Curier județean
Rugăciunea de azi
     Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te: ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre. Sub milostivirea ta, scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdii ne izbăvește pe noi, una curată, una binecuvântată. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Chiric și Iulita; Cuv. Iosif Arhiepiscopul Tesalonicului
Catolic: Sf. Bonaventura; Sf. Vladimir
Greco-catolic: Ss. Mc. Chiric și mama sa Iulita.
Meteo
     *ASTĂZI: După o noapte ploioasă și răcoroasă, minima coborând până la +11, +12 grade C, în cursul zilei cerul se menține în continuare noros și așteptăm ploi torențiale însoțite de descărcări electrice pe alocuri însemnate cantitativ. Maxima va oscila la orele amiezii între +24, +25 grade C. Vântul va sufla slab, însă după-amiaza se va intensifica, mai ales în zona de deal și de munte, prezentând și aspect de vijelie.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Sărbătoarea "Fiii satului" la Deleni-Obârșie
      Sâmbătă, 12 iulie 2003, în satul care mai numără doar trei familii, Deleni-Obârșie (la 12 km de Blaj), la sărbătoarea "Fiii satului" au participat aproximativ 300 de persoane. Ideea or­ga­ni­ză­rii acestei întâlniri au avut-o cei șase tineri care alcătuiesc grupul folcloric "Obârșia" (unii dintre ei își trag originea din acest sat uitat), cunoscut mai ales în urma lansării CD-ului "Când eram în haiducie", în martie 2003. Ei doreau să aducă cinste satului al cărui nume îl poartă, oamenilor care au creat minunatele cântece ce le-au inspirat repertoriul. În demersul lor i-a sprijinit bunicul Niculae a lu' Perea, "sufletul" lo­cu­lui, fiica acestuia, Ana, profesoară de limba și literatura română, nepoata Gabriela și mulți prieteni. Rezultatul a fost pe măsura eforturilor de săptămâni, zi și noapte. De pe dealuri și din văi, din părțile Tiurului și Ciufudului, Cergăului și Tăului soseau în căruțe, în mașini, remorci trase de tractoare sau pe jos, neamurile înstrăinate, smulse din vatra străbună în perioada '60, a colectivizării. Bucuria întâlnirii nu se putea comunica în cuvinte; părinți, frați, unchi, nepoți, mătuși, veri, strănepoți se vedeau aici, la vatră, după mulți ani, cei vârstnici, chiar după decenii. După zile ploioase, sâmbătă, la Deleni-Obârșie a fost o zi cu mult soare, plină de strălucire, așa cum erau fețele și sufletele oamenilor. Programul a creat o atmosferă de emoție și comunicare sufletească. Pa­ras­ta­sul, slujba de pomenire a fiilor trecuți la odihna veșnică, ținută în cimitirul bisericii (una dintre puținele clădiri care a rămas) a fost oficiată de preoții celor două biserici surori. Primirea oaspeților în grădina bunicului Niculae și toate cele orânduite aici - masa, discuțiile, programul artistic al Grupului "Obârșia" au contribuit la refacerea legăturilor de sânge și de suflet.
     Emoționantă întâlnire. Fe­li­ci­tări tinerilor organizatori: Mihai, Gabriel, Călin, Bogdan, Ovidiu C., Alexandru și Ovidiu M. Marcu. Cei prezenți au înțeles gestul lor, de a ne întoarce cu respect la vatră, la valorile satului, de a reaprinde în suflet datoria de a iubi tot ce-i al nostru ca ochii din cap.
Silvia POP

Parteneriat pentru afaceri al tinerilor creștin-democrați
      În cadrul ultimei ședințe a Biroului Național al Organizației de Tineret a PNȚCD s-au pus bazele unui proiect la nivel național al tinerilor creștin-democrați, denumit "Parteneriatul de afaceri al tinerilor creștin-democrați". Acest proiect are ca scop sprijinirea tinerilor pentru a dezvolta o afacere proprie, crearea unei structuri specializate pentru acordarea de consultanță asupra diferitelor probleme juridice și administrative, găsirea unor căi de acces la credite pentru tinerii întreprinzători și promovarea unui proiect de lege prin care statul să susțină tânărul întreprinzător.
     Tot în cadrul parteneriatului se vor desfășura întâlniri periodice cu tineri întreprinzători din întreaga țară, pentru schimburi de experiență, și se vor iniția afaceri în parteneriat. Tinerii întreprinzători creștin-democrați au în perspectivă colaborarea pe plan internațional cu SMI-UNION (asociația oamenilor de afaceri creștin-democrați din Europa). Departamentul nou creat pentru implementarea acestui proiect este condus de către Mihai Bădescu, vicepreședinte al Biroului Național, el însuși director general la o firmă de curierat rapid.
     Prin această inițiativă, PNȚCD de­mon­strea­ză preocupare pentru condițiile în care tinerii întreprinzători își desfășoară activitatea. Dez­vol­ta­rea firmelor nou înființate creează noi locuri de muncă, inclusiv pentru tineri, iar tinerii întreprinzători din județ sunt invitați să se alăture acestui demers. (I.H.)
Tabără de integrare socială la Cugir
      Începând din data de 10 iulie a.c., la Cugir se află în desfășurare tabăra intitulată "Împreună, spre normalitate", organizată de Asociația "Sprijiniți copiii", din Alba Iulia, într-un proiect mai amplu finanțat de Autoritatea Națională a Persoanelor cu Handicap. Acest proiect reprezintă o noutate absolută în România, în domeniul politicilor de integrare a persoanelor cu handicap. Pe de-o parte pentru că familiilor care au în îngrijire copii bolnavi li se oferă astfel posibilitatea unei perioade de "respiro", pe durata de desfășurare a taberei, iar pe de altă parte pentru că cei 16 copii beneficiari (copii cu nevoi speciale din Sebeș și Călan) vor fi asistați "1 la 1" de 16 liceeni și studenți din Alba Iulia, Cugir, Orăștie și Călan, dornici să asigure colegilor lor mai mici "normalitatea unei vacanțe". Alături de voluntari, în tabără mai acționează o echipă interdisciplinară formată din psiholog, sociolog, medic, asistent social și animatori socio-educativi. Iată și câteva dintre activitățile trecute în program; *cunoașterea reciprocă și autocunoașterea participanților; *munca în ateliere: desen-pictură; muzică-dans; creativitate și jurnalism; *realizarea unei reviste tematice și a jurnalului taberei; *pregătirea de expoziții, mini-spectacol și o serată a bucuriei; *drumeții și un prânz la iarbă verde.
     Din textul comunicatului prin care ni se anunța organizarea taberei redăm un fragment edificator cu privire la politica de integrare socială a persoanelor cu handicap pe care o implementează Asociația "Sprijiniți copiii": "Handicapul sau gradul de handicap este determinat prin relaționarea celui în cauză cu societatea, deoarece aceasta din urmă trebuie să asigure șanse egale pentru toți. Deci handicapul nu este al persoanei ci al societății, și depinde de capacitatea ei de asigurare a condițiilor de formare, dezvoltare și integrare a celor care, din diferite motive, au sănătatea afectată". (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.