Știri |
"Curba morții" de la Unirea face o nouă victimă
Farmacista Crina Tripșa și-a pierdut viața într-un grav accident rutier
Luni, 14 iulie, în jurul orei 17.15, pe DN 1, pe raza comunei Unirea s-a produs un accident rutier în care o persoană și-a pierdut viața iar alte trei au fost rănite ușor. Conducând un Renault Megane, proprietatea unei societăți de leasing din Cluj Napoca, Marieta Crina Tripșa (44 de ani, farmacistă din Alba Iulia) pierde controlul volanului în condiții de viteză pe timp de ploaie și intră pe contrasens. În derapaj, s-a izbit de o Dacia SuperNova, condusă regulamentar din sens opus de Radu Valentin Chetreanu (31 de ani, patronul SC Nuovi Orizonti din Orăștie-Hunedoara). În urma impactului violent, Crina Tripșa a decedat pe loc. Șoferul Daciei SuperNova și pasagera Ileana Maria Chetreanu au fost răniți ușor. Pasagerul din Renault Megane, Liviu Andrei I. (de 18 ani, din Ocna Mureș) a suferit leziuni ușoare. (N.T.)
Supărat... foc pe concubină
Un bărbat din Cetatea de Baltă și-a incendiat casa
Deoarece și-a distrus proprietatea, acesta va fi cercetat pentru distrugere
Polițiștii din Cetatea de Baltă s-au sesizat din oficiu, luni, 14 iulie, în jurul orei 21.30, că pe strada Viilor din localitate arde casa lui Banii Moldovan (42 de ani, fără ocupație). Sosiți la fața locului, oamenii legii au aflat că Moldovan, certându-se aprig cu concubina sa, Carolina Rostaș, s-a înfuriat și și-a dat foc la casă. O casă din chirpici care a fost distrusă în proporție de 50%. Pentru localizarea și stingerea incendiului au intervenit pompierii militari din Târnăveni. Din momentul în care a dat foc la casă, Banii Moldovan a dispărut de la domiciliu. Pe numele lui, polițiștii din Cetatea de Baltă vor întocmi un dosar penal pentru distrugere. (N.T.)
|
Totul va fi doar în folosul cetățeanului, afirmă șeful IPJ Alba, comisarul șef Marin Aron
Potrivit aprecierilor comisarului șef Marin Aron, inspectorul șef al IPJ Alba, primul semestru al anului 2003 a însemnat pentru instituția pe care o conduce o perioadă de reorganizare, transformare și de adaptare la noua concepție managerială a MI, transformat în Ministerul Administrației și Internelor. "După rata criminalității, județul Alba ocupă locul 2 pe țară cu cele 4080 infracțiuni constatate și tot pe locul 2 în ce privește numărul infracțiunilor economico-financiare, iar la infracțiunile de natură judiciară ocupă locul 31, cu 184 de fapte mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut", a spus comisarul șef Marin Aron. Referindu-se la acțiunile desfășurate de IPJ Alba pe linia prevenirii și combaterii infracționalității de orice fel, comisarul Aron a declarat că au fost organizate 16 razii și 15.161 de acțiuni și controale, cu amenzi în valoare de 89,129 de miliarde lei. Pe linia poliției rutiere s-a acționat în cadrul programului "Trafic rutier mai sigur", fiind organizate 951 de acțiuni, care au avut ca scop prevenirea evenimentelor rutiere. Au fost aplicate circa 55.000 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute în vederea suspendării 646 de permise de conducere. Cu toate acestea, în primele șase luni ale anului 2003, în județul Alba s-au produs 56 de accidente rutiere grave soldate cu 17 morți și 46 de răniți grav. "Atâta timp cât nu ne vom respecta unii pe alții în trafic, vom avea numai surprize neplăcute", a concluzionat șeful IPJ Alba.
"Probleme deosebite în activitatea IPJ Alba pe semestrul I al anului 2003 nu am avut. Au fost câteva situații limită, de exemplu crimele de la Șugag și Pianu, în care elementele de identificare ale autorilor au fost mai delicate, totuși reușindu-se soluționarea lor", a precizat comisarul șef Marin Aron.
Referindu-se la activitățile din viitorul apropiat, șeful IPJ Alba a menționat că: "Pentru perioada care urmează, noi suntem axați în principal pe obiectivele stabilite de programele prioritare ale MAI. Ne așteaptă în această săptămână misiunea de pe Muntele Găina, unde va trebui să avem o prezență activă pentru a preveni cu desăvârșire orice eveniment negativ. Mă refer aici în primul rând la evenimentele rutiere, la acte de violență și la un anumit gen de furturi - înregistrate și anii anteriori. După ce trecem și acest , sperăm că bine, va urma pregătirea măsurilor de siguranță pentru 1 Decembrie 2003, având în vedere amploarea manifestărilor care se vor derula la Alba Iulia. Toate manifestările mari, cu caracter național, se vor desfășura în acest an în Alba. Acestea implică ordine, disciplină, măsuri specifice din partea noastră. Obiectivul nostru primordial rămâne prevenirea faptelor cu caracter antisocial, asigurarea unui climat de siguranță pentru toți cetățenii, pentru ca aceștia să se poată bucura în liniște de bunurile lor, de viață, de sănătate", a subliniat șeful IPJ Alba. El a recunoscut că vor mai fi probleme legate de logistică, de resursele umane, dar a promis că acestea vor fi rezolvate "din mers", așa încât să nu sufere comunitatea și să nu existe probleme cu cetățenii județului.
Nicoleta TOMUȚA
Crima organizată în bilanț
Azi, în municipiul nostru reședință de județ se va desfășura ședința de bilanț a polițiștilor din cadrul Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia. Vor fi prezenți ofițeri din cadrul birourilor de pe lângă IPJ Alba, Hunedoara și Sibiu. La bilanț este așteptat chestorul de poliție Damian Miclea, șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog - București. Potrivit programului "Împotriva morții albe", polițiștii din teritoriu au ca obiective, în acest an, prefecționarea sistemului de colectare a informațiilor privind drogurile și intensificarea cooperării cu rețeaua europeană de informare referitoare la droguri și dependența de droguri a "Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri". (N.T.)
Mâine se inaugurează
Centrul Cultural din Câmpeni
După cum ne-a informat Ioan Viorel Sicoe, primarul orașului Câmpeni, mâine, 17 iulie 2003, ora 14.00, se va inaugura, în Capitala Țării Moților, Centrul Cultural ce va purta numele marelui Crai al munților - Avram Iancu. Primul obiectiv de acest gen din Țara Moților va fi amplasat în clădirea în care marele erou Avram Iancu a condus comandamentul Revoluției de la 1848 și în care mai spre zilele noastre a funcționat un Muzeu de istorie cu același nume. Clădirea complet renovată va adăposti și Biblioteca orășenească care va fi mutată aici din vechea clădire devenită insalubră și improprie pentru o astfel de activitate.
La ceremonia de inaugurare va lua parte prefectul județului - av. Ioan Rus, reprezentanți ai instituțiilor de cultură de la nivelul județului, precum și notabilitățile locale, în frunte cu primarul orașului, Ioan Viorel Sicoe. De notat că în cadrul manifestărilor prilejuite de inaugurarea centrului vor fi lansate ultimele cărți apărute ale scriitorilor albaiulieni Gheorghe Jurcă și Eugen Curta, respectiv "Tempora" (Editura Dacia) și "Femeia din vis" (Fundația PAEM), cele două romane vor fi prezentate de cunoscutul și apreciatul critic literar, redactor șef al revistei "Discobolul", Aurel Pantea.
Prin organizarea acestui centru de cultură, promotoarea salutarului proiect - primăria orașului speră să coaguleze toate forțele culturale locale și nu numai, să formeze un nucleu care să reverbereze și să emane un climat al ideilor și inițiativelor cultural-artistice, să închege un dialog benefic între cei care creează și cei ce receptează arta, valorile literar-artistice. (G.M.)
Radu Cormoș - candidatul PNȚCD pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia
În cadrul ultimei conferințe de presă organizată de PNȚCD Alba, cea din data de 15 iulie 2003, vicepreședintele Organizației municipale Alba Iulia a acestei formațiuni politice a criticat în mod decent, cu bun simț și fără patimă, două dintre ultimele investiții ale Primăriei. Este vorba despre lucrările de pe str. 1 Decembrie, despre care dânsul afirmă că s-au prelungit nejustificat de mult: a trecut un an și finalizarea lor încă nu se întrevede! "S-au întrebat diriguitorii urbei, a adăugat dl. Cormoș, câte sute de automobile s-au deteriorat din pricina acestei porțiuni infernale de drum?" Dânsul a acuzat, de asemenea, disconfortul creat cetățenilor ce locuiesc în zonă (praf și zgomot, de luni de zile!), precum și cel creat cetățenilor care organizează diferite evenimente (cununii, nunți, înmormântări etc.). Pentru că, într-un oraș cu adevărat european, municipalitatea impune firmei executante a lucrării niște standarde de securitate a muncii și de protejare a cetățenilor din vecinătatea șantierului. "O altă investiție coordonată fără pricepere, a mai afirmat vicepreședintele PNȚCD Alba Iulia, este cea de modernizare a parcului din Cetate, unde s-au spart trei sferturi din suprafața aleilor, distrugându-se o oază de liniște și relaxare. Din păcate, refacerea pavajului nu avansează în același ritm cu distrugerea lui. Așadar, ne întrebăm de ce lucrarea nu a fost abordată treptat, pe suprafețe mici, din aproape în aproape, ceea ce ar fi redus la minim disconfortul creat albaiulienilor și turiștilor ce trec prin zonă..."
După ce dl Cormoș și-a expus punctul de vedere, președintele PNȚCD Alba, dl Voicu Vasile Bora a dezvăluit ziariștilor prezenți faptul că acesta este candidatul țărăniștilor pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, la viitoarele alegeri. "Prin desemnarea oficială a d-lui Cormoș drept candidat la fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia, pe listele PNȚCD, venim să confirmăm dorința noastră ca în administrația publică locală să activeze profesioniștii. Radu Cormoș este un astfel de profesionist: inginer constructor, fost cadru tehnic la o firmă de proiectare în domeniul construcțiilor, fost inspector și inspector șef în acest domeniu, dar totodată un om cu experiență practică în administrația publică locală, în calitatea sa de fost viceprimar al municipiului. Iar ca să vă faceți o idee cu privire la gândirea sa logică și organizată, vreau să vă dezvălui faptul că este un... șahist redutabil, care a participat la două campionate mondiale!". (I.H.)
|