Nu e de-ajuns că drumurile sunt proaste, ele mai sunt afectate și de stihiile naturii
CJ Alba solicită 81 miliarde pentru repararea drumurilor calamitate
În cursul zilei de ieri la Consiliul județean Alba s-a desfășurat ședința de analiză a situației generate de ploile torențiale din lunile iunie-iulie care au calamitat mai multe obiective de pe raza județului. Au fost luate în discuție și modalitățile de îndepărtare cât mai grabnică a efectelor negative ale ploilor. Analiza s-a făcut pe baza datelor oferite de o comisie de constatare din care au făcut parte reprezentanți ai CJ Alba, primăriilor și SC Drumuri și poduri locale Alba. Astfel au fost afectate cinci drumuri județene după cum urmează: *DJ 750 C: Sălciua de Sus-Dealul Caselor-Valea Largă-Vale în Jos-Ponor-Râmeț-Valea Mănăstirii-Geoagiu de Sus-Stremț-Teiuș care necesită refacerea carosabilului pe 10 km, refacerea a 8 podețe, decolmatarea a 6 podețe, refacerea zidurilor de sprijin pe 2.700 ml, decolmatarea albiei și a rigolei. Acesta este de altfel și cel mai grav afectat drum, iar valoare estimată a lucrărilor de refacere este de 56,37 miliarde de lei. *DJ 107 I: Aiud-Aiudul de Sus-Râmeț-Brădești-Geogel-Valea Barnii-Mogoș-Valea Albă, Bucium Izbita, Bucium-Sat și Bucium-Cerbu unde carosabilul trebuie refăcut pe 5,5 km, decolmatate rigolele și podețele, refăcute 2 podețe și ziduri de sprijin pe 20 ml, lucrări cu o valoare estimată de 2,14 miliarde de lei; *DJ 750: Gârda de Sus-Ordâncușa-Ghețar cu refacere carosabil pe 10 km și refacere ziduri de sprijin pe 300 ml, valoare estimată 21,6 miliarde de lei;*DJ 107 K: Galda de Jos-Mesentea-Galda de Sus-Măgura-Poiana Galdei- Întregalde-Ghioncani unde lucrările vor consta în decolmatarea rigolelor și refacerea carosabilului pe 4 km, banii necesari ridicându-se la 1 miliard de lei; *DJ 107: Alba Iulia-Teleac-Hăpria-Straja-Berghin-Colibi-Secășel-Cergău Mare-Veza-Blaj-Sâncel-Lunca Târnavei-Șona-Jidvei-Cetatea de Baltă, cel mai puțin afectat, unde trebuie doar îndepărtate alunecările de teren de pe carosabil. De precizat că valoarea totală a acestor lucrări se ridică la 81,122 miliarde de lei, bani pe care CJ Alba îi va primi de la guvern. Să spunem că lucrările de reparații deja au început, iar circulația pe aceste drumuri a fost deschisă, chiar dacă nu în cele mai bune condiții.
Anca DINICĂ
În spitalele din județul Alba:
Bolnavi disperați, medici disperați!
Disperarea unui om bolnav rezidă din situația în care se află, dar mai ales din perceperea faptului că nu poate fi ajutat, iar viața sa atârnă de un fir. Și, în situația în care a ajuns sistemul de sănătate românesc acum (ca și cel din județul Alba, de altfel), bolnavii au ajuns la disperare. Grav este că au ajuns la disperare și medicii, din pricina condițiilor în care lucrează (sunt unii, care afirmă că ar lucra mai degrabă în Africa, având convingerea că situația nu ar diferi față de cea din România de astăzi). Așadar, disperarea unui profesionist rezidă din imposibilitatea de a-și face meseria la cei mai înalți parametri calitativi (sau măcar la parametri acceptabili), din motive independente de voința lui. Cazul medicilor este edificator. Cum să-ți faci bine meseria, oricât de bun profesionist ai fi, fără materialele elementare, fără medicamente și chiar fără... apă?
Prezent la cea mai recentă conferință de presă a PNȚCD Alba, dr. Bazil Dumitrean a dezvăluit presei două cazuri dramatice petrecute recent în județul nostru. "Se pare, a afirmat dr. Dumitrean, că până și spitalele care altădată nu aveau deloc probleme se află acum în situații dificile: spitalele din Blaj și din Aiud. De exemplu, în urmă cu câteva zile, de la Spitalul municipal din Blaj a fost trimis la Spitalul județean din Alba Iulia un caz grav de arsură, pentru că, deși acolo există un medic specialist în chirurgie plastică și reparatorie... nu are materialele elementare necesare unei intervenții. Din nefericire, la Alba Iulia lucrurile s-au petrecut invers: existau materialele necesare, dar nu avea cine să efectueze operația, pentru că specialistul era în concediu. În consecință, bolnavul a fost trimis la... Cluj Napoca! În aceeași zi, doi copii au fost trimiși de la Blaj la Alba Iulia, cu diagnosticul "apendicită acută perforată", pentru că la Blaj nu existau... antibiotice!"
Așadar, atunci când nu pot să improvizeze și să efectueze "piruete" de virtuozitate medicală, pentru a nu le muri bolnavii în fața ochilor, "oamenii în alb" se văd nevoiți să-i trimită la alte spitale. Și cred că sunt "negri de supărare" în astfel de cazuri, dacă nu chiar disperați! Și cine știe, la nivel național, câte vieți nu s-or fi pierdut din pricina acestor deplasări determinate de împrejurări efectiv absurde. Doar atât că, probabil, aparținătorilor nu li se spune că ruda lor a decedat pentru că nu a existat materialul cutare, sau medicamentul cutare, sau pentru că ambulanța nu a ajuns în timp util la o clinică dotată corespunzător, într-un caz care ar fi trebuit, în mod normal, rezolvat la nivel local.
(I.H.)
Ce e mic, negru și bate la ușă?
N-ați ghicit, nu este viitorul - variantă și ea valabilă dealtfel - este plodul trimis la cerșit. Deși acum majoritatea locuințelor sunt blindate de interfoane, câte unul reușește să se mai strecoare și să-ți bată la ușă pentru niscai bani ori mâncare. Ce putem citi în ochii lui îndurători, obișnuiți cu refuzul? Pe lângă nesiguranța zilei de mâine și a atmosferei neprimitoare a ceea ce el îi spune casă", un viitor ratat. În timp ce alții se chinuie cu tratamente speciale să-și înmulțească familia cu încă un tânăr membru alții îi trimit la cerșit sau îi maltratează. Vedem mereu la știri diverse cazuri de abuz ale unor părinți alcoolici și iresponsabili ce-și bat cu bestialitate copilul de doar câteva luni din motive care mai de care mai stupide. Unii ajung în comă iar alții mai norocoși" doar cu urme care nu se vor mai cicatriza niciodată. Până când mame neglijente și fricoase își vor mai purta pe brațe copiii în drum spre spital mai mult morți decât vii? Reclama de la televizor în care niște oameni care fac curat în celule și o voce din background ne amenință că în curând abuzurile asupra copiilor vor fi pedepsite cu închisoarea arată promițător, dar pe când acel în curând"?
Când se va face într-adevăr ceva pentru cei pe care îi numim viitorul țării?
Adina KATONA
Primarul din Roșia Montană a renunțat la concediu
Implicat în ample acțiuni în beneficiul comunei Roșia Montană, dl. primar Virgil Narița a renunțat la concediul de odihnă. În prim plan îl preocupă la ora actuală rezolvarea drumurilor, atât județean (DJ 742) cât și comunale. Astfel, problema drumurilor constituie o prioritate, profitând de timp, neașteptându-se pierderea vremii favorabile. Ne-au impresionat acțiunile întreprinse în zona Gârda-Vârtop, unde se acționează cu utilaje grele - buldozere, autobasculante - pentru a face o adevărată "autostradă" și unde cu ani în urmă nu se putea circula nici cu carul cu boi. Demn de remarcat este faptul că în aceste sate sunt cei mai destoinici crescători de animale, existând familii, în marea lor majoritate, care dețin și peste 10-20 de capete bovine. Acești oameni, care trăiesc la o altitudine unde dai mâna cu cerul, merită din plin să beneficieze de un drum corespunzător și asta pentru că dl. primar se gândește la oamenii care l-au ales.
Ioan RADU