Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Marele fluviu își adună apele
      Data de 9 iulie 2003 va rămâne un moment de referință cel puțin până la alegerile din 2004 în viața partidului de guvernământ. În această zi, cel mai mare și mai puternic partid de centru-stânga din România a dat semnalul începerii campaniei electorale. El și-a evaluat și cuantificat forțele, șansele pentru a da marea lovitură în alegerile de anul viitor. De altfel, obiectivul PSD declarat la Consiliul Național a fost acela de a rămâne pe mai departe partidul majoritar și după alegeri. Și după cum se mișcă Opoziția, subțire, casantă și bâjbâitoare, PSD are toate șansele să obțină majoritatea. Nu-i va fi însă ușor pentru că promisiunile făcute s-ar putea să nu trezească alegătorilor simpatii PSD-iste, având în vedere situația exasperată în care se zbat. Dar nu poți pleca la luptă cu teama strecurată în suflet că vei pierde și că eforturile vor fi în zadar. E normal să crezi, să speri și mai ales să convingi electoratul.
     Și cum marea majoritate a alegătorilor o formează populația săracă, președintele PSD, Adrian Năstase, a venit cu un pachet generos de măsuri care să amelioreze viața celor mulți și umili. Dar se pare că prima ridicare din umeri va veni chiar din partea destinatarilor unor astfel de măsuri caritabile. De ce? Pentru că de unde atâția bani pentru dublarea pensiilor agricultorilor, pentru alocarea a două milioane de lei pentru fiecare hectar de teren arabil, încheierea procesului de recorelare a pensiilor, creșterea alocației pentru copiii din familiile sărace, introducerea în premieră națională a tichetelor de căldură? De la Buget, firește, că doar n-or da miniștrii și parlamentarii bani din buzunarul propriu. Vom avea așadar, nu se știe de unde, anul viitor un buget mai solid ca cel de anul acesta și ca de când ne știm de la Revoluție încoace. PSD e doar partidul de guvernământ care are mușchi puternici, are pârghii să o facă. PSD-iștii se mai gândesc și la coborârea ștachetei minime de impozitare, astfel ca cei săraci să se bucure de un venit neimpozabil.Tot PSD mai promite autostrăzi, drumuri și alte elemente de infrastructură, pentru că nu degeaba senatorul Adrian Păunescu cu desele sale pusee naționaliste, a avut umor și a propus înființarea unui nou județ pe care să-l cheme - Mitrea, ca să se facă, chipurile, drumuri și în Sud, și în Moldova, nu numai în Ardeal. Până și banala taxă de radio-TV a fost pusă pe tapetul noilor măsuri de protecție socială. Pentru că ea atârnă ca o tinichea de coada PSD-ului și prin urmare va fi redusă sau desființată, dar în această situație va trebui să crească susținerea financiară a radioului și televiziunii publice, pentru ca mesajele partidului să ajungă până în cele mai îndepărtate cătune.
     S-a afirmat răspicat că nu toți oamenii sunt săraci, că a crescut numărul autoturismelor, al cetățenilor care posedă telefoane mobile, au crescut achizițiile de televizoare color, de radio-casetofoane, avem mult mai multe supermagazine. Prin urmare, România merge într-o direcție bună. PSD nu acceptă de fel ideea ca România să rămână o colonie economică într-o lume ce se îndreaptă tot mai mult spre globalizare. Prin fuziunea cu PSM și cu o parte din elementele securisto-militare desprinse din PRM și aflate sub comanda lui Ioan Radu, PSD și-a întărit serios rândurile, el devenind ceea ce s-ar putea numi, marele fluviu ce-și adună apele. Noua ofensivă politică va trebui să aducă în final PSD-ului majoritatea posturilor de primari, de consilieri locali, de senatori și deputați și de ce nu, și funcția de președinte al României la alegerile viitoare. Tăindu-și încă de pe acum partea leului, Năstase n-a ezitat să atace Opoziția, în special încercarea de construcție a coaliției PNL-PD. Se poate spune, așadar, că PSD își construiește cu migală și persuasiune imaginea de partid al celor mulți, el a procedat la o infuzie de tinerețe, păstrând ce-i drept, și oamenii vechi, cu multă experiență și charismă, îmbinând ceea ce se cheamă trecutul nu prea îndepărtat, cu viitorul. Asta e baricada de centru-stânga, să vedem cum se va coagula cea de centru-dreapta. E o chestiune de luni, dacă nu de zile.
Gheorghe JURCĂ