Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Omul vechi și omul nou
      Printr-o stranie alchimie, omul nou forjat cu atâta migală și osârdie în laboratoarele pseudointelectuale ale ideologiei comuniste, acea fantoșă care nu trebuia să se remarce prin nimic, ci doar prin disciplină, atașament și devotament față de partid, prin integritatea morală, prin râvna și patosul cu care muncea în fabrici și uzine, pe șantiere și ogoare, pentru a depăși cifrele de plan, a obține recolte bogate, iar la marile sărbători ale națiunii să aplaude frenetic, a devenit învechit, desuet. Presa și revistele de literatură aservite propagandei de partid se întreceau în a afirma că noi românii am fi fost buricul pământului. Noi, cei de pe plaiurile mioritice ne aflam la originea tuturor evenimentelor importante ale istoriei omenirii, ca de pildă descoperirea Americii mult înainte de Columb, sau construirea piramidelor egiptene. Unde sunt acești oameni pe care presa și literatura aveau obligația patriotică să-i formeze într-un spirit nou, partinic, existând în acest sens și un vast program, niște teze speciale? Unii au aplicat poziția struțului, până ce a trecut valul apoi s-au apucat de afaceri dubioase, s-au cățărat pe scaune înalte și o duc bine mersi. Dar cei mai mulți au rămas să îngroașe rândurile lumpenilor, celor săraci și umili, osândiți de o societate dreaptă în principii, dar strâmbă în aplicarea lor. Sunt azi pensionari, bolnavi, rămași la periferia societății, muritori de foame, dar mai ales disperați și alienați psihic. Sunt șomeri, cerșetori, locatari ai căminelor de bătrâni, abonați ai cantinelor săracilor, părăsiți de familie, de comunitate, oameni înșelați până în adâncul sufletelor de noii ocârmuitori care i-au ajutat să prospere pe cârtițele economiei subterane, pe noii ciocoi, pe mafioți, pe maleficii experți ai ingineriilor financiare, pe ale căror nume ne este lehamite să le mai pomenim.
     Oamenii ăștia noi sunt alde Vlas, Dinulescu, Tcaciuc, care ne creează senzația că am trăi într-o lume fără Dumnezeu și care ne îngheață în propria noastră prostie, intens hrănită cu telenovele și pelicule kitsch indiene, cu poveștile lacrimogene ale Andreei Marin și vulgaritățile pestilențiale ale "Vacanței Mari", o lume în care analfabeți sadea își cumpără doctoratele și catedrele universitare pe bandă rulantă și prostănaci cu acte în regulă aspiră la Academie. Nici nu s-ar putea altfel, într-o lume în care Stănică și Creangă devin miliardari peste noapte, iar orice posesor de creier are de ales doar între exil și casa de nebuni. Numai într-un climat infracțional se pot petrece astfel de lucruri, ca asasinii dovediți - pentru că asta sunt Stănică și Creangă - să zburde netulburați, dispărând pur și simplu de sub ochii polițiștilor și ca reprezentanți de frunte ai ideologiei servite de numiții, să li se atârne în piept înalte decorații de stat.
     Tribunul care a obosit cel mai mult la formarea omului nou sub Ceaușescu, Adrian Păunescu, pentru care nu mai există ierarhii, nu există premier și nici șef al statului, își vâră nasul în toate, a devenit un fel de lingău al PSD-ismului și drept răsplată, Cotroceniul l-a decorat. Nu de alta, dar lui Iliescu i-a fost teamă că va mai lua o pleașcă din partea bardului care se crede chior într-o țară de orbi. Mai mult, bardul de la Bârca își bagă nasul și în actul de justiție. Cuprins la aniversare de milostivenie, asemenea lui Vodă care cu ocazii sărbătorești obișnuia să pupe rănile săracilor provocate de cnutul vechililor, l-a somat pe Iliescu să se gândească la iertarea brigandului național, Miron Cozma. Mai degrabă bârcanul care a adus ofense Curții Supreme de Justiție ar trebui să fie acționat în judecată.
     Cam ăștia, dar șirul lor este mult mai lung, sunt oamenii noi, secretați de glanda puterii, indivizi fără nici un fel de șiră a spinării, obedienți și obsedați să calce în picioare pe cei care au îndrăzneala să le spună că sunt infractori, armate de căpușe care secătuiesc bugetul statului. Într-o astfel de lume, nu mai contează principiile, morala, ci grohăiala, obsesia de a aduna bani și a călca peste cadavre.
Gheorghe JURCĂ