Prima pagină Ediția din: 1.7.2003
Știri
A fost aprobat PUZ-ul la noua localitate Roșia Montană
      În cursul zilei de ieri, consilierii județeni au aprobat cu 34 de voturi pentru și unul împotrivă (consilierul FER, Gheorghe Crăciun) proiectul de hotărâre privind avizul unic emis de Comisia tehnică județeană de amenajare a teritoriului, urbanism și lucrări publice pentru "Plan Urbanistic Zonal - Noua Roșia Montană". Documentația a fost elaborată de SC Proiect Alba SA la comanda Consiliului local al comunei Roșia Montană.(F.R.)
La Blaj
Un autoturism a luat foc în trafic
      Ieri, la ora 11.52, un autoturism Dacia 1304 Papuc (de transport marfă) a luat foc pe o stradă din Blaj, în imediata vecinătate a sediului pompierilor militari din localitate. Observând că nu poate stinge incendiul cu extinctorul din dotarea mașinii, șoferul, Florin Mihu, a alertat pompierii militari. Focul a fost stins în mai puțin de 5 minute de pompierii militari. Incendiul a distrus instalația electrică a mașinii, bordul și tapițeria, paguba fiind estimată la circa 10 milioane de lei. Focul a fost provocat de un scurtcircuit la instalația electrică. Nu s-au înregistrat victime. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Disperați din cauza secetei prelungite, producătorii agricoli cer
Stare de calamitate în agricultura județului Alba
Din birourile luxoase și umbroase și din autoturismele de lux "organele" agricole județene nu văd starea jalnică a ogoarelor
      În județul Alba a început și se desfășoară recoltatul cerealelor sau mai bine zis a ceea ce a mai rămas din holdele arse de focul verii. În cele mai bune asociații și societăți agricole, cele din zona Sebeșului sau de pe Valea Mureșului, producțiile de orz și grâu se situează în jur de 800-1.100 kg la hectar. Specialiștii din zonă apreciază că asemenea recolte sunt pagubă curată pentru producătorii care se confruntă cu o secetă nemaiîntâlnită de vreo 35-40 de ani. Dar, pe lângă faptul că plantele nu se dezvoltă, seceta distruge și polenul din flori, astfel că, practic, nu se mai poate produce polenizarea iar plantele rămân sterile.
     Toate aceste necazuri, care ne-au fost aduse la cunoștință de mai mulți producători agricoli, au însă complicații mult mai grave, dacă ne gândim la situația financiară a țăranilor, care, după ce și-au investit ultimii bani pentru înființarea culturilor, se trezesc acum cu hambarele goale și cu buzunarele și mai goale. Practic aceasta înseamnă că și înființarea viitoarelor culturi agricole, din toamnă, este compromisă.
     Toate aceste probleme grave nu sunt însă, din păcate, văzute și de specialiștii Direcției Agricole Alba care se complac într-o stare de amorțeală, favorizată, probabil, și de locurile răcoroase din birourile noului și elegantului sediu. Rupți complet de contactul cu terenul (deh, noile mașini de lux importate pe bani grei, nu sunt pentru terenuri agricole), prezenți mai mult la sindrofii și chiolhanuri de tot felul, sau ocupați mai mult cu naveta la Jidvei, aceștia nu s-au preocupat de intervenții ferme la minister, pentru a cere declararea stării de calamitate, așa cum au făcut-o vecinii din Cluj sau Hunedoara, deși acolo a mai plouat.
     Este o situație care nu mai poate continua. Ar trebui deci, ca măcar acum, în ceasul al 12-lea, să se treacă la o inventariere a tuturor terenurilor calamitate de către specialiștii Direcției Agricole, de la Centrele agricole, pentru a se interveni la minister și Guvern pentru declararea stării de calamitate în agricultura județului. S-ar pune astfel de acord o situație de fapt cu una din legislație, pentru că legea permite sprijinirea țăranilor cu bani (sau cu semințe și îngrășăminte), pentru a-și putea relua ciclul de producție. Altfel, nici în acest an, nici anul viitor, țăranii nu vor mai putea cultiva pământul iar Direcția Agricolă și Agenția de Consultanță își vor pierde obiectul de activitate (dacă l-au avut de 13 ani încoace).
Gheorghe CIUL

Discuții cu scântei în miniparlamentele locale
Noii consilieri județeni au depus jurământul de două ori
Vinovatului pentru acest "bis" i se vor reține10 la sută din salariu
      În cursul zilei de ieri, noii consilieri județeni din partea PSD au depus jurământul în fața Consiliului Județean Alba. Decanul facultății de Științe, de la Universitatea "1 Decembrie 1918", Filimon Stremțan și Augustin Brad, director la SC Perla Târnavei Jidvei, i-au înlocuit în funcție pe Cornel Suciu și Ioan Stănică, care au demisionat din motive de incompatibilitate. Cei doi (poziționați pe locurile 17 și 22 pe listele de consilieri ai PSD) au fost obligați să depună jurământul de două ori, întrucât cine a redactat textul a omis ultimul paragraf, care spune "Așa să ne ajute Dumnezeu", observație făcută de consilierul Dan Motreanu. Vizibil iritat de cele întâmplate, președintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că vinovatul va fi sancționat cu reținerea a 10 la sută din salariu. În opinia liderului consilierilor liberali, vinovat de această situație este secretarul general al județului, d-na Mariana Hurbean.(F.R.)
CJ Alba și-a desemnat reprezentanții în Consiliile de Administrație
      CJ Alba și-a desemnat de ieri reprezentanții în Consiliile de Administrație la Casa de Asigurări de Sănătate, Parcul Industrial Sebeș-Alba și Biblioteca județeană "Lucian Blaga". La Casa de Asigurări au fost propuși medicii Ioan Munteanu, din partea PNL și Iuliu Brenduș, consilier județean UDMR. Câștig de cauză a avut dr. Ioan Munteanu, fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate, care a obținut 22 de voturi pentru și 12 împotrivă. Pentru PISA au candidat Cornel Tuhuț, salariat al CJ Alba, propus de vicepreședintele Ioan Florea și Negruț Clement, din partea PD. Cu 19 voturi pentru și 15 împotrivă, reprezentantul CJ Alba a fost desemnat Cornel Tuhuț. La Biblioteca județeană "Lucian Blaga" au candidat poetul Ioan Mărginean, din partea PSD și Silvan Stâncel, din partea PNȚCD. Cu scorul de 20 la 15 câștig de cauză a avut tânărul Silvan Stâncel. Foștii ocupanți ai acestor posturi au dmisionat din motive de incompatibilitate.(F.R.)
Premieră democratică
Autovotul decide președintele
      Luptele grele, motivate politic, începute în urmă cu două luni, continuă cu îndârjire în Consiliul local Alba Iulia. Ele au luat o turnură vizibilă la ședința de ieri când, aproape toate punctele aflate pe ordinea de zi au stârnit dispute aprige, mai mult sau mai puțin justificate. Încă de la începutul ședinței, adversitatea PSD-PD și-a spus cuvântul. Conform uzanței, președintele de ședință a fost propus Dorin Sandea (cel care venea la rând în ordinea alfabetică a consilierilor locali), asupra căruia planează însă bănuiala de incompatibilitate, având în vedere că el este și inspector școlar general al ISJ Alba. Consilierul PD Gavril Rusu Stoian a ridicat problema legalității votului domnului Sandea, ținând cont de faptul că dacă se constată incompatibilitatea, iar toate actele din ședință trebuie semnate de președinte, atunci ele vor fi nelegale și ședința va trebui suspendată. În plus, pentru hotărârile a căror aprobare sau respingere depinde de un vot, cum va fi considerat votul domnului Sandea?
     De precizat că incompatibilitatea trebuie constatată de prefect care nu a făcut o astfel de sesizare. În apărarea sa, domnul Sandea a arătat că există un ordin al MEC, nr. 3178/2001, prin care se revocă un ordin precedent, nr. 4420/2000, conform căruia inspectorii generali erau funcționari publici, și deci se putea discuta de incompatibilitate în cazul lor. În această situație dl. Voicu Bora a remarcat că moral ar fi fost ca persoanele asupra cărora planează bănuiala incompatibilității să fi făcut deja demersurile necesare la minister și la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, astfel încât situația să fie clarificată. Tot el a precizat că, deoarece legea permite oricărui cetățean să sesizeze situațiile de incompatibilitate, va sesiza situația domnului Sandea, prefectului județului. De asemenea, a propus și alegerea unui alt președinte de ședință astfel încât asupra hotărârilor luate să nu planeze nici un pericol. În urma votului, domnul Sandea a rămas președinte cu 12 voturi pentru și 11 împotrivă (din 23 de consilieri prezenți). De precizat că votul domnului Sandea, care, logic, s-a votat pe el însuși, a contat, ceea ce demonstrează că temerile consilierului PD Rusu Stoian sunt întemeiate.
     Să mai spunem că domnul Sandea nu este singurul consilier aflat în această situație. De aceea primarul Mircea Hava a declarat că și el va face sesizări pentru toți cei incompatibili. Vom reveni.
Anca DINICĂ

Tragedie la Sebeș
Un bărbat și-a înjunghiat mama și a dat foc la casă
Poliția l-a salvat pe copilul de 4 ani din mâinile tatălui agresor
      Vasile Valentin Fulea, de 33 de ani, din Sebeș, a fost internat, sub supraveghere, la secția de Neuropsihiatrie din Alba Iulia după ce ieri dimineață și-a înjunghiat mortal mama, a dat foc locuinței sale și a amenințat că își taie propriul copil în vârstă de 4 ani.
     În jurul orei 7.30, ieri dimineață, poliția Sebeș și pompierii din Alba Iulia au fost alertați că arde o garsonieră într-un bloc de locuințe din cartierul Mihail Kogălniceanu. Au intervenit pompierii civili din Sebeș, pompierii de la Mobis și pompierii militari din Alba Iulia, ne-a informat mr. Silviu Dogaru, ofițerul de presă al Grupului de Pompieri Unirea al Județului Alba. Polițiștii din Sebeș au intervenit cu rapiditate pentru imobilizarea lui Vasile Fulea care, aflat în garsoniera cuprinsă de flăcări cu un cuțit în mână, amenința că-și va tăia copilul. Agresorul, într-o stare de surescitare maximă, a fost dezarmat iar copilul a fost salvat, fiind transportat la Spitalul Sebeș. În garsoniera incendiată a fost descoperit corpul neînsuflețit al mamei agresorului, Ana Fulea, de 56 de ani, care, pe lângă arsurile de pe corp avea și câteva plăgi înjunghiate în zona pieptului.
     Potrivit informațiilor pe care le deținem până la această oră, în locuința familiei Fulea din Sebeș se aflau ieri dimineață agresorul - Vasile Fulea, soția acestuia, mamele celor doi și copilul de 4 ani. Vecinii din bloc au sesizat la primele ore ale dimineții de ieri că Fulea era cam agitat, însă îl cunoșteau ca fiind un om destul de rațional, în general. Pompierii au constatat că Fulea a pus foc în holul garsonierei însă, apreciind ca foarte mare viteza de extindere a incendiului, nu au negat nici faptul că individul să fi turnat benzină pe lucruri, în prealabil. În cauză, echipa operativă a poliției însoțită de procurorul criminalist efectuează cercetări pentru a stabili împrejurările care au condus la o asemenea tregedie. De asemenea, lui Vasile Fulea i se vor face teste psihice pentru stabilirea dis­cer­nă­mân­tu­lui.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.