Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Clemență pentru Miron Cozma
      Luceafărul huilei, Miron Cozma, care înainte de a intra în pușcărie pretindea că aduce cu Eminescu - plete lungi și ochi himerici, un aer de romantic cu pletele în vânt, iar după patru ani și jumătate de detenție în penitenciarul din Rahova ne dă să înțelegem că și-a adâncit reflecțiile și înmulțit numărul lecturilor, dându-ne acum citate din Socrate, umple din nou paginile ziarelor, ne aduce, cu alte cuvinte, în memorie vremurile tulburi ale mineriadelor conduse de el. Să fim onești, orice om aflat după gratii se consideră nevinovat și vrea să beneficieze de clemența președintelui statului care să-i acorde grațierea. Numai că de data asta nu haiducului minerilor din Valea Jiului i-a aparținut ideea, ci unui alt "ortac" al minerilor din 1990, care i-a chemat să lichideze fenomenul "Piața Universității" - Ion Iliescu. Problema se pune dacă domnul Iliescu s-a gândit cu inima sa bună, cu sufletul său iertător și milostiv să-l grațieze sau a vrut ca un abil politician ce este ca prin acest gest să aducă PSD-ului voturile masive ale sindicatelor la viitoarele alegeri. Apoi, gestul de clemență al șefului statului va înmuia desigur inimile și conștiințele multor oameni săraci și la propriu și la figurat, care vor zice, de bună seamă: iată ce președinte cumsecade avem, ce om bun și iertător este domnia sa. Este posibil ca Ion Iliescu să se afle într-una sau alta din aceste ipostaze sau chiar în amândouă și să împuște, cum zice românul, doi iepuri dintr-un foc.
     Desigur că Ion Iliescu n-ar fi fost trecut prin furcile caudine ale presei dacă ar fi tăcut și făcut un astfel de gest de clemență. Dar e mai bine să faci valuri, să agonisești capital electoral. Nu i-ar fi imputat nimeni dacă ar fi făcut-o, iscălind cererea de grațiere a lui Cozma. Păi să judecăm nițel lucrurile mai la rece. Dacă justiția, care este putere separată în stat și zice pe toate lungimile de undă că e dreaptă, de ce l-a condamnat la optsprezece ani de detenție și nu i-a dat mai puțin? De ce președintele Iliescu dacă a considerat că sentința dată de justiție, să-i zicem CDR-istă, este prea aspră, de ce nu l-a grațiat imediat după venirea sa la putere? Întrebări, întrebări, la care nu vom primi niciodată răspuns, dar pe care noi îl bănuim: neamestecul, chipurile, în treburile justiției. Corect. Dar a lăsat puțin să treacă vremea și a lansat petarda cum că sentința pronunțată împotriva lui Cozma este "exagerată" și nu este exclusă o eventuală grațiere a fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Altfel spus, domnul Iliescu i-a sugerat lui Cozma să ceară grațierea și el făcând uz de prerogativele care le are s-o parafeze.
     Dar Iliescu, care pozează într-un șef de stat democrat vrea să împartă responsabilitatea pe din două cu Ministerul Justiției prin care solicită avizul acestei instituții în legătură cu grațierea lui Miron Cozma. Cică, cererea de grațiere nu este suficientă. Grupul respectiv din Ministerul Justiției trebuie să analizeze comportamentul celui care solicită în închisoare grațierea, ea putând fi totală sau parțială. N-am zice că prin sugestia făcută Ion Iliescu ar fi un "neocomunist" cum s-a exprimat Opoziția sau că l-a stimulat pe Cozma să întreprindă acest gest. Mai degrabă este vorba de abilitate, de subtilitate și suplețe politică, domeniu în care șeful statului e foarte greu de egalat, darămite de a fi învins. În cele din urmă, gestul lui Iliescu e perfect constituțional, dar cu mari beneficii pentru partidul de guvernământ, al cărui lider a fost și mai mult ca sigur va fi.
Gheorghe JURCĂ