Prima pagină Ediția din: 24.7.2003
Știri
La Alba Iulia
Biroul Avocatului Poporului va funcționa în clădirea CEC
      Prefectul Ioan Rus a declarat ieri că nou înființatul Birou Teritorial Alba Iulia al Avocatului Poporului va funcționa aproape sigur într-un spațiu al Prefecturii aflat la etajele superioare ale clădirii CEC din municipiu. Biroul, care va deservi doar populația județului Alba, va avea ca angajați două persoane, care și-au câștigat acest drept în urma unui concurs.(R.J.)
Un schizofrenic fugit din spital i-a băgat în sperieți pe albaiulieni
      Marți, 22 iulie, în jurul orei 19.45, un bolnav psihic s-a urcat pe nesimțite în turnul macaralei din curtea Institutului Teologic din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia. Ajuns în vârf, individul a început să țipe, amenințând că se aruncă în gol. La fața locului au ajuns un echipaj al Ambulanței și polițiștii albaiulieni. După o jumătate de oră de negocieri, polițiștii au reușit să coboare turbulentul din vârful macaralei, de la circa 40 de metri înălțime. Acesta a fost identificat ca fiind Alexandru Urs (25 de ani, din Alba Iulia), pacient al Spitalului de Neuropsihiatrie din Alba Iulia, cu diagnosticul de schizofrenie. Acesta fugise din spital cu intenția de a se refugia la o mătușă, dar între timp a "deviat" de la traseu, ajungând pe vârful macaralei din Cartierul Cetate. Urs a fost internat în spital, sub su­pra­ve­ghe­re.(N.T.)
300 de basculante cu piatră de la Eurogold pentru drumurile din Roșia Montană
      Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, în această perioadă se acționează cu un TAF și trei autobasculante la repararea și întreținerea dru­mu­ri­lor comunale. Pe baza unui protocol încheiat cu Roșia Montană Gold Corporation, compania minieră va reabilita drumurile pe care le folosește în comun cu localnicii. Eurogold-ul va reamenaja drumurile comunale din Roșia Montană, fiind prevăzute pentru lucrări nu mai puțin de 300 de autobasculante cu piatră măcinată.
     Primarul Narița ne-a declarat că în satul Dăroaia și Balmoșești drumurile sunt gata, urmând să fie reparat în această săptămână drumul din Cărpiniș-Vârtop-Gîrda. "Săptămâna viitoare vom continua cu drumurile din satele Curături, Soal, Țarina" a mai adăugat primarul din Roșia Montană, Virgil Narița. (N.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Odiseea Dispensarului din cartierul Ampoi
Judecată "după ureche" la Curtea Supremă de Justiție a României *Minciuni grosolane luate drept "adevăruri" de către judecătorii instanței supreme din țara noastră, înclină balanța justiției după cum "bate vântul" vorbelor...
      În urmă cu câteva luni, ziarul Unirea prezenta un caz social din municipiul Alba Iulia în care era expus viitorul asistenței medicale primare asigurat de Dispensarul medical nr.7 din Cartierul Ampoi, care deservește peste 10.000 de pacienți. Tot atunci relatam odiseea modului de privatizare a acestui dispensar, caz unic și contrar legilor în vigoare în domeniul medical din România. Din păcate sarabanda proceselor în acest dosar continuă și nu oricum... Instanța supremă din România, am numit aici Curtea Supremă de Justiție, pune în balanța judecății și ține seama de niște minciuni grosolane periclitând astfel până și ideea de judecată corectă pe meleaguri românești.
*Așa a început totul
     Dispensarul Medical Urban nr.7 Alba Iulia a fost proiectat ca dispensar medical în luna noiembrie 1978, prin proiectul nr.1588, arhitect Ștefan Harda și a fost dat în folosință la data de 15 noiembrie 1982, cu destinație clară și precisă de dispensar medical, păstrându-și de la acea dată aceeași destinație. Dispensarul medical urban nr.7 Alba Iulia a fost construit din fondurile de investiții ale statului român și dat, prin înființarea Regiei autonome FLIPS S.A. Alba Iulia, în administrare acestei regii. În data de 29 mai 1995, cu două luni înainte ca Regia Autonomă FLIPS S.A. Alba Iulia să se transforme în Societate comercială "FLIPS" S.A., se înaintează către această regie o cerere de întăbulare cu titlu de lege a dreptului de proprietate asupra spațiului în cauză, reprezentând "spațiu comercial".
     Scopul acestei schimbări de destinație a fost acela de a-l putea cuprinde, cu data de 1 august 1995, în pachetul de acțiuni al societății comerciale "FLIPS" S.A., înființată la această dată, iar ulterior de a-l putea vinde.
     Prin această schimbare de destinație din dispensar medical în "spațiu comercial", s-a încălcat flagrant Legea nr.213/1998 privind domeniul public și Ordonanța Guvernului României nr.70/2002, care prevede că: "schimbarea destinației sau înstrăinarea bazei tehnico-materiale a unităților sanitare se face în condițiile legii și numai cu aprobarea Ministerului Sănătății și Familiei. Actele de înstrăinare sau de schimbare a destinației bazei tehnico-materiale a unităților sanitare fără aprobarea Ministerului Sănătății și Familiei sunt nule".
     Facem precizarea că prin Decizia Prefecturii Alba nr.117/1991 de înființare a Regiei autonome "FLIPS" S.A. Alba Iulia, trebuia ca, în urma unei riguroase inventarieri, "spațiile cu altă destinație decât cea locativă să treacă la Primăria locală", lucru care nu s-a întâmplat.
     Mai mult decât atât, tot în situația de a fi dat în administrare Regiei Autonome FLIPS SA Alba Iulia s-a aflat și Dispensarul medical urban nr.9 Alba Iulia, din strada Orizontului, bloc A3, dar zona respectivă neprezentând nici un "interes comercial", acest dispensar medical urban nr.9 a fost lăsat să treacă la Primăria Alba Iulia.
     Pe lângă frauda săvârșită de societatea comercială FLIPS SA Alba Iulia de a cataloga acest dispensar medical "ca spațiu comercial", SC "FLIPS" SA Alba Iulia a deschis și un proces de evacuare a personalului medico-sanitar de la acest dispensar, format din 5 medici primari și 5 asistente medicale, periclitând astfel, la modul cel mai serios, asistența medicală primară a peste 10.000 de pacienți arondați din municipiul Alba Iulia.
*Sarabanda proceselor
     Prin sentința civilă nr.3697/2002, a Judecătoriei Alba Iulia, se dispune restabilirea situației anterioare de dispensar medical și trecerea lui din patrimoniul S.C. FLIPS S.A. Alba Iulia în patrimoniul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.
     La apelul înaintat de S.C. FLIPS S.A. Alba Iulia Tribunalului Alba, printr-o judecată părtinitoare, în care una dintre judecătoare, Cojan Mihaela, este soția juristului de la S.C. FLIPS S.A. Alba Iulia, angajat cu trei săptămâni înainte de proces, întoarce cu 180 de grade soluția, desființând în totalitate hotărârea nr. 3697/2002 a Judecătoriei Alba Iulia, prin care se dispunea revenirea la situația juridică inițială de dispensar medical, motivând lipsa calității procesuale active a parchetului, în înlăturarea actului fals, urmare a unei fapte penale.
     În urma acestei nedreptăți, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și intervenienții în favoarea Parchetului, Colegiul Medicilor Alba și Direcția de Sănătate Publică Alba înaintează recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.
     La primul termen, cel din 10 aprilie 2003, Curtea de Apel Alba Iulia, în urma cererii SC FLIPS SA Alba Iulia, prin care se solicită acordarea unui termen, în vederea angajării unui apărător, întrucât administratorul societății este plecat din țară, dispune amânarea cauzei, la data de 8 mai 2003. La al doilea termen, din data de 8 mai 2003, Curții de Apel Alba Iulia i se comunică că intimata SC FLIPS SA Alba a formulat o cerere de strămutare a dosarului, cu termen de soluționare la Curtea Supremă de Justiție la data de 6 iunie 2003.
     Se dispune amânarea cauzei la data de 10 iunie 2003, pentru a putea fi soluționată cererea de strămutare prin Curtea Supremă de Justiție (6 iunie 2003), motivându-se în această primă cerere de strămutare faptul că medicii acestui dispensar fac presiuni, prin intermediul presei, asupra organelor locale administrative și asupra justiției, ca și când un articol apărut în ziarul local "Unirea" ar putea influența soluția dată de judecător cu privire la legalitatea sau ilegalitatea actelor întocmite. S-a mai motivat, de asemenea, că prezența în sala de judecată a pacienților reali și nu a pretinșilor pacienți, cum se afirmă de către SC FLIPS SA Alba Iulia, ar fi influențat desfășurarea normală a ședinței de judecată. Nimic mai neadevărat. Dacă și această cauză este de strămutat, ce să mai vorbim de litigiile colective de muncă, când sute de mii de salariați disponibilizați fac proteste în stradă și apoi se judecă tot la instanțele din localitățile în cauză.
     Se mai motivează că medicii Dispensarului medical urban nr.7 Alba Iulia ar fi interesați să obțină gratuit spațiul în care își desfășoară activitatea dispensarul. Nimic mai neadevărat, întrucât medicii acestui dispensar nu doresc decât revenirea la normalitate, prin înlăturarea actului fals, prin care acest dispensar a ajuns în proprietatea SC FLIPS SA Alba Iulia și trecerea lui în proprietatea de drept a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.
*Curtea Supremă de Justiție pleacă urechea la niște minciuni grosolane
     Bineînțeles că, analizând motivele expuse mai sus, Curtea Supremă de Justiție, în ședința din data de 6 iunie 2002, respinge cererea de strămutare a cauzei formulată de către SC FLIPS SA Alba Iulia și dispune judecarea cauzei în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia.
     La ședința din data de 10 iunie 2003, Curții de Apel Alba Iulia i se înaintează, de către intimata SC FLIPS SA Alba, o nouă cerere de strămutare a cauzei, de data aceasta de-a dreptul sfidătoare, prin Curtea Supremă de Justiție, la o altă Curte de Apel din țară, invocând alte motive de bănuială precum faptul că: primarul municipiului Alba Iulia ar fi implicat în proces. Nimic mai neadevărat, întrucât din cele 3 încheieri de ședință se vede clar că primarul municipiului Alba Iulia nu este nici parte în proces și nici intervenient. În noua cerere de strămutare, de asemenea, se fac o serie de afirmații calomnioase la adresa instanței din Alba Iulia, dar care în realitate sunt doar simple fabulații, menite să inducă în eroare Curtea Supremă de Justiție.
     Cităm din motivele de strămutare, depuse de către patronul SC FLIPS SA Alba Iulia, Gheorghe Vesa. "Toți medicii sunt în relații de prietenie și amiciție cu președinta Curții de Apel Alba Iulia, d-na Emilia Braicău. Astfel, o doctoriță este fina primarului municipiului și prietenă intimă cu președinta Curții de Apel Alba Iulia, iar o altă doctoriță este sora procurorului șef al Parchetului. Despre ce doctoriță și despre ce Parchet este vorba, d-le Gheorghe Vesa? Un alt aspect neadevărat, cuprins în cererea de strămutare este susținerea petentei, potrivit căreia Parchetul s-ar fi substituit în cauză "în interesul a 4 doctori".
     Aceste aspecte sunt absolut invenții și nu corespund adevărului. Parchetul, în fapt, a fost sesizat în mod legal, prin plângere penală, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni. Întrucât, în urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că sunt întrunite elementele unei infracțiuni, însă autorul ei este decedat, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale și, pentru a înlătura efectele infracțiunii, a sesizat instanța de judecată în vederea constatării actului fals, în baza căruia s-au făcut înscrieri în Cartea Funciară. Prin urmare, prin introducerea cererii de chemare în judecată, Parchetul a urmărit înlăturarea efectelor rezultate în urma săvârșirii unei infracțiuni de fals și nicidecum nu s-a substituit "în interesul celor 4 doctori".
     Referitor la afirmațiile petentei, cum că imobilul în litigiu ar fi alcătuit din două apartamente, acestea nu corespund realității.
     Petenta trece sub tăcere, în mod intenționat, faptul că imobilul respectiv a fost proiectat, dat în folosință și utilizat în permanență, inclusiv în prezent, cu destinația expresă și precisă de dispensar medical, încă din data de 15 noiembrie 1982 și caută să se folosească de orice mijloace, chiar ilegale, pentru a menține în continuare efectele unui înscris fals, prin care dispensarul medical în litigiu a fost catalogat și înscris ca "spațiu comercial" în Cartea Funciară.
     La ședința din data de 16 iulie 2003 de la Curtea Supremă de Justiție, medicii de la Dispensarul medical nr.7 Alba Iulia și jurista Direcției de Sănătate Publică Alba au fost reduși la tăcere, deși erau intervenienți în favoarea Parchetului. Deși erau în sală, ei nu au fost citați, dându-se cuvântul doar reprezentanților SC FLIPS SA Alba Iulia, printre care și patronul acestei societăți, Gheorghe Vesa, venit de data aceasta expres la Curtea Supremă de Justiție "ca să rezolve problema".
     A și rezolvat, pentru că motivele de strămutare invocate de patron sunt simple fabulații, Curtea Supremă de Justiție, spre stupefacția totală a medicilor și a juristei de la Direcția de Sănătate Publică Alba, admite cererea de strămutare și dispune judecarea cauzei la Curtea de Apel Tg. Mureș.
     Iată cum, un lanț întreg de falsuri și minciuni poartă pe drumuri corpul medical al Dispensarului medical urban nr.7 Alba Iulia și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Alba, afectând la modul cel mai serios asistența medicală la acest dispensar, de către niște patroni ajunși peste noapte, oameni lipsiți de scrupule, pentru care demnitatea umană și lupta pentru binele general și sănătatea semenilor sunt simple obstacole în calea poftei lor de înavuțire fără limite.
     Așa să le ajute Dumnezeu, precum fac" - se arată într-un memoriu trimis spre publicare ziarului nostru.
     Față de situația creată și față de viitorul asistenței medicale primare în Cartierul Ampoi, reprezentanții Colegiului Medicilor din Județul Alba au depus deja memorii și au solicitat audiențe, cât mai repede posibil, d-nei Rodica Stănoiu, ministrul Justiției, d-lui Ion Iliescu, președintele României, d-lui Mircea Cinteză - președintele Colegiului Medicilor din România, precum și Avocatului Poporului.
Dana MOTREANU

Bilanț negru în Alba
Iulie, luna spânzuraților
      Motivele care au condus spre gestul ultimativ sunt foarte variate, așa după cum și vârstele sinucigașilor acoperă o arie extrem de largă, între 19 și 76 de ani. Cu îngăduință, putem afirma că numitorul comun al cauzelor care au dus la suicid îl reprezintă sărăcia, boala sau, în general, lipsa oricăror perspective de viitor (din punctul de vedere al sinucigașului). * În 3 iulie, Paraschiva Sas (76 de ani, din Oarda), s-a spânzurat în grădina casei, fiind descoperită de fiul ei. * Tot în 3 iulie, Alexandru Dondera (48 de ani, șomer, divorțat) a înghițit benevol substanțe toxice care i-au fost fatale. *În 19 iulie, Valentin Rădoacă (25 de ani, din Crăciunelul de Jos, necăsătorit) s-a spânzurat în casa părinților săi. *În aceeași zi de 19 iulie, pe Valea Popii de la marginea municipiului Alba Iulia a fost descoperit Sicoe Roman (56 de ani, din Alba Iulia, divorțat), spânzurat de un pom. Acesta fusese dat în urmărire locală după ce nu mai fusese văzut de vecini din 5 iulie a.c. *În 21 iulie, Florin Bulgaria (de 19 ani, din Galda de Jos, necăsătorit) a fost găsit spânzurat pe câmp. Descoperirea macabră a făcut-o chiar tatăl său care nu poate înțelege nici acum gestul ultimativ al fiului. * Marți, 22 iulie, în jurul orei 12.00, Călin Pintea (27 de ani, din Cricău, necăsătorit) a fost găsit spânzurat la marginea comunei, în locul numit Groapa Humbarului. Acesta a plecat duminică de acasă, și despre el se știa că intenționa să-și vândă mașina pentru a putea achita o amendă contravențională de 9 milioane de lei, pentru că a condus un autoturism pe drumurile publice fără permis. Pentru aceeași faptă a primit o condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei.* Tot marți, 22 iulie, în jurul orei 20.45, Gheorghe Chirilă (55 de ani, din satul Ponorel, comuna Vidra) a fost găsit spânzurat în locul numit Pârâul Zăpezii. Cei care s-au întâlnit cu el înainte de acest gest tragic le-au spus polițiștilor din Vidra că Gheorghe Chirilă le-a mărturisit că va face "o bucurie" familiei. Duminică, 20 iulie, Chirilă a mai avut o tentativă de suicid prin spânzurare dar... i s-a rupt frânghia!
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.