Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pâine și sare... pe rană!
      Ce înseamnă, dom'le, puterea exemplului personal. Cică ministrul Agriculturii nu mai mănâncă pâine. Adică vrea să ne dea de înțeles că așa ar trebui să procedăm și noi, că tot nu avem de unde, dacă am ajuns să importăm grâu. Noi care alimentam cândva cu grâu toată Europa. Poate că dom' ministru vrea să ne dea de înțeles că nici nu mai trebuie să cultivăm "banalele" cereale. Sau poate că se ia și dânsul după colegul său, agathonul, (ăla care va intra în istorie cu palmierii de pe litoral) iar în loc de grâu vom cultiva banane, nuci de cocos... Mă rog, ca să ne desăvârșim procesul de cretinizare economică, după modelul țărilor pe care le numim bananiere, dar de care (între noi fie vorba), nu suntem prea departe. Așteptăm de la dl. ministru și vreo lucrare științifică (una care s-ar putea numi "Agricultura în Antarctica") știut fiind faptul că orice politician din familia social-democrată ajuns să aibă cât de cât un portofoliu simte "febra creației", fiorii scriitoricești îi conferă așa, o transcendență, și ține morțiș să transmită generațiilor viitoare ceva din gândirea sa, din înțelepciunea sa de mare strateg neînțeles. (Domnii Iliescu și Năstase sunt cei care au dat tonul în acest sens.)
     Modelul poate fi extins și la alți politicieni de succes. De pildă, Sergiu Nicolaescu va publica "Fonetica în filmul mut" sau "Revoluția pe cocoțate", Victor Ponta - "Dansul pe... mase", Corina Crețu - "Bigudiurile retoricii prezidențiale" etc. Nu este de ignorat nici ideea băieților de la "Divertis", care au propus ca în România să nu se mai crească amărâtele de galinacee, ci... pinguinii. Păi da, că ăștia nu au nevoie nici de lumină, nici de căldură și se înmulțesc cu frenezie la nu știu câte grade sub zero, adică exact la temperaturile la care trăim noi iarna în apartamente. Evident, pentru ei, crescătorii nu au nevoie nici de subvenții (care oricum nu sunt acordate). Dincolo de glumă, dragi români, e realitatea dramatică. Pentru că, după ce noi ne-am pus zootehnia pe butuci, ne-am trezit în competiție cu țările vecine unde agro-zootehnia este subvenționată. Tot așa ne-am trezit că, la un moment dat, (grație acordului CEFTA, ăla de liber schimb experimental, între țările din Centrul și Estul Europei, în vederea integrării), Ungaria ocupa 60% din piața românească de carne.
     Dar să ne întoarcem la pâinea noastră cea de toate zilele, pâinea care nu-i place tocmai ministrului Agriculturii. Ca să înțelegeți starea catastrofală a agriculturii românești, încercăm să facem o comparație: Japonia are o suprafață arabilă de 5 milioane de hectare, din care hrănește o populație de 126 de milioane de locuitori, în timp de România are o suprafață arabilă de vreo 12 milioane de hectare, din care nu poate hrăni o populație de 20 de milioane de locuitori. Așadar, ceva e putred la mijloc, dacă am ajuns să importăm grâu. Și să nu dăm vina pe calamități, că japonezii au ba "tsunami", ba cutremure... Dar, pentru că veni vorba despre calamități, aflați că județul nostru a fost anul acesta suficient de afectat cât să primească un statut special în anumite zone. Tot din județul nostru vreau să vă mai dau un exemplu edificator cu privire la "strategia agricolă": intrați într-o zi, așa, de curiozitate, în noul sediu al Direcției Agricole. Somptuos și... bine aerisit. Este instituția cu cele mai multe instalații de aer condiționat din municipiul Alba Iulia. De ce? Evident, pentru că agricultura județului se face din birou. Vreți să moară bieții oameni de cald?
     Potrivit vechiului obicei românesc, oaspeții sunt primiți cu pâine și sare. Pâine nu prea avem, așa că o să-i primim de-acum doar cu sare. Că sare avem cât să acoperim toată suprafața Europei cu un strat de un metru. Suficientă ca să ne punem pe rană. Pe rana aia care se cheamă agricultură modernă, științifică.
Ioan HĂNȚULESCU