Ultima oră
Știri
La nivelul județului
7.827 de dosare pentru plata ajutorului social
      În această lună, Direcția Asistență Socială din cadrul Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba a primit rapoartele statistice privind ajutorul social de la 69 de primării, din cele 76 existente în județ. Potrivit acestor documente, în luna iunie 2003 au fost înregistrate 112 cereri pentru acordarea ajutorului social, iar cumulat, de la începutul anului, 1.081 cereri. La finele lunii trecute, în cele 76 de unități administrativ teritoriale din județ se aflau în plată un număr de 7.827 dosare, ceea ce reprezintă 6,08 dosare la 100 de familii. În cursul lunii iunie, ajutoarele sociale au fost plătite astfel: 6.477 dosare cu suma totală de 5.017.307.000 lei, din care pentru 1.645 dosare au revenit 1.407.070.000 lei, aferente lunii respective. (A.D.T.)
Economia subterană a înghițit 8 miliarde de euro
      Institutul Național de Statistică apreciază că valoarea economiei subterane, adică activitățile e­co­no­mi­ce care se sustrag parțial sau integral de la înregistrare, se situează la circa 18 la sută din valoarea Produsului Intern Brut (PIB). În condițiile în care anul trecut PIB a avut o valoare aproximativă de 44 miliarde de euro, înseamnă că e­co­no­mia subterană a reprezentat a­proa­pe 8 miliarde de euro. De precizat că în această cifră n-au fost luate în calcul activitățile ilegale, cum sunt prostituția, traficul de droguri, veniturile nedeclarate de medici, șoferii de taxi, profesori. Un studiu elaborat la finele anului 2001, în România, cu suportul financiar al A­gen­ției Statelor Unite pentru Dez­vol­ta­rea Internațională (USAID), a evidențiat o pondere a activităților ascunse de 32 la sută din PIB-ul real și 45 la sută din PIB-ul calculat de statistică. (A.D.T.)
Un bărbat dispărut de acasă a fost găsit spânzurat în Valea Popii
      Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată sâmbătă, 19 iulie, în jurul orei 20.00, despre faptul că la ieșirea din oraș, pe Valea Popii, la circa un kilometru de schitul "Sf. Ioan Botezătorul" a fost descoperit un bărbat spânzurat. Polițiștii sosiți la fața locului au identificat bărbatul ca fiind Sicoe Roman, de 54 de ani, din Alba Iulia. Acesta a dispărut de la domiciliul său din Alba Iulia, la începutul lunii iulie, fapt care a alertat vecinii, aceștia sesizând dispariția la poliție. În 5 iulie, Sicoe a fost dat în urmărire locală. Corpul neînsuflețit a fost transportat la Laboratorul de Medicină Legală pentru necropsie. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sărăcia și-a pus pecetea și asupra Târgului de Fete de pe Muntele Găina
Participare subțire, dar tradiție respectată
      Deși Sfântul Ilie, patronul tunetelor și al fulgerelor nu și-a prea făcut datoria, lăsându-i soarelui supremația, destul de puțină lume a participat în acest an la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Cei 3-4 mii de participanți sunt puțini față de cei 10 - 15 mii din anii 1996 - 1998. De fapt, de la an la an, cei care vin la Târgul de Fete sunt tot mai puțini. Asta deși drumurile de acces sunt tot mai bune, eforturile organizatorilor tot mai mari. Și nu dezinteresul față de o tradiție veche de sute de ani este cauza, ci lipsa banilor. Lucru care l-au putut constata și comercianții veniți la târg cu tot felul de produse, de la ceramică și artizanat în lemn, unelte, fructe, țuică de cireșe și toate celelalte mărfuri întâlnite la un târg obișnuit. Remarcăm totuși cu plăcere că datorită eforturilor Centrelor județene de creație populară din județele organizatoare: Alba, Cluj, Arad, Bihor și Hunedoara, participarea meșterilor populari a fost mai bună decât în anii precedenți.
     Ca de obicei, programul zilei de ieri a început la Crucea Iancului cu un TE DEUM în memoria eroilor morți și depunerea de jerbe și coroane de flori din partea Prefecturilor, Consiliilor Județene, reprezentate la vârf, din partea județului nostru fiind prezenți președintele Eugen Popa, vicepreședinții Ioan Florea și Doru Cetean și a altor instituții descentralizate din cele 5 județe participante, urmat de un spectacol folcloric reprezentativ pentru folclorul Țării Moților. Alături de artiști consacrați, au intrat în scenă laureați ai ediției din acest an a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului popular "Sus, sus, sus, la moți, la munte", desfășurat în zilele de 17-18 iulie la Câmpeni, ca o avanpremieră la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Care sunt laureații acestui festival, dar și meșterii populari premiați, vă vom spune într-un număr viitor al ziarului nostru.
     Aflat pe teritoriul comunei Avram Iancu, Muntele Găina este un loc de pelerinaj pentru toți cei pentru care memoria Craiului Munților este încă foarte vie, este exemplu și îndemn. Un îndemn pe care l-a adresat participanților și prefectul județului Alba - Ioan Rus, alături de ceilalți prefecți din județele organizatoare, dar și de primarul comunei - Traian Chira.
Romtelecom la înălțime
      Și dacă citiți astăzi aceste rânduri, este pentru că și în acest an Romtelecom Alba a fost la înălțime, la propriu și la figurat. Telefoane cu cartelă, acces Internet, transmisie de date, servicii fax, toate au fost puse la dispoziția participanților, iar pentru cei rămași acasă, ARtelecom a transmis live pe Internet principalele momente ale manifestării. Iar calitatea serviciilor a fost verificată chiar de ministrul Telecomunicațiilor, Dan Nica, aflat în cursul zilei de sâmbătă în vizită în județul Alba, cu prilejul inaugurării celui mai modern sistem de telefonie din România, prin care, spune el, se face "dreptate pentru moți".
Trăsnete și albine
      Pentru echipajele Serviciului de Ambulanță Alba deplasate în zonă, ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina a fost una mai liniștită decât de obicei. Totuși nu lipsită de evenimente: obișnuitele beții și urmările lor neplăcute, dar și intervenția promptă pentru salvarea unui bărbat care a avut ghinionul să stea în calea trăsnetului. Întâmplarea a avut loc sâmbătă în vremea amiezii, singurul moment de pe toată durata manifestării când vremea a fost mai "tare". Pacientul a fost transportat la spitalul din Câmpeni, dar, până a ajuns acolo, starea lui se stabilizase. Ca o curiozitate, medicii de la Ambulanță au primit numeroase solicitări pentru calmarea efectelor înțepăturilor de... albine.
Anca DINICĂ

De la semnalul de tulnic la radiotelefonie
Moții, cei mai moderni abonați Romtelecom
      Sâmbătă, la Gârda, în prezența ministrului Telecomunicațiilor - Dan Nica, a fost inaugurat un important obiectiv considerat de prefectul județului Alba, Ioan Rus - o mare promisiune onorată a Guvernului actual. Este vorba de investiția "Rețea de acces radio-telefonie WLL, de modernizare în Munții Apuseni", realizată de Romtelecom, în parteneriat cu LGE Coreea de Sud. Sistemul de relee amplasat în zona Munților Apuseni permite accesul la rețeaua de telefonie fixă, dar printr-un sistem de relee radio, această tehnologie fiind cea mai modernă în domeniu. De precizat că, deși accesul se face într-o rețea fixă, de fapt moții deținători ai unui astfel de aparat pot intra în rețea și din alte localități decât cea în care este înregistrat abonatul, singura condiție este să se afle în raza de acoperire a releelor. Este deci vorba de o telefonie fixă extrem de... mobilă. Aparatele, adevărate bijuterii, sunt puse la dispoziție de Romtelecom, iar tariful este cel normal.
     Modernizarea comunicațiilor în Munții Apuseni a început în urmă cu 9 ani, iar acum se pare că, în sfârșit, moții văd capătul drumului. De serviciile sistemului pot beneficia deocamdată 10.000 de familii, dar există desigur posibilitatea de extindere în funcție de numărul de solicitări. Din cele 10.000 de posturi disponibile au fost deja solicitate 6.500.
     Pentru realizarea acestei investiții s-au cheltuit 17 miliarde de dolari, bani obținuți de la partea coreeană, pe baza unui credit cu garanții guvernamentale. Creditul, cu o perioadă de grație de 10 ani și una de rambursare de 25 de ani, are o dobândă de 2,5%, ceea ce-l face foarte avantajos. Cu acest prilej, ministrul Dan Nica a dat asigurări că sistemul va fi extins și pe Valea Sebeșului, mai ales că există deja solicitări și proiecte și pentru acea zonă. Pentru că, dacă s-a făcut "dreptate pentru moți", cum îi place ministrului să spună, trebuie să facem dreptate pentru toți.
     În ce privește celelalte avantaje care decurg dintr-un sistem de comunicații eficient, credem că toată lumea le cunoaște: dezvoltare economică, ieșirea din izolare, atragerea investitorilor, iar în Țara Moților, și a turiștilor. Cu punerea în funcțiune a acestui sistem, moții nu fac doar un pas înainte, ci un salt uriaș în utilizarea unei tehnologii care pentru cei mai mulți este încă de domeniul viitorului.
Anca DINICĂ

Regiunea Centru - regiune pilot pentru implementarea Planului Regional de Acțiune pentru Educație
      Regiunea Centru a fost desemnată ca "regiune pilot", alături de Regiunea Nord-Est, pentru întocmirea și implementarea Planului Regional de Acțiune pentru Educație (REAP). În acest scop, a fost constituit un Consorțiu regional din care fac parte reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și ai principalelor instituții de învățământ superior din Regiunea Centru și în care sunt cuprinși și reprezentanți ai consiliilor județene, inspectoratelor școlare județene, agențiilor județene de ocupare a forței de muncă și ai Comitetelor Locale pentru Dezvoltarea Parteneriatului Social în Educație și Formare Profesională, la care se adaugă reprezentantul Filialei Regionale a Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic. Membrii acestui Consorțiu Regional se reunesc în perioada 21 - 22 iulie 2003 la Sinaia pentru a dezbate, împreună cu experții firmei de consultanță IMC Consulting UK continuarea acțiunilor pentru elaborarea Planului Regional de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic. Scopul acestor acțiuni este realizarea unei corelații între cererea existentă pe piața forței de muncă și oferta de pregătire a instituțiilor de învățământ universitar tehnic și vocațional.
     Agenției pentru Dezvoltare Regională îi revine rolul de coordonator al acțiunilor derulate la nivel regional, respectiv mobilizarea tuturor actorilor implicați, culegerea și prelucrarea datelor și sistematizarea concluziilor. "Consorțiile regionale au avut rol determinant în cadrul programului de modernizare a învățământului profesional și tehnic, realizat cu asistența proiectelor PHARE TVET, rol care se va întări în perspectiva viitoarelor programe de dezvoltare a resurselor umane finanțate de Uniunea Europeană. Prin programul PHARE TVET, al cărui buget total este de 4,66 milioane Euro, 25 de unități școlare din Regiunea Centru sunt propuse pentru finanțare, ele urmând să primească aproximativ 190.000 Euro fiecare, pentru dotări", a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.