Biblioteca Județeană Lucian Blaga" nu are vacanță
Chiar dacă vacanța a mai rărit numărul cititorilor, la Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" activitatea continuă. De la an la an instituția reușește să atragă tot mai mulți cititori, fapt dovedit de datele referitoare la primele șase luni ale anului. Astfel s-au înregistrat: 5 475 persoane nou înscrise, o frecvență totală de 54 871 cititori din care 450 zilnici, precum și un total de 137 929 volume difuzate.
În funcție de ocupație cititorii se structurează în felul următor: 79% sunt elevi și studenți, 12% sunt intelectuali și funcționari, 4% muncitori, tehnicieni și maiștri, iar 5% reprezintă alte categorii (șomeri, pensionari, persoane casnice etc.). Din punct de vedere al vârstei, 83% dintre utilizatorii bibliotecii majoritatea sunt tineri sau foarte tineri cu vârste cuprinse între 7 - 25 de ani, 10% au vârste între 26 - 40 de ani, ponderea celor peste 40 de ani fiind de 7%. Solicitările cele mai numeroase au vizat domeniile: limbă, lingvistică, literatură 60%, urmate de științele sociale, istorie, drept 19%, științe exacte și aplicate 14% și alte domenii (generalități, artă, sport, biografii) 7%.
În primele șase luni ale anului colecțiile de carte au sporit cu 2 296 volume în valoare de 153 916 101 lei, achiziție care, raportată la nevoia de informare și lectură ale beneficiarilor, tot mai diversă și complexă, este ineficientă.
Pe lângă fondul de referință (enciclopediile Britanica, Americana, Universalis, Bordas, dicționare și tratate) în limba română și alte limbi de largă circulație (engleză, germană, italiană, franceză), biblioteca mai dispune și de o colecție de ziare și reviste care însumează 33 de titluri din toate domeniile care este consultată zilnic de un număr mare de beneficiari - 4 739 cereri în primele șase luni ale anului.
Continuând pe acest drum, între obiectivele ce stau acum în fața Bibliotecii Județene se numără: lContinuarea procesului de modernizare și informatizare a activității de bibliotecă prin achiziționarea a 5 calculatoare și alte componente de rețea necesare funcționării optime a acesteia; lÎmbunătățirea achiziției de carte; lEditarea și publicarea ziarului bibliotecii Lumina cărții", a calendarului cultural 2004; lRedactarea și tipărirea unui Ghid al utilizatorului și Ghidul bibliotecii județene; lDeschiderea unei filiale în zona Cetate; lOrganizarea de colocvii profesionale. Cei care nu au plecat încă în vacanță sunt așteptați să evadeze în tărâmul visat cu ajutorul cărților care așteaptă cuminți în rafturile Bibliotecii Județene Lucian Blaga".
Adina KATONA
Cum rămâne cu noi, pensionarii?
Pe cei de la conducere nu-i doare mâna sau gura să prezinte indexări ale pensiilor. Procentul din luna iunie dovedește că suntem considerați oile negre ale societății. Oare domnii de sus ar putea trăi cu acești bani? S-au redus paturile în spitale, iar la internare trebuie să-ți cumperi medicamentele, de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe. Mulți pensionari trăiesc sub pragul existenței. Abia ne mai ducem zilele. Haosul creat lovește în special în noi, pensionarii, oamenii bătrâni.
Mai trăim cu nădejdea că totuși se va face ceva și pentru noi. Suntem șase milioane, oameni care am muncit din greu. Banii nu ajung la noi, dar datornicii la asigurări sociale nu sunt pedepsiți. Au rămas miliarde de lei neîncasați.
Corupția e în floare. Unde te învârți trebuie să dai șpagă. Pe copiii noștri, scăpați de armată, nu-i putem angaja nicăieri. Unde sunt primiți, patronii îi plătesc după bunul lor plac. Nu le fac cărți de muncă, le caută motive și-i dau afară. Așa că îi ținem acasă, tot pe amărâtele noastre de pensii. Nu se văd aceste lucruri? Se văd, dar cu toate acestea se inventează noi taxe, impozite.
Privim cu disperare la nepăsarea din jurul nostru. Pădurile sunt tăiate fără milă. Gaterele se înmulțesc pe zi ce trece.
Noi, pensionarii, cerem mai multă înțelegere. Cerem să fim protejați, apărați, după atâția ani de muncă.
(Un grup de pensionari din Munții Apuseni)