Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slavă Ție, Împărate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea ta de grijă cea dumnezeiască și de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine, păcătosul și nevrednicul, a mă scula din somn și a dobândi intrare în sfânta casa Ta. Primește, Doamne, și glasul rugăciunii mele, ca și al sfintelor și înțelegătoarelor Tale puteri, și binevoiește ca, din inimă curată și cu duh de umilință, să Ți se aducă Ție laudă din necuratele mele buze; ca și eu să mă fac părtaș fecioarelor celor înțelepte, cu luminată făclia sufletului meu, și să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul cel slăvit în Tatăl și în Duhul Sfânt. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Schimbarea la Față
Catolic: Schimbarea la Față a Domnului
Greco-catolic: Schimbarea la față a Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos
Meteo
     *ASTĂZI: Pentru câteva zile cel puțin, timpul frumos a pus din nou stăpânire pe aceste meleaguri. Cerul va fi mai mult senin, vântul va sufla slab, iar temperatura aerului va oscila între +17 grade C dimineața și +28 grade C după amiaza. În zonele de deal și de munte seara pot apărea nori din care se vor scutura picuri de ploaie.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Asociația "Arles - Alba Iulia" își continuă activitatea
      Unul dintre prietenii francezi ai municipiului Alba Iulia a fost regretatul Jean Charles Sanchez, cel care alături de Alain Delorme și parteneri albaiulieni au pus bazele Asociației de prietenie Arles - Alba Iulia. Asociația a desfășurat o serie de acțiuni umanitare și culturale printre care merită să fie amintite ajutoare permanente constând în me­di­ca­men­te, haine și jucării pentru Centrul de Plasament Alba Iulia și alte instituții socio-medicale, înființarea Bibliotecii Franceze "Alain Delorme", prin donație de cărți din partea locuitorilor din Arles, organizarea de schimburi culturale. După moartea lui Jean Charles Sanchez colaborarea a stagnat nițel, dar ea este acum reluată. Consiliul local Alba Iulia a aprobat proiectul de hotărâre privind încheierea unui protocol între Asociația "Arles - Alba Iulia, Cultură și Solidaritate" și Serviciul Public de Asistență Socială al CL Alba Iulia. În acest fel colaborarea va putea continua și se va putea dezvolta. La ședința CL Alba Iulia au participat și delegați francezi conduși de Alain Delorme. Pentru recunoașterea activității el a primit din mâna primarului Mircea Hava o diplomă de excelență. O diplomă similară a fost acordată post-mortem și lui Jean Charles Sanchez. (A.D.)
Unde ne răcorim?
      A venit vacanța și odată cu ea călduri insuportabile pe timp de amiază. În timp ce unii se întorc de la servici obosiți și vlăguiți de căldură alții își uniformizează bronzul sau se răcoresc în bazinul plin cu apă din Ștrandul „Terasa Viilor", care nicidecum nu e Fata Morgana, ori sub umbreluțele de soare lângă o băutură energizantă. Oamenii vin aici să se relaxeze pentru că ambianța este foarte primitoare. Apa curată din cele doua bazine, gazonul îngrijit, dușurile și terenul amenajat pentru iubitorii de volei sunt doar câteva amănunte care îi fac pe cei care încă nu au plecat în vacanță să-și lase grijile acasă. Și dacă copiii nu pot fi lăsați acasă, nici o problemă deoarece leagănele și toboganul îi așteaptă. În plus de asta chioșcurile de la care te poți aproviziona cu răcoritoare sau snaksuri practică prețuri convenabile. Și apropo de prețuri convenabile biletul de intrare pentru elevi și studenți este la preț redus.
Adina KATONA

Schimbarea la față a Domnului
      Ziua de 6 august e sărbătoarea schimbării minunate la față a Domnului Iisus Hristos, în muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi: Petru, Ioan și Iacov (Mt.17, 1-9; Mc.9, 2-9; Lc.9, 28-29).
     Pentru vocabularul teologic schimbarea duhovnicească a omului se poate realiza numai prin pocăință, smerenie și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, ea fiind mereu identificată cu înnoirea lui prin har.
     Această înnoire nu poate fi privită ca un eveniment exterior, care de cele mai multe ori apare ca ceva impus, ci este realmente o lucrare divino-umană care pornește mereu din interiorul ființei noastre, așa cum Harul Divin - lucrare unică și comună a Dumnezeului Celui întreit în fețe - s-a vădit pe muntele Tabor dinlăuntru trupului omenesc al Fiului făcut Om, și s-a îndreptat extern spre întreaga creație.
     La evenimentul taborian au fost de față, pe lângă apostolii mult iubiți - Petru, Iacov și Ioan - două personalități ale Vechiului Testament: Ilie și Moise. Prin prezența sa, Ilie Proorocul cel ridicat cu trupul la cer (IV Reg. 2, 11), confirmă existența Împărăției lui Dumnezeu plină de slavă și putere, iar Moise, cel mort pe Muntele Nebo (Deut. 34, 1), confirmă existența vieții veșnice, a existenței dincolo de moarte. Amândoi proorocii vorbeau despre sfârșitul Lui (Hristos), pe care avea să-l împlinească în Ierulasim (Lc. 9, 31).
     Schimbarea la față - eveniment care are loc cu puțin timp înainte de patimile și moartea Mântuitorului Hristos, prin Harul ceresc încredințat firii Sale umane și prin aceasta tuturor celor ce stau în dreaptă credință cu Fiul lui Dumnezeu făcut Om, dar și prin prezența Tatălui ceresc care-I reconfirmă dumnezeirea, egalitatea și consubstanțialitatea Fiului Său (Lc. 9, 35) - devine pentru toți creștinii prilej de bucurie a împărtășirii Harului dumnezeiesc și îndumnezeitor ca energie necreată la care, prin Hristos, toată creația are acces nelimitat și gratuit, în Biserică, prin Sfintele Taine și prin slujirea preoților rânduiți de El.
     Cu Schimbarea la față începe întreaga natură să-și schimbe înfățișarea. În zi de praznic împărătesc creștinii aduc în biserici prinoase (pârga) din struguri, care se binecuvântează și se împart tuturor după Sfânta Liturghie, acest gest marcând - din punct de vedere bisericesc - începutul toamnei.
     Așezată în Postul Adormirii Maicii Domnului, sărbătoarea devine prilejul schimbării noastre duhovnicești prin post, rugăciune și o bună pregătire în vederea primirii Harului mântuitor din Sfânta Cuminecătură ca să "strălucească și nouă, păcătoșilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină" (troparul sărbătorii).
Pr. lect. univ. dr. Mihai HIMCINSCHI

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.