Știri |
Tinerii funcționari din administrație vor învăța în țările UE
Prin "Proiectul Tinerilor Profesioniști" lansat de curând de reprezentanți ai delegației Comisiei Europene în România și Ministerul Administrației și Internelor, 150 de tineri profesioniști din administrație vor studia în străinătate. Pentru implementarea proiectului se au în vedere două grupuri de tineri, respectiv absolvenți și funcționari cu experiență, fiind 100 de locuri pentru bursieri și 50 pentru stagiari. După revenirea în țară, tinerii sunt obligați prin contract să lucreze timp de 5 ani în administrația publică. Întregul proiect va costa 4 milioane de Euro, un bursier urmând să primească 1000 Euro pe lună. (R.J.)
Până în anul 2007, în județul Alba
Investiții în electrificări de 10,5 milioane de dolari
O condiție importantă impusă de UE prevede ca, până în anul 2007, în România să nu mai existe zone neelectrificate. Potrivit declarației președintelui CJ Alba, Eugen Popa, care a participat recent, la București, la Adunarea UNCJR, județul nostru va beneficia de 10,5 milioane de dolari, sumă utilizată pentru extinderea rețelelor electrice atât în mediul rural, cât și în cel urban. La nivel național, Alba este o prioritate datorită numărului mare de localități neelectrificate - 36, cu 840 de gospodării. De asemenea, este necesară realizarea unor extinderi ale rețelelor în 89 de localități rurale, cu 360 de gospodării, precum și în 3.435 de gospodării din mediul urban. În ceea ce privește alimentarea cu gaze a gospodăriilor, cei prezenți la reuniune, printre care s-a aflat și ministrul Economiei, Dan Ioan Popescu, au apreciat că aceste lucrări se vor efectua, în mare măsură, din resurse proprii, dar vom beneficia și de sprijinul financiar al Guvernului. (A.D.T.)
|
La Haneș - Almașu Mare
Protestatari în "infern"
După cum ați putut afla deja din paginile ziarului nostru, minerii protestatari de la Haneș s-au închis în subteran, în urmă cu aproape două săptămâni. Din cei 162 de mineri care trebuie să primească salariile compensatorii, 24 sunt în măruntaiele pământului (7 la cota "0", iar ceilalți 17, după ce au încercat să rămână, în disperare, în "infernul" de la cota 200 au fost siliți să revină la "purgatoriul" de la cota 160, din pricina gazelor, a umidității și a nefuncționării sistemului de aeraj). Ei sunt monitorizați medical permanent. Solidarizându-se cu aceștia, circa 100 de locuitori ai comunei Almașu Mare au organizat ieri (duminică 27 iulie) un marș de protest. La manifestație au participat familiile celor din subteran, în frunte cu un miner "veteran", binecunoscut pentru dârzenia sa, dl. Emilian Achim. Copiii protestatarilor s-au aflat în primele rânduri ale coloanei, scandând lozinci înduioșătoare: "Tăticule, te vrem acasă, să mâncăm cu toți la masă!" și "Vrem să muncim, nu să cerșim!".
Suma compensatorie totală, prevăzută de protocolul încheiat cu "Minvest", este de 9 miliarde de lei și trebuia acordată încă din data de 15 iulie. Cei din subteran sunt ferm deciși să nu înceteze protestul până când nu vor fi primiți banii. Deși oficialitățile din județul Alba (prefectul Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier) au luat legătura cu conducerea minei, încă nu au fost obținute decât promisiuni că banii se vor acorda în jurul datei de 1 septembrie odată cu rectificarea de buget. Duminică, familiile protestatarilor nu au găsit la intrare în mina Haneș nici un reprezentant al "Zlatmin", "Minvest" sau al oficialităților. Mitingul de protest și solidaritate cu "protestatarii din infern" s-a desfășurat cu acordul (și participarea) Primăriei Almașu Mare și nu s-au înregistrat evenimente nedorite. De altfel, polițiștii și jandarmii s-au aflat la fața locului.
Din nefericire, protestul tinde să ia o amploare foarte mare, fiind mediatizat inclusiv la nivel internațional (în zonă au fost prezenți redactori de la BBC și o echipă a Televiziunii maghiare "Duna"). Vom reveni. (I.H.)
|