Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La bugetari de lux, infractori de lux
      De multe ori m-am întrebat ce vor fi gândind oamenii legii din România în fața sondajelor de opinie care indică fără drept de apel neîncrederea masivă a cetățenilor față de instituțiile pe care ei pretind că le slujesc. Reamintim că, potrivit ultimului Barometru de Opinie Soros, realizat în luna mai, de Gallup Organisation Romania, 69% dintre cetățenii cu drept de vot nu au încredere în Justiție. De menționat că în comparație cu barometrul realizat în octombrie 2002, încrederea în Justiție a scăzut cu 10 procente. O contraperformanță chiar mai spectaculoasă a obținut Poliția care, din octombrie 2002 până în mai 2003, a pierdut un procent de 13 la sută din încrederea populației, situându-se, totuși, în top înaintea Guvernului, a SRI-ului și a Justiției.
     Reușesc oare aceste doze uriașe de lehamite populară să le provoace măcar o strângere de inimă celor care au adus un popor întreg "pe culmile" disperării prin siluirea dreptății în văzul tuturor? Credem că jena eventuală a celor indicați de sondaje drept principali agenți ai răului care macină societatea românească, aducând-o în pragul disoluției, este invers proporțională cu averile pe care acești bugetari de lux le-au acumulat ca urmare a slugărniciei lor față de Putere și a nemerniciei lor. Căci nemernicie și complicitate criminală înseamnă înclinarea balanței dreptății în favoarea unor infractori cu bani și cu pile, lăsați de Justiție în fruntea bucatelor, departe de pușcăriile unde sunt trimiși cu dezinvoltură numai găinari și, uneori, chiar oameni nevinovați, pentru a li se închide gura grăitoare de lucruri neplăcute la adresa unor "gulere albe" sau a neamurilor lor.
     Exemplele sunt nenumărate și dezolante. Așa, bunăoară, ne-a lăsat fără grai un dosar între coperțile căruia a fost închis destinul unui tânăr pe care doi cămătari l-au jefuit pur și simplu, întăbulându-se, așa cum e moda în domeniu, pe proprietățile mamei lui. Când acesta, trezit din "somnul rațiunii", i-a dat în judecată pentru nerespectarea condițiilor împrumuturilor, junii cămătari i-au tras un denunț penal, acuzându-l de trafic de influență. Pentru procuratură a fost suficient ca să dispună arestarea tânărului, pe care o instanță a declarat-o abuzivă și ilegală după mai bine de două săptămâni. Credeți că instanța următoare a ținut cont de relațiile de dușmănie dintre acuzat și acuzatori? Sau de faptul că cei doi au o reputație dubioasă, unul dintre ei având chiar comportamentul unui infractor de drept comun? Sau de realitatea că n-a existat flagrant, după cum nu există nici probe, cu excepția mărturiilor personajelor amintite? Dacă vă imaginați așa ceva, vă înșelați amarnic. Tânărul căzut victimă lăcomiei și ticăloșiei cămătarilor, într-o vreme în care băncile nu împrumutau bani decât pe sprânceană, unele dintre ele căutându-și falimentul cu lumânarea, a fost condamnat la închisoare, chiar dacă n-a prejudiciat cu nimic statul român, în vreme ce denunțătorii lui, niște cai breji pentru comunitatea în care trăiesc, își savurează în liniște victoria. Ca atâția alți infractori neprinși, care sfidează legea și bunul simț cu concursul celor care ar trebui să-i pedepsească.
     În aceste condiții, să ne mai mirăm că 41% din electoratul României consideră că în timpul actualei guvernări corupția a crescut, 36% apreciind că, față de decembrie 2000, când PSD a preluat puterea, nu s-a înregistrat nici o schimbare? Nu ne mai mirăm, dar socotim că guvernanții ar trebui să-și reevalueze șansele de a se menține la putere în legislatura viitoare și să priceapă că, spectacolul mediatic, oricât de amplu și de abil ar fi pus în scenă, nu mai poate ține loc de luptă împotriva corupției.
Maria Lucia MUNTEANU