Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Recuperarea banilor "spălați" se amână
      Nu demult, experți ai Băncii Mondiale și ai FMI, aflați la București, au efectuat evaluarea sistemului financiar-bancar românesc. În demersul întreprins, experții au urmărit cu precădere măsurile luate de autoritățile române pentru acoperirea riscurilor pe care le generează spălarea banilor. Alegerea făcută nu este nicidecum întâmplătoare. Numeroase semnale confirmau că cele mai multe cazuri de spălare a banilor sunt pricinuite de evaziunile fiscale, prin care se manipulează cele mai mari sume de bani "negri". Interese obscure, cu reverberații până în cele mai înalte structuri statale și guvernamentale, au făcut ca până acum să nu cadă în plasă decât novicii în plasarea banilor în droguri, alcool, proxenetism, țigări etc. Prioritară nu este însă privarea de libertate a micilor evazioniști ci recuperarea banilor de la marii rechini ce fac legea în spălarea banilor.
     Operațiunile bancare în numerar și tranzacțiile suspecte cu sume mari de bani, ca și transferurile lor externe ar fi putut fi sesizate și semnalate de instituțiile bancare. În realitate astfel de informații se strecoară extrem de greu. Mereu se motivează secretul depunerilor și operațiunilor bancare. Un finanțist avizat, stăpân pe profesie și de bună credință, cu fler, ar putea lesne mirosi gustul leșios al banilor "spălați". Dar nu știu cum se face că lucrul acesta nu prea se întâmplă. Nici Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor n-a făcut cine știe ce acte de bravură în descoperirea reciclării unor mari sume de bani. Deși se cunoaște faptul că domeniul preferat al evaziunilor este cel al comerțului interior, financiar-bancar și comerțului exterior, infractorii continuă să opereze în asociații de bancrută frauduloasă și contrabandă.
     Direct sau mai pe ocolite, radiografia sistemului bancar românesc, făcută de cele două instituții bancare internaționale, a semnalat existența unor grupuri de infractori ce săvârșesc acte de criminalitate financiară. Fără concursul și complicitatea unor bănci, astfel de lovituri de tun nu ar mai fi posibile. Monitorizarea atentă a clienților dubioși și a băncilor suspecte ar fi de natură să tempereze acest fenomen. Marile scandaluri de presă, cum este cel iscat în jurul lui Sorin Ovidiu Vântu și al complicilor săi, nu s-au soldat cu confiscarea banilor și averilor celor ce au tăinuit și mijlocit reciclarea și spălarea unor sume enorme de bani. De multe ori, în spatele mult invocatului secret fiscal se află târguri și înțelegeri oneroase între autorități și firmele incriminate. Până când nu se vor cerceta și judeca fără părtinire astfel de crime financiare, climatul de afaceri în România va fi grav viciat. Investitorii corecți și cinstiți nu se vor hotărî să vină la noi, unde prosperă evazioniștii și cei ce se află la adăpost de rigorile și asprimea legislației.
Sebastian TRUȚĂ