Paternitatea Căminului de bătrâni din Alba Iulia - sâmbure de scandal
Viceprimarul Călin Potor amenință cu atacarea în contencios administrativ a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
Practica guvernului de a trece în sarcina administrației locale tot felul de obiective și cheltuieli, fără a consulta respectivele organisme teritoriale este acuzată din nou ca o practică nedemocratică de Primăria municipiului Alba Iulia. În cadrul unei conferințe de presă, viceprimarul Călin Potor s-a arătat foarte nemulțumit că, prin ordonanța de urgență nr. 64/2003, Căminul de bătrâni din municipiul Alba Iulia a trecut din administrarea MMPS în cea a primăriei albaiuliene. Deși legea prevede ca astfel de transferuri să fie făcute cu consultarea ambelor părți, Primăria Alba Iulia nu a fost consultată, nici măcar informată. S-a aflat despre transfer din chiar textul ordonanței. Ca și până acum (cazurile unităților de învățământ și ale celor sanitare) sursele de finanțare nu au fost indicate. Deci tot bugetul local, săracul, va fi muls. Deoarece consideră acest act ilegal Primăria municipiului Alba Iulia va ataca ordonanța în contencios administrativ.
Anca DINICĂ
Potrivit prefectului Ioan Rus
Primăria Alba Iulia este obligată să preia în administrare Căminul
Prefectul Ioan Rus a spus ieri în cadrul unei conferințe de presă că nu înțelege de ce Primăria Alba Iulia, prin vocea vicelui Călin Potor, se opune preluării în administrare a Căminului de bătrâni din municipiu. "Refuzul nu are nici un fel de argument, întrucât acest aspect are la bază un temei legal, fiind stipulat clar într-o ordonanță guvernamentală. Se pare că domnii de la Primărie nu prea vor să aplice legea deși, la preluarea mandatelor, au jurat că vor respecta legile acestei țări. Demersul propus de a acționa în justiție Guvernul României nu are nici o șansă, deoarece respectivul act normativ nu stipulează că preluarea acestui Cămin trebuie făcută cu o prealabilă consultare a organelor locale", a declarat Ioan Rus. Domnia-sa a mai spus că administrarea acestui așezământ de ocrotire nu presupune alocarea unor sume imense deoarece există și alte surse de finanțare extrabugetare, iar contribuția personală a fiecărui asistat este de 1,5 milioane de lei lunar. Ordonanța guvernamentală prevede preluarea Căminului de către Primărie începând cu 1 ianuarie 2004.
(R.J.)
Țărăniștii din Alba și-au desemnat reprezentanții la nivel central
La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc ședința Delegației Permanente a PNȚCD Alba, (prima ședință "cu substanță", după doi ani de zile, după cum a declarat președintele organizației, dl. Voicu Vasile Bora), principala structură de conducere a partidului la nivel județean. În cadrul ședinței a fost aprobată organigrama politică și funcțională a PNȚCD Alba și s-au luat măsuri pentru intensificarea activității organizațiilor salariaților și ale femeilor din cadrul partidului. Totodată s-a hotărât crearea unui sistem informațional în rețea, care să fluidizeze comunicarea între organizația județeană și filialele locale ale partidului.
Procesul de selecție a candidaților pentru viitoarele alegeri locale va fi finalizat în cursul lunii septembrie a anului 2003. Toți candidații propuși de PNȚCD, precum și reprezentanții la secțiile de votare vor beneficia de cursuri de pregătire organizate în colaborare cu partidele creștin-democrate din Europa. În aceeași ședință, Delegația Permanentă a ales prin vot reprezentanții Organizației județene în Comitetul Național al PNȚCD: Voicu Vasile Bora- președinte PNȚCD Alba, Alin Popa- prim vicepreședinte al PNȚCD Alba, Ananie Gârbovean - membru în Delegația Permanentă Națională (ca membri de drept), Horațiu Josan, Vasile Vasilca și Iuliu Hada (ca membri aleși).
(I.H.)
Câștigătorii concursului "Sus, sus, sus, la moți, la munte"
Desfășurată în preludiul Târgului de Fete de pe Muntele Găina, ediția din acest an a Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular românesc a reunit tineri interpreți, aspiranți la gloria scenei din întreaga țară. Sarcina juriului condus de reputatul profesor și om de radio Gelu Furdui a fost grea, dar îndeplinită. Vă prezentăm acum câștigătorii, care, sperăm, vor fi nume de care veți mai auzi. *Secțiunea interpreți vocali: Marele Premiu - Monica Ionela Cotfaș (Toplița), Premiul I - Iuliana Suciu (Alba Iulia), Premiul II - Gabriel Rusu (Zărnești), Premiul III - Anamaria Gal (Oradea), Premiul Tinereții - Alina Bora (Arad), Premiul "Vatra Românească" - Camelia Mihali Sereghi (Maramureș) și Mariana Mușa (Prahova), Premiul "Avram Iancu" - Ionela Maruțan (Târgu Mureș). *Secțiunea interpreți instrumentiști: Premiul I - Elena Bartoș, vioară (Alba Iulia), Premiul II - Călin Nicoară, taragot (Sohodol), Premiul III - Alin Joldeș, taragot (Bucium), Premiul Tinereții - Ionuț Iurciuc, vioară (Vaslui); *Secțiunea formației de interprete tulnic: Premiul special - Formația de tulnicărese din Câmpeni; *Secțiunea interprete individuale tulnic: Premiul I - Argentina Floca (Târsa), Premiul II - Duna Mihaiu (Avram Iancu), Premiul III - Adriana Popa (Câmpeni). Cel mai tânăr interpret - Ioana Leahu, 8 ani (Târsa); *Secțiunea interpreți de satiră și umor moțesc: Premiul I - Barbu Todea (Albac), Mențiune - Cristian Căpuș (Oradea), Mențiune - Ioan Buștea (Ilia). Felicitări tuturor câștigătorilor, iar celorlalți concurenți îndemnul de a nu a abandona pentru că, dacă se vor dovedi muncitori și talentați, valoarea lor va fi și ea confirmată.
Anca DINICĂ