Ultima oră
Știri
Contestațiile la PUZ Alba Iulia - Micești au fost rezolvate
      În urmă cu câteva luni, Consiliul local Alba Iulia aviza Planul Urbanistic Zonal "Alba Iulia - Micești", un document tehnic ce pune "ordine" urbanistică într-una din zonele de dezvoltare cele mai puternice din municipiul Alba Iulia. Conform legii, după avizarea PUZ-ului de către Consiliul local, documentul a fost pus la dispoziția populației pentru consultare și eventuale contestații. Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor ne-a informat că săptămâna trecută au fost discutate contestațiile venite din partea populației. Cele mai multe dintre ele se refereau la lățimea foarte mare a căilor de acces - 17 m. Având în vedere că tot terenul studiat este proprietate particulară, cetățenii au solicitat reducerea lățimii drumurilor. Astfel, cele mai multe dintre ele vor avea lățimea minimă legală - 6 m carosabil. Dar cel mai important lucru este acela că, odată PUZ-ul aprobat, nu se vor admite Planuri Urbanistice de Detaliu care să-l modifice. (A.D.)
Dacă nu îți pasă ce bagi în gura ta...
      În noaptea de 12/13 iulie a.c., în jurul orei 2.15, șoferul unui Oltcit a fost oprit pentru control de un echipaj al poliției rutiere, în dreptul benzinăriei Petrom de pe Bulevardul Revoluției din Alba Iulia. Șoferul, Andrei Komiveș (35 de ani, din Mediaș), duhnea serios a alcool, fapt ce i-a determinat pe polițiști să-l testeze cu etilotestul. Rezultatul a confirmat bănuielile oamenilor legii: 0.79 mg alcool/litru de aer expirat. Komiveș a fost condus la spitalul județean, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, polițiștii i-au întocmit dosar penal conform art. 79, alin. 1 din OUG nr. 195/2002. (N.T.)
Codul Fiscal va fi gata în august
      Proiectului Codului Fiscal ar putea fi definitivat până la finele lunii august, documentul fiind discutat în prezent cu sindicatele și patronatele. Au fost finalizate capitolele referitoare la impozitul pe venit, impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată și sunt în lucru cele referitoare la impozite, taxe locale și accize. Noua variantă va fi prezentată pe site-ul Ministerului Finanțelor în următoarele zile. (A.D.T.)
Cea mai multă apă pe care o plătim intră în pământ
      Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, a declarat că din cauza vechimii rețelelor de distribuție, în localitățile unde există sistem centralizat, mai bine de jumătate din apa pompată ajunge în pământ și nu la abonați. Cu toate acestea, ei sunt obligați să suporte din propriul buzunar și contravalarea acestei ape. La Abrud, pierderile pe rețea ajung până la 80 la sută. Primarul Blajului, Ioan Șolea, a declarat că din cauza lipsei de fonduri, comunitățile locale nu-și permit înlocuirea vechilor rețele, dând ca exemplu chiar Blajul, unde a reușit în timpul mandatului său să înlocuiască doar 800 de metri de conductă din totalul 12 km.(F.R.)
"Distracții" de vacanță la Sebeș
Un elev a furat 19 milioane de lei
      Poliția din Sebeș a fost sesizată de un comerciant din localitate despre faptul că persoane ne­cu­nos­cu­te i-au furat duminică, 13 iulie, 4 milioane de lei, bani proveniți din încasări. Efectuând cercetări, po­li­țiș­tii au luat urma hoțului, i­den­ti­fi­cân­du-l în persoana minorului Andrei O., de 14 ani, din Sebeș. La percheziția efectuată la domiciliul bunicii lui, cu care acesta locuia, polițiștii au descoperit suma de 19 milioane de lei, ascunsă sub un fotoliu. Deoarece bunica băiatului nu a putut oferi nici o relație cu privire la proveniența banilor, polițiștii au trebuit să identifice singuri păgubașii. Într-un final fericit, oamenii legii au identificat două femei, vecine cu bunica băiatului, care au constatat cu stupoare că, din banii ascunși prin casă, le lipsea chiar suma furată de băiat. Prejudiciul a fost restituit părților păgubite iar minorul a fost luat în evidența operativă a poliției.
Nicoleta TOMUȚA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prefectul îl compară pe Hava cu... Ceaușescu!
      În cadrul săptămânalei conferințe de presă organizată ieri, prefectul Ioan Rus a avut din nou "cuvinte de laudă" la adresa "prietenilor" din PD. "Deteriorarea imaginii acestui partid și a primarului Mircea Hava este vizibilă, nimeni nu o mai poate nega. Totuși văd că o anumită parte a presei îi este total aservită acestui personaj , cântându-i în strună mai ceva ca lui Ceaușescu. Am remarcat că i s-au dedicat pagini întregi cu Zilele Albei, cu fotbalul și cu câte și mai câte. Ce mai, parcă ar fi un Dumnezeu local. Tot ceea ce s-a realizat în Alba Iulia pe banii guvernului și pe timpul PSD -ului, este numai meritul municipalității. Noi, ceilalți, avem așa un rol secundar, doar Hava este cu adevărat valoros", a comentat ironic șeful administrației publice județene. Domnia-sa a negat și o eventuală candidatură la funcția de primar al municipiului reședință de județ. "Nu mă interesează această problemă, este doar invenția unora bolnavi de ipocrizie. Avem oameni foarte bine pregătiți, serioși, capabili să îi ia locul actualului edil-șef".(R.J.)
Pieton neatent lovit de un autotractor Scania la Teiuș
      Duminică, 13 iulie, în jurul orei 14.35, la Teiuș s-a produs un accident rutier în care a fost rănit un bărbat de 40 de ani. Conducând un autotractor Scania cu remorcă, Dimitrik Borislaw (44 de ani, cetățean polonez) este surprins de apariția pe carosabil a unui pieton care s-a decis în ultimul moment să traverseze șoseaua. Șoferul autotractorului a încercat să-l ocolească pe Aurel Fulea (40 de ani, din Henig-Berghin) intrând pe contrasens, însă nu a reușit în totalitate să evite impactul. Pietonul a fost lovit cu partea din dreapta a autotractorului, fiind transportat ulterior la Spitalul Județean Alba. Aici a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral minor și multiple plăgi escoriate ale feței, rămânând sub supraveghere medicală. În cauză, Serviciul Poliției Rutiere Alba continuă cercetările. (Nicoleta TOMUȚA)
Furturi de proporții la Vinerea-Cugir
Hoții au furat 1200 m cablu electric de la stația de pompare apă a uzinei
      Polițiștii din Cugir au identificat ieri un grup de romi care au spart cantina SC Cugir SA în noaptea precedentă. Romii au furat dulciuri, cafea, alcool, sucuri în valoare de circa 2,6 milioane de lei. Luați la întrebări, aceștia au recunoscut că sunt autorii a încă unei fapte, comisă în dauna unei alte societăți comerciale din localitate de unde au sustras un covor.
     Un alt furt, de această dată de mari proporții, comis în dauna SC Cugir SA a fost înregistrat la rețeaua electrică ce alimentează stația de pompare apă de la Vinerea. Hoții au tăiat și furat 1200 de metri de sârmă din cupru, de pe 8 stâlpi de susținere, punând în pericol siguranța împotriva posibilelor incendii care ar putea afecta depozitul SC Cugir SA de la Vinerea. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
Programul manifestărilor de pe Muntele Găina
      La sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 19 și 20 iulie, se va desfășura ediția din acest an a tradiționalei manifestări populare "Târgul de Fete de pe Muntele Găina". Întreaga manifestare va avea loc pe Muntele Găina, dar va fi prefațată de festivalul-concurs de interpretare a cântecului popular "Sus, sus, sus, la moți, la munte", în zilele de 17 și 18 iulie, la Cîmpeni. Pentru cei care doresc să participe la sărbătoarea de pe Muntele Găina, publicăm întregul program: *Sâmbătă, 19 iulie: ora 10.00 - Deschiderea concursului de radioamatori "Târgul de Fete de pe Muntele Găina"; ora 18.00 - Deschiderea manifestărilor cultural-artistice, spectacol cu participarea laureaților concursului "Sus, sus, sus, la moți, la munte"; ora 19.00 - Moment folcloric prezentat de soliști și ansambluri folclorice din județul Alba; ora 20.00 - Momente folclorice prezentate de artiști din județele Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, precum și de ansambluri folclorice din diaspora; ora 24.00 - Focuri de artificii urmate de discotecă în aer liber. *Duminică, 20 iulie: ora 8.00 - TE DEUM în cinstea eroilor moți (la Crucea Iancului); ora 9,15 - vizitarea expoziției de artizanat; ora 9,45 - Mesaje de salut ale oficialităților și organizatorilor; ora 10.00 - Deschiderea manifestărilor etno-folclorice cu semnale de tulnice; ora 10,05 - Moment de muzică tânără cu repertoriu dedicat muntelui și eroilor moți; ora 10,15 - Moment folcloric prezentat de artiști populari din județul Alba, Gala laureaților concursului de interpretare "Sus, sus, sus, la moți, la munte"; ora 11.00 - Momentele folclorice ale județelor Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara. Organizatorii manifestării sunt Ministerul Culturii și Cultelor, Prefecturile, Consiliile județene, Direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național, Centrele județene ale creației populare din județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Primăriile din Cîmpeni și Avram Iancu, Societatea națională cultural-patriotică "Avram Iancu". (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.