Știri |
Din 31 august a.c.
Noi taxe de drum pentru transportatorii care călătoresc în Germania
Transportatorii rutieri internaționali au parte de o nouă taxă, impusă de Guvernul Germaniei. Astfel, conform informațiilor furnizate de Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), Germania va introduce, începând cu 31 august, o nouă taxă de drum pentru toate autocamioanele de marfă cu masa mai mare de 12 tone. Taxa va fi calculată în funcție de distanța parcursă pe autostrăzi. Noua taxă va înlocui eurovinieta și va fi încasată pentru fiecare itinerar, indiferent dacă vehiculul este încărcat sau rulează gol. Totodată, taxa va fi diferențiată de la un autovehicul la altul, în funcție de nivelul emisiei poluante, iar cuantumul ei va fi cuprins între 0,09 și 0,14 eurocenți. (A.D.)
Nivelul de trai al românilor scade de la o zi la alta!
În cadrul ultimei conferințe de presă a PNȚCD Alba, cea din data de 22 iulie 2003, secretarul executiv al organizației, dl. Emil Benga, a criticat propaganda partidului de guvernământ, care nu are nici o bază reală: "Potrivit raportului Organizației Națiunilor Unite, a declarat dânsul, nivelul de trai din țara noastră se află în continuă scădere. România ocupă acum locul 72 în clasamentul întocmit de ONU, după ce, cu un an înainte, se situa pe poziția 63. Probabil că propaganda Guvernului PSD nu a reușit să inducă în eroare specialiștii ONU care s-au ocupat de întocmirea studiului, chiar dacă printre raportate de Executiv se află creșterea pensiei agricultorilor cu 0,8 euro, iar a pensiei pentru vechime integrală în muncă cu 3,5 euro..." (I.H.)
Doi pictori albaiulieni în Valea Doftanei
În perioada 28 iulie- 5 august, doi pictori albaiulieni vor participa la tabăra internațională de artă intitulată "Valea Doftanei", care se va desfășura în perioada mai sus amintită în județul Prahova. Este vorba despre Traian Mârza (președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Alba), și binecunoscutul Dan Crecan, autor de nenumărate lucrări apărute în spațiile expoziționale din întreaga țară și achiziționate pentru colecțiile particulare ale iubitorilor de artă, sau în colecțiile oficiale. Prezența celor doi la această manifestare artistică stă sub semnul competiției și, totodată, al dialogului cultural. (I.H.)
Statul român a pierdut al 15-lea proces la CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a luat încă o decizie într-un caz privind statul român. În cazul Dora Dickmann contra României, statul trebuie să restituie reclamantei, în termen de trei luni, două apartamente. În caz contrar, Dora Dickman va primi 130 de mii de euro, pagube materiale și 8 mii de euro, pagube morale. Dosarul Dickmann contra României datează din 1997. Atunci, Dora Dickmann a depus o plângere pentru retrocedarea unui imobil naționalizat în 1950. Dora Dickman este de origine română, actualmente rezidentă în Tel Aviv (Israel) și revendică un imobil ce aparținea familiei sale încă din 1938. În 1950, statul român a naționalizat proprietatea din București, compusă din 5 apartamente și un teren. Reclamanta a invocat dreptul la un proces echitabil și a acuzat lipsa de imparțialitate și independență a justiției române. Este vorba despre al 15-lea proces pe care statul român îl pierde în instanța internațională. (N.T.)
|
Casa Județeană de Pensii avertizează
Din cauza unor CNP-uri eronate, unii pensionari riscă să nu-și primească pensiile
Deoarece mai mulți pensionari ne-au solicitat amănunte legate de recenta recorelare a pensiilor, ne-am adresat Casei Județene de Pensii Alba, directorului executiv Dan Petcu și directorului executiv adjunct (Direcția economică, evidență stagii de cotizare și gestiunea arhivelor), Ion Ileană. Potrivit informațiilor primite, de recorelarea din această lună vor beneficia 53.759 de persoane pensionate de limită de vârstă cu vechime integrală, precum și pensionari urmași înscriși la pensie până în anul 1998, inclusiv. Nu vor fi cuprinși în această recorelare pensionarii de limită de vârstă cu vechime incompletă și pensionarii de invaliditate, indiferent de anul înscrierii lor la pensie. Referindu-se la problemele cu care se confruntă instituția pe care o reprezintă, directorul executiv Dan Petcu ne-a declarat: "O situație deosebită este cea legată de existența în baza noastră de date a unor coduri numerice personale (CNP) duble sau sunt situații când acestea sunt înscrise eronat și nu corespund persoanelor respective. Din acest motiv există riscul ca, de la 1 ianuarie 2004, unii pensionari să ajungă în situația de a nu-și putea ridica pensiile. Prin urmare, rugăm pensionarii să verifice dacă CNP din buletine sau cărți de identitate corespund cu cele de pe cupoanele de pensie; în cazul în care constată inadvertențe sau inexistența acestora, să se adreseze instituției noastre", a precizat Dan Petcu. (A.D.T.)
Prefectul Ioan Rus va depune o plângere penală împotriva deputatului PNL Dan Simedru
Pentru judecarea cauzei este nevoie de ridicarea imunității parlamentare, demers ce pare a avea puțini sorți de izbândă
Recentele afirmații ale deputatului liberal de Alba, cum că prefectul Ioan Rus ar fi influențat justiția în cazul Mihai Zgâia, au fost considerate foarte grave, "calomnioase de-a dreptul" de către șeful administrației publice județene. Domnia-sa a precizat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că va depune la Parchetul General o plângere penală pentru calomnie împotriva deputatului PNL pe care îl consideră "un om care stă degeaba prin Parlament, habar nu are de legile care se votează, ar trebui să mai pună mâna pe carte". Demararea propriu-zisă a procesului în instanțele de judecată presupune însă ridicarea imunității parlamentare a d-lui Simedru, aspect cu mici șanse de reușită având în vedere, cu precădere, procedura care trebuie urmată în aceste situații. Parchetul General trebuie să sesizeze Ministerul Justiției care, la rându-i, va înainta o propunere Parlamentului, urmând dezbaterile în plen. Este însă foarte greu de crezut că deputatului Dan Simedru îi va fi ridicată imunitatea parlamentară (bineînțeles dacă acest caz va ajunge vreodată în dezbaterea actualului Legislativ). De altfel prefectul Ioan Rus a mai precizat că așteaptă cu nerăbdare noua formă a Constituției în care se va specifica o restrângere a imunității parlamentare a aleșilor noștri.
Răzvan JURCĂ
"Criza din sănătate este moștenită!"
Starea aproape incalificabilă a sistemului de sănătate românesc, una nemaiîntâlnită de peste 60 de ani, a fost unul dintre subiectele abordate de către prefectul Ioan Rus în cadrul săptămânalei conferințe de presă desfășurată ieri. "Criza din sănătate nu am creat-o noi, ci am moștenit-o! Aceste probleme au existat și în vechea guvernare, dar spre deosebire de acea perioadă, PSD-ul încearcă să îndrepte lucrurile. De exemplu acum, s-au alocat mult mai mulți bani, în cifre reale și s-a adoptat un plan de măsuri menit să reformeze sănătatea". Șeful administrației publice județene a adăugat că viceprimarul Călin Potor ar trebui să o lase mai moale cu criticile în acest sens. "Când CLM Alba Iulia va prelua în subordine măcar un spital, abia atunci are dreptul să aibă o opinie. E ușor să-ți dai cu părerea fără să faci nimic concret". (R.J.)
Fructele de pădure sunt tot mai scumpe
Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Bistra, Ioan Bârla, la singurul centru de colectare a fructelor de pădure din Munții Apuseni - Alba, prețurile de cumpărare sunt extrem de convenabile cu tendințe de creștere. "Din cauză că afinele au înghețat la sol în această iarnă iar seceta a scăzut producția de zmeură, prețurile practicate de centrul de colectare din Bistra administrat de Romsilva Alba sunt extrem de convenabile: 25.000 lei kg de afine și 30.000 kg de zmeură", precizează primarul Bârla. Acesta ne-a informat că, tot datorită acelorași condiții meteo nefavorabile, prețurile fructelor de pădure sunt în creștere. "Centrul de colectare din Bistra are contracte deocamdată cu un neamț și cu un bulgar", a mai spus Bârla. (N.T.)
Inițiativă furată
Prezent la Alba Iulia cu prilejul analizei activității organizației județene a partidului, vicepreședintele PD Gheorghe Barbu a arătat în cadrul unei conferințe de presă că guvernul PSD și-a însușit fără jenă o inițiativă legislativă a Partidului Democrat. Este vorba de proiectul de lege pe care democrații l-au depus de câteva luni bune la Parlament și prin care se prevede majorarea pensiilor agricultorilor. După ce reprezentanții majorității parlamentare au pus diferite piedici procedurale în calea dezbaterii proiectului democrat, inițiatorii proiectului au avut neplăcuta surpriză să-și vadă ideile confiscate de PSD și guvernul Năstase. Astfel la Consiliul Național al PSD din 9 iulie, însuși premierul a anunțat printre măsurile de protecție socială ce vor fi luate (fără nici un scop electoral) în următoarele luni și majorarea pensiilor în agricultură. Chiar a doua zi guvernul a emis o ordonanță simplă pe această temă. Conform ordonanței, pensiile agricultorilor vor fi majorate cu 100% ajungând la o medie de circa 850.000 lei. Proiectul de lege inițiat de PD și ignorat de Parlament prevedea ca pensia medie pentru agricultori să fie de 1.000.000 de lei. În plus, de ordonanța guvernului vor beneficia circa 1 - 1,1 milioane de pensionari din agricultură și nu 1,6 milioane cum s-ar fi întâmplat conform proiectului de lege al PD. Asta pentru că ordonanța prevede că vor fi majorate doar pensiile agricultorilor care nu mai au și o altă pensie, în timp ce inițiativa democrată nu făcea astfel de discriminări, considerând că toți cei care au muncit în agricultură au aceleași drepturi. Să reamintim că există mulți pensionari care pe lângă lucrul în CAP-uri aveau și o slujbă "la stat". Ei bine, tocmai pe aceștia îi ocolește ordonanța guvernului. De aceea, atunci când ordonanța va veni la aprobare în Parlament, Partidul Democrat va cere modificarea ei în sensul includerii între beneficiari a celor "uitați" precum și majorarea cuantumului pensiei medii la 1 milion lei, așa cum prevedea proiectul PD.
Chiar și așa, un aspect aspru criticat de vicepreședintele PD este acela că ordonanța guvernamentală prevede ca majorarea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2004. Deci nu este vorba de nici o grabă și timp era suficient pentru discutarea în parlament a proiectului de lege propus de Partidul Democrat. Un proiect de lege care a primit susținerea populației, PD reușind să strângă circa 1,8 milioane de semnături. Or, poate tocmai numărul mare de semnături, indicând interesul cetățenilor pentru rezolvarea problemei, i-a făcut pe guvernanți să vină cu o inițiativă care să copieze ideile PD, dar o inițiativă cu care se vor putea lăuda în campania electorală de anul viitor.
Anca DINICĂ
|