Cazul Onorina David
Neliniștea unei mame la un an de la moartea fiicei sale
Cauzele care au dus la decesul învățătoarei David Onorina Cristina (15 iulie 2002) se află și acum în plină obscuritate
Prezentăm șirul evenimentelor care au precedat decesul Onorinei David și al demersurilor făcute de mama acesteia timp de un an pentru elucidarea cazului, relatate chiar de doamna Ana Soare, cea care a fost tot timpul alături de fiica ei și care a văzut tot ce s-a întâmplat.
În după-amiaza zilei de 14 iulie 2002, am vizitat-o pe fiica mea, David Onorina Cristina, la domiciliul acesteia. Era foarte palidă și mi-a spus că s-a simțit rău întreaga zi. Seara, când am plecat de la ea, am mers acasă la medicul de familie, dr. Angela Codarcea, rugând-o să vină să vadă ce se întâmplă cu fiica mea. Aceasta s-a deplasat la domiciliul fiicei mele și, în jurul orei 22.30, ne-am dus împreună la Spitalul Județean Alba, la secția Urgențe, unde era de gardă dr. Nicolae Volonciu. Aici fiicei mele i s-a pus o perfuzie, după care și-a mai revenit, și i s-a pus diagnosticul de distonie neuro-vegetativă. Văzând că se simte mai bine, medicul de familie a plecat. Întrucât nici medicul de familie și nici medicul de gardă de la Urgențe nu ne-au recomandat efectuarea unor analize sau a unor investigații, ne-am întors acasă. Doresc să precizez că și anterior, înainte cu aproximativ o săptămână, fiica mea a consultat medicul de familie, nesimțindu-se bine, iar acesta i-a prescris un tratament cu sedative, tratament pe care Onorina l-a urmat doar trei zile, întrucât medicamentele respective o făceau să se simtă și mai rău.
A doua zi dimineața, în data de 15 iulie 2002, în jurul orei 7.00, am primit un telefon de la nepotul meu, David Mihail, fiul defunctei, care mi-a spus că acesteia îi este foarte rău și că nu a dormit toată noaptea. M-am deplasat din nou la domiciliul fiicei mele, împreună cu medicul de familie și am plecat la Spital, tot la secția Urgențe, unde, de această dată era de gardă soția dr. Volonciu, care, consultând-o puțin, a diagnosticat-o cu amigdalită și puroi în gât, constatând că are o temperatură de 37,5 grade C și a dispus internarea în spital, la secția ORL. La secția ORL, în sala de tratament se afla doar d-na dr. Bera Mihaela, pe care o cunoșteam și care ne-a întrebat ce s-a întâmplat. Fiica mea i-a răspuns că îi este foarte rău și atunci d-na dr. Bera a cerut un pat, după care a rămas să discute cu medicul de familie, fără a face nici un fel de consultație. La momentul internării, fiica mea era perfect lucidă, întrucât, neavând asupra ei buletinul de identitate, până la aducerea acestuia de către nepotul meu, i-a dictat asistentei exact seria și numărul înscrise în acest document.
După aproximativ 15 minute de la instalarea în salon, a venit o asistentă care i-a făcut o injecție, iar după aproximativ alte 15 minute, a început să îi pună perfuzii cu glucoză. Fac mențiunea că i s-au administrat trei flacoane de glucoză a câte 500 ml fiecare. Întrucât starea pacientei se înrăutățea, i s-a recoltat sânge pentru efectuarea de analize. La acel moment fiica mea nu avea analizele făcute, medicul de familie neavând o situație reală a stării ei de sănătate. În întreg intervalul de timp cât i s-au administrat perfuziile, medicul de secție nu a venit deloc să vadă cum se simte pacienta. În jurul orei 11.30, fiica mea mi-a spus că nu are aer și că ar vrea să iasă afară. Am ieșit la plimbare pe coridorul spitalului, fiica mea fiind în cărucior și am mers la geam, dar spunea că nici aici nu are aer. Ne-am întors apoi în salon, ea s-a dat singură jos de pe cărucior și s-a așezat în pat, iar o oră mai târziu, în jurul orei 12.30, când i-am adresat o întrebare, nu mi-a răspuns.
Am fugit la sala de tratament, unde nu era decât asistenta-șefă, cea care i-a făcut tratamentul și care, pe tot parcursul administrării acestuia, s-a purtat foarte urât cu fiica mea, făcând-o chiar să plângă, manifestându-se deosebit de nervos că nu îi găsea vena pentru a-i pune perfuzia. I-am spus acesteia că Onorina nu mai răspunde. În câteva minute, a venit medicul de la secția Reanimare, d-na dr. Maria Togan, care a început să îi facă investigații, dar nu a putut să o scoată din starea de comă. La ora 13.00, am coborât la secția Reanimare. În tot acest interval și ulterior, cât timp am stat la reanimare, medicul de la secția ORL nu a venit nici măcar o dată să vadă care este starea pacientei sau să o consulte. Precizez că a fost o zi liniștită, în sensul că nu am observat să se fi înregistrat alte urgențe sau internări la această secție. La secția Reanimare, d-na dr. Togan a fost deosebit de activă, dându-și tot interesul pentru a afla care este situația pacientei și pentru a încerca să îi salveze viața. Imediat i-a făcut perfuzii cu insulină și a conectat-o la aparate, dar, cu toate eforturile depuse, nu a reușit să o scoată din starea de comă. A trimis-o la tomograf, de unde ni s-a spus că nu era vorba despre vreun accident vascular. De asemenea, a chemat atât un medic cardiolog, dl. dr. Ghemeș, care ne-a spus că pulsul fiicei mele este normal și că nu are nimic la inimă, cât și un medic neurolog, d-na dr. Iancu, aceasta din urmă însă spunându-ne că era prea târziu, că fiica mea nu mai avea nici un fel de reflexe. În prezența medicului neurolog, fiica mea a făcut de trei ori stop cardio-respirator, reușindu-se resuscitarea ei. Fiica mea a rămas în comă până în jurul orei 23.00, când a făcut un stop cardiac în urma căruia nu a mai putut fi readusă la viață. După 10 zile de la deces, în data de 25 iulie 2002, am făcut o sesizare către Colegiul Medicilor Alba, unde am fost primită în audiență de către directorul Spitalului Județean Alba, dr. Cristian Gelu Barbonța și de către medicul legist, dr. Gheorghe Vieru. Când am derulat firul evenimentelor, aceștia mi-au spus că dânșii aveau cu totul alte informații despre modul în care acestea s-au derulat.
Menționez că în timpul cât am stat la secția Reanimare, am auzit discutându-se că ar fi dispărut fișa de tratament a fiicei mele, de la secția ORL. În discuțiile cu cei doi medici, mi-am arătat nemulțumirea față de medicul de la secția ORL, spunându-le că aceasta nu a venit deloc să se intereseze de pacientă și că a discutat doar cu medicul de familie, fără a-i face bolnavei vreo consultație. În audiența de la Colegiul Medicilor Alba am avut sentimentul că aș fi înțeleasă și că se recunoaște faptul că medicii au greșit în ceea ce privește aplicarea tratamentului.
Ulterior, ca urmare a unei cereri adresate de subsemnata, în data de 7 februarie 2003 am primit din partea Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Alba o comunicare, prin care am fost informată că, în legătură cu decesul fiicei mele, Colegiul Medicilor s-a autosesizat și a demarat o anchetă în acest sens, întocmindu-se un dosar amănunțit referitor la starea de fapt. Mi s-a comunicat de asemenea că, întrucât au fost implicați patru medici primari de specialitate iar în județ nu există medici cu un grad profesional superior acestora, a fost solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Cluj-Napoca, unde a fost înaintat dosarul, pentru analiză și formularea unor concluzii competente. La data de 11 martie 2003 mi s-a adus la cunoștință în scris de către Consiliul Județean Alba al Colegiului Medicilor că în ședința Colegiului din data de 28 februarie 2003 a fost reanalizat cazul decesului fiicei mele, David Onorina Cristina, survenit la data de 15 iulie 2002 în Spitalul Județean Alba, baza de discuții fiind reprezentată de analiza efectuată în cauză de o comisie de profesori universitari de la Universitatea de Medicină Cluj-Napoca, la solicitarea Colegiului Medicilor Alba, iar concluziile formulate de această comisie au fost trimise la Colegiul Național al Medicilor. Concluzia formulată în cauză a fost că nu s-au putut reține în sarcina medicilor implicați abateri de ordin deontologic sau de atitudine terapeutică. În ceea ce privește referatul primit anterior, acesta nu are nici un fel de număr de înregistrare (orice act care se comunică de către o instituție trebuie înregistrat), nu este datat, iar în ceea ce privește medicii care au făcut parte din comisia care a analizat cazul există doar o singură semnătură și o singură parafă, cele ale prof. dr. Dumitru Cârstina, președintele comisiei. Or, atâta timp cât acest referat a fost întocmit de către patru medici, fiecare dintre aceștia formulând concluzii și diagnostice, era absolut imperativ ca fiecare să își pună semnătura și parafa pentru concluziile formulate în cauză și nu să fie semnat acel referat doar de către președintele comisiei. Mai mult, nu se face nici un fel de referire cu privire la modul în care distinșii medici membri ai comisiei au ajuns la concluziile formulate, specificându-se doar diagnosticul și faptul că nu s-au constatat erori în conduita terapeutică.
S-a concluzionat că tratamentul antibiotic aplicat a fost corespunzător, iar prof. dr. Nicolae Hâncu a menționat că nu au fost erori în conduita terapeutică pentru diabetul descoperit doar cu ocazia internării. Fiicei mele i s-au administrat trei flacoane de glucoză a câte 500 ml fiecare și abia ulterior i s-au făcut analizele de sânge prin care s-a descoperit faptul că suferă de diabet zaharat, întrucât starea ei de sănătate se înrăutățise.
În condițiile în care analizele de sânge au fost făcute doar după administrarea unei cantități mari de glucoză și în condițiile în care se putea efectua acel test pentru nivelul glicemiei care durează doar câteva minute (nefiind de specialitate, nu cunosc denumirea acestui test, dar sunt convinsă că dumneavoastră știți foarte bine despre ce este vorba), cum se poate susține că nu au existat erori în tratamentul diabetului? De ce a fost nevoie ca starea pacientei să se înrăutățească pentru a i se face analizele?
Mai mult, cum se poate susține că nici unul din medici nu are vreo culpă, nici măcar medicul de familie care, la prima consultare, cu o săptămână înainte de decesul pacientei, i-a prescris fiicei mele un tratament cu sedative, fără a-i face nici un fel de analize și fără a o îndruma măcar să își efectueze un set de analize pentru a vedea motivul exact pentru care nu se simțea bine? D-na dr. Angela Codarcea, medicul de familie al fiicei mele, pur și simplu i-a aplicat acesteia un tratament cu sedative, fără a-i face cel puțin un control mai amănunțit, decum analizele care se impuneau și la care ca pacient avea tot dreptul.
Dorința mea nu este aceea de a pedepsi pe cineva cu orice preț pentru moartea fiicei mele, dar consider că este inadmisibil ca asemenea lucruri să se întâmple în spitale și speranța mea sinceră este că, făcându-se lumină în acest caz, se va face un pas în față în direcția prevenirii repetării unor astfel de evenimente tragice în situația altor persoane. Pe fiica mea oricum nu o mai pot aduce înapoi și oricum va exista un gol pentru totdeauna atât în inima mea și a soțului meu, ca părinți, sau a surorii acesteia, dar mai ales în inima fiului acesteia, un băiat de 16 ani, care va fi marcat pentru toată viața de pierderea mamei sale la o vârstă atât de fragedă. Însă, simplul gând că poate într-o măsură mai mare sau mai mică și datorită nouă și demersului nostru se vor evita pe viitor astfel de incidente și poate se va salva viața altor oameni, de multe ori copii, va face ca suferința pierderii unei persoane atât de dragi să fie mai ușoară.
Și prin intermediul acestui articol doresc că îmi exprim în fața tuturor nemulțumirea față de modul în care sunt tratați bolnavii, fără nici un fel de interes, fără a li se face vreo investigație, prescriindu-li-se doar rețete fixe, care nu sunt adaptate în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient, fapt ce denotă o totală lipsă de profesionalism.
Speranța mea, singura care mi-a mai rămas, este aceea că, elucidându-se acest caz, se va face un pas în față în direcția prevenirii repetării unor astfel de evenimente tragice în situația altor persoane.
Ana SOARE
După ce au forțat ușa metalică de la mina Haneș
Disponibilizații de la Zlatna s-au blocat în subteran
Marcel Danciu a amenințat că se sinucide
Cei aproape 40 de mineri disponibilizați de la SC Zlatmin SA din Zlatna își continuă protestele, ei forțând sâmbătă în jurul orei 17,00 o ușă metalică de la mina Haneș. Disponibilizații au reușit să intre în subteran deși căile de acces erau păzite de foștii lor colegi, angajați ai Zlatmin SA. Minerul Marcel Danciu, care s-a blocat, în noaptea de marți spre miercuri, în mina Haneș, se afla și el în subteran. Alimentarea cu energie electrică a fost însă întreruptă, pentru a-l determina pe Danciu să iasă la suprafață. Cei 40 de mineri au intrat în greva foamei de cinci zile, nemulțumiți că nu și-au primit salariile compensatorii. În urmă cu aproximativ o lună, 15 din cei 40 de mineri disponibilizați de la Zlatmin s-au blocat în mina Haneș, în urma protestului obținând, printr-un protocol încheiat cu conducerea societății, garanția că până în 15 iulie își vor primi integral salariile compensatorii. Disponibilizații s-au blocat în mina Haneș având asupra lor provizii de alimente și apă. Ei nu și-au pus în practică amenințarea de a bloca drumul spre Muntele Găina, după ce au fost informați că o asemenea acțiune s-ar pedepsi conform legii. Din informațiile noastre rezultă că unul dintre disponibilizați a încercat să-l scoată din mină pe Danciu, însă acesta a amenințat că se va sinucide dacă cineva se apropie de el, minerul având un cuțit asupra lui.
Nicoleta TOMUȚA, Florin ROMAN
Dacă nu vor fi despăgubiți
Fermierii sunt hotărâți să nu-și mai asigure culturile pentru anul viitor
În numele Asociației Fermierilor din România, vicepreședintele acestei organizații, ec. Nicolae Popa, a înaintat un memoriu ministrului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului, Ilie Sârbu. În memoriu se arată că anul agricol 2002-2003 a fost unul foarte greu pentru producătorii agricoli din județul Alba, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, "care au influențat nivelul producțiilor programate cu peste 50% la culturile de cereale". Din datele furnizate de societățile de asigurări agreate de MAPAM și în conformitate cu Legea 381/2002, au fost asigurate pentru riscurile standard o suprafață de 2200 ha cu cereale păioase. "Deși fenomenele meteorologice grave care au afectat mult nivelul producțiilor, fiind întrunite condițiile de a fi declarată stare de secetă în județul Alba, acest lucru nu a fost aprobat de MAPAM și instituțiile abilitate, fermierii fiind puși în situația dificilă de a nu fi despăgubiți deși și-au asigurat culturile, conform Legii 381/2002 și HG 74/2003. În condițiile în care nu vor fi despăgubiți, fermierii sunt hotărâți ca pentru anul viitor să nu mai asigure culturile, existând riscul să renunțe în totalitate la suprafețele luate în arendă", precizează ec. Nicolae Popa. În memoriu se solicită, în regim de urgență, măsurile reparatorii care se impun, pentru stimularea și sprijinirea producătorilor agricoli în anul 2003-2004.
Nicoleta TOMUȚA