Prima pagină Ediția din: 2.7.2003
Știri
Gospodărie în flăcări la Pâclișa
      O gospodărie din Pâclișa a luat foc din cauza unui bec amplasat necorespunzător lângă niște materiale lemnoase ne­i­zo­la­te. Focul a mistuit șura și grajdul din gospodăria lui Gheorghe Florea, valoarea pagubelor fiind de circa 10 milioane de lei. Pompierii militari din Alba Iulia, care au intervenit la stingerea focului, au avut nevoie de circa două ore pentru a lichida incendiul.(F.R.)
A căzut din pod și a murit
      Luni seara, o femeie din satul Vălișoara, comuna Livezile, a decedat după ce a căzut de pe scara ce ducea la pod. Victima se numește Octavia Cuc. Femeia a încercat să depoziteze în pod săpun de rufe, dar la un moment dat s-a dezechilibrat și a căzut în gol de la o înălțime de circa 5 metri. Ea a fost găsită căzută pe spate în curte, fără suflare. (F.R.)
Două noi stații de radiotelefonie în Apuseni
      Directorul Direcției de Telecomunicații Alba, ing. Ioan Pocan, ne-a informat că recent au fost puse în funcțiune două noi stații de radiotelefonie ultra­mo­der­nă în comunele Arieșeni și Ponor, din zona Munților Apuseni. Se estimează că la Arieșeni vor fi 250 de abonați iar la Ponor circa 150.(F.R.)
Strategie de reabilitare a imobilelor din Alba
      Prin hotărârea nr.71 a CJ Alba s-a aprobat "Strategia de reabilitare a imobilelor din domeniul public și privat al județului Alba". Pe lista lucrărilor de reabilitare, terminate sau în execuție, sunt înscrise: clădirea în care își desfășoară activitatea Teatrul de păpuși "Prichindel", sediul Centrului Militar și al IPC Alba, precum și subunități ale DGPDC Alba. În acest an vor mai începe lucrări la fațada Muzeului Național al Unirii și la parterul Centrului Militar.(F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În atenția noului ministru al Sănătății
La Spitalul orășenesc Câmpeni oamenii mor cu zile!
      În seara zilei de miercuri, 25 iunie a.c., fratele meu, Olar Petru Lucian, în vârstă de 50 de ani, având și unele suferințe mai vechi (bolnav de rinichi) a intrat dintr-o dată în stare de criză. L-am pus repede într-un autoturism și am plecat spre Spitalul orășenesc Câmpeni, unde am ajuns în jurul orei 20.00. Aici am tras mașina în fața Serviciului de Urgență și am rugat să vină repede medicul de serviciu, însă acesta nu a fost de găsit. Mai mult, cabinetul pentru rezolvarea cazurilor de urgență nu avea în dotare tub de oxigen, astfel că am fost nevoit, împreună cu o rudă de-a mea, să-l punem pe o targă și să-l transportăm cu liftul până într-un salon de la etajul III, unde exista un astfel de aparat. Fratele meu, deși se afla în stare gravă, a mai avut puterea de a se ridica din mașină pentru a fi pus pe targă, însă până când am reușit să-l urcăm la etaj și până a fost pus la aparat a trecut destul de mult timp, astfel că la circa 10 minute după aceea a decedat. Altfel spus, a murit sub ochii mei, fără ca eu să mai pot să fac ceva pentru el. Nu doresc nimănui să treacă prin asemenea momente...
     În minutele în care am strigat după ajutor, pe coridoarele Spitalului s-au adunat numeroși bolnavi care, la rândul lor, strigau că aici se moare cu zile, că nu există medicamente, seringi și vată, iar aparatura medicală este învechită și în mare parte nefuncțională.
     Din discuțiile pe care le-am avut ulterior cu d-l Gheorghe Cârja, directorul Spitalului Câmpeni, am aflat că, pe lângă cele amintite mai sus, există o criză acută de medici specialiști, mai multe posturi nefiind ocupate. Astfel, spitalul dispune de serviciile unui singur medic chirurg, fără specialist anestezist, iar la Cabinetul de pediatrie, din lipsă de cadre, au fost angajați doi medici pensionari.
     Acum, la câteva zile după ce mi-am înmormântat creștinește fratele și l-am plâns împreună cu întreaga familie, stau și mă întreb încă: Unde se duc atâția bani pe care noi, contribuabilii, îi plătim lunar pentru asigurările de sănătate?! Spitalul din Câmpeni, pe lângă cetățenii orașului, mai are arondați cetățenii a încă 13-14 comune din zonă și tot mai greu face față în a asigura tratamentul medicamentos și asistența medicală necesară acestora.
     Apoi, cu toată sărăcia în care se zbat actualmente spitalele românești, după cum se vede, există încă serioase carențe în ceea ce privește organizarea internă și disciplina în muncă, respectiv grija personalului medical față de bolnavi. Cum este posibil să ajungă un caz grav la Serviciul de Urgență iar aici să nu existe în dotare un tub de oxigen și, mai rău, medic de serviciu? Din câte am înțeles, serviciul de gardă prestat de către medici este destul de bine plătit, însă se pare că unii dintre aceștia îl fac mai mult pe la domiciliu sau pe la cabinetele private.
     Prin intermediul ziarului "Unirea" adresez în mod public rugămintea noului ministru al Sănătății de a interveni și a curma această stare de fapt existentă la Spitalul orășenesc Câmpeni. Totodată, solicit Guvernului României să asigure cât mai grabnic fondurile necesare pentru dotarea cu aparatură modernă a spitalului, altfel, cu toată bunăvoința medicilor, cei ajunși aici în stare gravă vor muri, în continuare, cu zile.
Corneliu OLAR, primarul comunei Horea

Două zile de caniculă
      Meteorologii avertizează că vremea va fi caniculară în special după-amiază. Zonele cele mai afectate vor fi cele din sudul și parțial din centrul țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 28 și 36 de grade Celsius, iar minimele între 14 și 22 de grade Celsius. Meteorologii spun că de-abia joi există posibilitatea unei scăderi a temperaturilor, dar nu cu mai mult de 2-3 grade Celsius. Pentru a evita problemele medicale cauzate de caniculă, medicii recomandă cardiacilor să stea în casă mai ales la orele amiezii, când indicele de confort termic temperatură/umezeală va depăși valoarea critică de 80 de unități. (A.D.)
Deputații au votat noua Constituție
      Proiectul de revizuire a Constituției a fost votat luni, 30 iunie, la Camera Deputaților, în unanimitate, de toate partidele politice cu excepția PRM, care s-a retras încă de vineri de la lucrări. Și în ultima zi de dezbateri majoritatea și-a făcut datoria și a respins toate amendamentele Opoziției. Alături de toate celelalte modificări pe care vi le-am prezentat, luni plenul Camerei Deputaților a stabilit că parlamentarii vor putea fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu votul și cu opiniile politice exprimate pe durata mandatului. Astfel parlamentarii vor deveni, din acest punct de vedere egali cu toți ceilalți cetățeni. Sau aproape egali pentru că, totuși, parlamentarii nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. În plus, ei vor putea fi judecați numai de Înalta Curte de Casație și Justiție (care înlocuiește Curtea Supremă de Justiție). Să mai spunem acum că, deși nu și-a atins obiectivele UDMR a votat Constituția, fiind pentru prima dată când face așa ceva, pentru că în 1991 parlamentarii maghiari s-au abținut. Proiectul de revizuire a Constituției va intra în dezbaterea Senatului în ultima săptămână a lunii august în cadrul unei sesiuni extraodinare. Apoi, în luna octombrie, cel mai probabil, el va fi supus referendumului.
Anca DINICĂ

Bursa grâului la Alba Iulia
Producătorii cer 6000 de lei/kg de grâu *Procesatorii oferă 5000 de lei/kg
      Mai mulți producători agricoli și procesatori din județ s-au întâlnit în cursul zilei de ieri la DGAIA Alba pentru a evalua prețul grâului din producția acestui an. Din înfruntările aprinse dintre cei doi parteneri a rezultat că pentru înființarea unui ha de grâu s-au cheltuit anul acesta peste 10 milioane de lei. În condițiile producțiilor mici ce se vor obține, oferta minimă de preț la grâu este de 6000 de lei/kg. Numai așa sunt posibile recuperarea cheltuielilor și înființarea noilor culturi agricole în campania de toamnă. Prezent la întâlnire, d-l ing. Gheorghe Lazea, directorul DGAIA Alba, a precizat că începând din acest an, statul va subvenționa cu 4000 lei/kg de grâu pentru sămânță, indiferent de sursa și prețul de achiziție. Este pentru prima dată în ultimii 13 ani când culturile de cereale au fost compromise în proporție de 50-70 la sută. Depășirea acestui moment extrem de greu nu este posibilă fără intervenția energică a statului și societăților de asigurare în acordarea unor despăgubiri al căror nivel să permită reluarea ciclului de producție în noul an agricol. Profitând de criza acută a grâului, există riscul ca unii producători să blocheze vânzările în speranța că piața va oferi un preț mai bun în anul viitor. O astfel de strategie nu este recomandabilă întrucât, susțin procesatorii, ei vor apela la importul de făină de grâu la prețuri mai bune.
     Bursa grâului de la Alba Iulia nu poate face excepție de la evoluția piețeii grâului din întrega țară. Oricum, în județele din Moldova și sudul țării producția de grâu ce se va obține este mult sub nivelul prognozat, de pe acum se profilează o criză acută a grâului. Cu toate că secerișul grâului nu s-a încheiat, sunt semne clare că cel mai afectat va fi consumatorul. Scumpirea prețului la motorină și gaze naturale va încărca și mai mult nota de plată a procesatorilor care se plâng că, pentru a supraviețui, vor fi nevoiți să încarce prețul de livrare. La rândul lor, cei din industria de morărit și panificație vor scumpi pâinea cu 25-30 la sută. Întrebarea decisivă care se pune este câți din sărmanii consumatori vor avea de unde da 15000-16000 lei pe un kilogram de pâine în iarna viitoare?! (S.T.)
În județul Alba
Datorii imense la bugetul asigurărilor sociale de stat
Casa județeană de Pensii Alba are de recuperat peste 2263 de miliarde de lei de la marii debitori *Măsurile de executare silită nu mai sperie pe nimeni
      Conform ultimelor date puse la dispoziție de Casa județeană de Pensii Alba totalul creanțelor bugetare ale agenților economici din județ față de instituție se ridică la fabuloasa sumă de 2263, 23 miliarde de lei. Peste 75% din total reprezintă apanajul a doar 10 mari debitori, datoriile cumulate ale acestora fiind de 1744,6 miliarde de lei. Respectivele societăți sunt arhicunoscute fiind aceleași ca și la precedentele apariții diferă eventual ordinea în acest nedorit top al marilor datornici. Concret este vorba despre: EM Baia de Arieș - 353 miliarde de lei; Metalurgica Aiud - 324 miliarde de lei; Ampelum Zlatna - 262 miliarde de lei; EM Roșia Montană - 206 miliarde de lei; SC Cugir SA - 166 miliarde de lei; Resial Alba Iulia - 106 miliarde de lei; EM Zlatna - 106 miliarde de lei; SC UTEPS - 94 miliarde de lei; SC Perla Târnavei - 91 miliarde de lei; SC S.C.D.V. Blaj - 33 miliarde de lei. Cel puțin în cazul societăților miniere, mai mult ca sigur, banii nu se vor mai recupera niciodată, având în vedere dificultățile majore ale acestui sector falimentar. În cazul celorlalte, se așteaptă probabil un reviriment din punct de vedere economic care, însă, tot întârzie să se înfăptuiască. Și atunci de ce să ne mai mirăm că la capitolul pensii suntem pe ultimul loc în Europa, iar pensionarii noștri preferă să-și pună capăt zilelor decât să agonizeze după o viață de muncă?
     Casa județeană de Pensii Alba a dispus la 436 de agenți economici măsuri de executare silită (70 de somații, 305 popriri bancare și 36 sechestrări de bunuri mobile) dar oare mai sperie ele pe cineva?
Răzvan JURCĂ

Drumurile Blajului au rămas fără finanțare de la județ
      Consilierii județeni nu au aprobat proiectul de hotărâre prin care se propunea alocarea sumei de 2,2 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor la drumurile din municipiul Blaj, ce au demarat în anii anteriori. Acești bani urmau să fie luați de la SC DPL SA Alba, care în mod normal folosea aceste fonduri pentru modernizarea și întreținerea drumurilor județene Albac-Horea și Lunca Mureș. Consilierii PD și PNL Ioan Dumitrel și Dan Motreanu au cerut colegilor lor să nu fie de acord cu acest transfer, liberalul declarând că aceste drumuri sunt ale Blajului și nu ale județului, la capitolul administrare. Cu toate insistențele celor trei consilieri județeni din zona Blaj, proiectul nu a trecut.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.