Rugăciunea de azi |
Doamne, Cel ce te-ai rugat pentru răstignitorii Tăi, Iubitorule de suflete, și ai poruncit și robilor Tăi să se roage pentru vrăjmași, iartă pe cei ce ne urăsc și ne apasă pe noi. Îndepărtează-ne de la orice răutate și vicleșug, îndreptându-ne către viața cea cu dragoste frățească și lucrătoare de bine. Pentru aceea, cu smerenie ne rugăm și într-un gând Te slăvim pe Tine, Unule Iubitorule de oameni. Amin!
|
Calendar religios |
Ortodox: Scoaterea Sf. Cruci; Sf. șapte Mc. Macabei
Catolic: Sf. Alfons Maria de Liguori
Greco-catolic: Scoaterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci. Ss 7 mc Macabei, mama lor Salomea și dascălul Eleazar
|
Meteo |
*Astăzi: Vreme instabilă, cu descărcări electrice, iar spre seară sunt posibile precipitații. Temperatura maximă va fi în jur de 25°grade C iar cea minimă 17°grade C.
*Mâine: Nori și descărcări electrice, posibil ploaie. Maxima - 25°grade C iar minima va coborî la 16°grade C.
|
|
Știri |
Sindicatul SANITAS dramatizează
Subprefectul Ioan Maier nu s-a arătat impresionat de amenințările celor de la sindicatul județean SANITAS care au afirmat că vor întrerupe orice colaborare cu Prefectura Alba. "S-au supărat că, în cadrul ultimei videoconferințe nu am pomenit nimic de acordarea celui de-al treisprezecelea salariu angajaților din sănătate. Cei de la Casa de Asigurări de Sănătate mi-au confirmat clar că acesta se va plăti după rectificarea bugetară, ori eu nu eram nebun să ridic această problemă în cadrul videoconferinței, când nimeni nu a făcut-o. Exprimarea dramatică a d-lui Marius Sepi nu are nici un rost, mai ales că structura sistemului de sănătate din județ a rămas relativ intactă în urma recentelor reorganizări. De bine de rău, fiecare unitate sanitară din județ este funcțională la această oră, semn că pe plan local s-a acționat în consecință". În continuare Ioan Maier a făcut câteva referiri și la recenta întâlnire a ministrului Sănătății Mircea Beuran, de la Cluj, cu toți factorii din Ardeal implicați în sistem. (R.J.)
Sătenii învață cum îi va afecta integrarea europeană
Specialiști agricoli sau propagandiști?
Din această săptămână, la nivelul județului, din sat în sat vor circula caravane de consultanță; a fost stabilită o tematică, pe zone, cetățenii din mediul rural fiind astfel informați asupra conceptului de integrare. Sunt distribuite materiale, broșuri realizate extrem de simplu, pe înțelesul tuturor. Caravanele sunt formate din specialiști ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Oficiului Județean de Consultanță, Camerelor Agricole și centrelor locale de consultanță. Aceștia poartă discuții cu producătorii agricoli, cu toți cei interesați, având în vedere că una dintre cele mai importante coordonate ale politicii agrare comunitare este dezvoltarea rurală, capitol la care mai este încă mult de făcut. Localnicii au înțeles că un prim pas în îmbunătățirea vieții pe care o duc este chiar participarea la cursurile de pregătire organizate, spre exemplu, pentru meseriile de agricultor, crescător de animale etc. (A.D.T.)
O descoperire senzațională
Fumul reduce efectul de seră
Imaginea pe care pământenii o au despre efectul de seră este una negativă: încălzirea globală a planetei. Contrar acestei prejudecăți, fumul care plutește încă în cantități apreciabile deasupra Terrei reduce acest efect cu circa 75 la sută, afirmă Paul Cruntzer, laureat al Premiului Nobel. Reducerea fumului în deceniile următoare va determina o escaladare dramatică a încălzirii planetei, de două sau trei ori mai mare decât cele mai pesimiste estimări. (A.D.T.)
|
La Mogoș
Ben Laden trăiește într-o caroserie de ARO și din mila celor din jur
Da, v-ați dat cu siguranță seama că nu este vorba despre Osama Ben Laden. Nici pe departe, este vorba despre cu totul altă persoană. Se numește Niculae Savu, are 65 de ani și este domiciliat în comuna Mogoș. Mai bine spus era domiciliat, fiindcă anul trecut și-a incendiat locuința fiindcă voia să se sinucidă și nu dorea să fie moștenit. Casei i-a dat foc, dar a revenit asupra ideii de a se sinucide. Pur și simplu i s-a făcut frică. Nu a făcut cine știe ce mare pagubă, fiindcă la vremea aceea imobilul i-a fost evaluat la doar 10 milioane de lei, dar gestul lui l-a lăsat fără acoperiș deasupra capului, iar iarna se apropia. A găsit până una-alta în centrul comunei o caroserie a unui ARO, abandonată, pe care a transformat-o în locuință, cel puțin până s-a putut. Venind iarna, s-a mutat într-o casă părăsită, fără energie electrică și fără vreo sursă de încălzire. Cunoscând situația, edilii comunei s-au autosesizat, oferindu-i bătrânului o sobă și câteva lemne pentru a putea face față friguroasei ierni. În primăvara acestui an s-a reîntors în vechea caroserie de ARO, mutată de această dată de autorități. L-am întâlnit într-una din zile. Fuma pe bancheta din spate, alături de un maidanez. Arăta destul de jegos. Avea părul lung și purta barbă, așa că văzându-l, nu mi-a fost de mirare de ce este cunoscut în zonă sub numele de "Ben Laden". Am aflat că are un fel de pensie de câteva sute de mii de lei, bani care nu-i ajung niciodată, cu toate că nu plătește nici un fel de taxă. Nu demult, a fost înștiințat că nu o să mai primească nici această "pensie". Disperat, mi-a spus că dacă acest lucru o să se întâmple, o să facă drumul Mogoș - Alba Iulia (140 km dus-întors), pe jos, doar n-o pierde acest ajutor financiar (de parcă o să rezolve el ceva). Acum fiind sezonul, mai lucrează pe la oameni ca zilier, doar pentru câte ceva de mâncare, însă, după cum mărturisea, nu prea poate ține pasul. Sunt însă și câțiva oameni inimoși care îi mai dau de mâncare sau câte o haină, fiindcă, după cum spuneau ei, el e consătean de-al lor și totuși să nu fie lăsat să moară în stradă. Are și el suflet de om. Pentru moment, bătrânul nu-și face griji, dar iarna se apropie, iar acei moștenitori de-ai lui nu au venit să-l caute. Poate pentru ei era mai valoroasă casa.
Liviu Marius TOMUȚA, Mogoș
Roșia Montană va avea și medic
Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Roșia Montană, Virgil Narița, problema asistenței medicale în localitatea pe care o administrează a fost rezolvată, cel puțin deocamdată. În urma unei înțelegeri cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba, în comună va veni, de două ori pe săptămână (marți și joi, între 10.30 și 12.30), medicul Marius Gligor, de la Abrud. Primarul Narița a spus că, dacă la Roșia Montană vor fi găsiți suficienți pacienți pentru a fi înscriși pe listele doctorului de familie, dr. Gligor și-a exprimat intenția de a se stabili în comună.
Tot în legătură cu sistemul sanitar din Roșia Montană, aflat într-o serioasă penurie de cadre, primarul Narița ne-a informat că în prezent se fac lucrări de reparații capitale la dispensarul din Cărpiniș. "Aici nu am avut un doctor de cel puțin 20 de ani dar, dacă o să renovăm dispensarul și o să asigurăm tot confortul, poate vom reuși să atragem un specialist în zonă" s-a arătat optimist primarul din Roșia Montană. (N.T.)
Proiect PHARE obținut de Prefectura județului Alba
*46 de mediatori comunitari se vor implica activ în implementarea strategiei de îmbunătățire a situației romilor
Prefectura județului Alba a reușit să obțină un proiect PHARE "Împreună pentru comunitate" de la Uniunea Europeană, în valoare de 38.000 de Euro, destinat formării a 46 de mediatori comunitari în județul Alba. Aceștia vor fi implicați activ în implementarea măsurilor prevăzute de Strategia pentru Îmbunătățirea Situației Romilor la nivelul județului nostru. Grupurile țintă sunt constituite din 13 consilieri pentru problemele romilor, câte 4 lideri informali pentru localitățile urbane și, respectiv, câte doi la nivelul localităților rurale vizate. Beneficiarii proiectului sunt cei 46 de reprezentanți ai etniei rome din localitățile selectate și anume: Sebeș, Aiud, Cugir, Câmpeni, Teiuș, Albac, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de jos, Câlnic, Jidvei, Roșia Montană, Scărișoara și Unirea. Formarea acestora se va face în cadrul seminariilor din cele 13 localități vizate la care vor participa și reprezentanți ai autorităților locale. În cadrul seminariilor vor fi abordate următoarele teme: relațiile dintre romi și autoritățle locale, protecția drepturilor copilului, educația școlară, asistența socială, reglementarea situațiilor de stare civilă etc. Parteneri în proiectul "Împreună pentru comunitate" sunt Prefectura, Consiliul județean, Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul Școlar și Societatea de Educație Contraceptivă.
Răzvan JURCĂ
Piețele la control
O comisie mixtă formată din reprezentanți ai DADR, DSV, Garda Financiară, OJPC, Poliție și Metrologie a verificat în perioada 23-30 iulie a.c. unitățile aflate în piețele agroalimentare din Alba Iulia, Abrud, Sebeș, Cugir, târgurile de animale și unitățile de producție din localitățile amintite. S-a urmărit respectarea condițiilor sanitar-veterinare în comercializarea produselor agroalimentare și a animalelor vii. Au fost controlați 163 de producători agricoli, 71 de unități de desfacere, 13 unități de alimentație publică și 15 din sectorul producției, 4 en gros-uri. Dintre neregulile constatate amintim: transportul pieilor de animale fără certificat sanitar-veterinar, lipsa caselor de marcat (sau deficiențe în utilizarea acestora), erori în aplicarea legii contabilității, unele produse comercializate nu aveau pe ambalaj traducerea în limba română. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 48 de milioane de lei. Inspectorii au controlat, de asemenea, o serie de agenți economici în vederea urmăririi respectării condițiilor ce au stat la baza acordării licențelor de fabricație, domeniu în care nu au fost depistate nereguli. (A.D.T.)
|
|