În județul nostru
16.000 hectare de teren degradat așteaptă să fie împădurite
Direcția Silvică Alba asigură în permanență asistență tehnică și material săditor, contra cost sau gratuit (în situațiile în care există excedent), în scopul împăduririi terenurilor degradate. De asemenea, DSV Alba este dispusă să preia, prin hotărâre de guvern, terenurile degradate și să constituie perimetre de ameliorare pe care să le împădurească. În acest sens, vor fi urmate etapele prevăzute de legislația în vigoare pentru obținerea finanțării și efectuarea lucrărilor de împădurire. Fazele stabilite de lege sunt: identificarea suprafețelor respective, promovarea hotărârii de guvern, întăbularea terenului, măsurători topo și extras CF, întocmirea fișelor perimetrelor și trimiterea lor la MAAP pentru obținerea finanțării, execuția lucrării. Prin ordin al prefectului s-a stabilit componența comisiilor de identificare, delimitare și constituire a perimetrelor de ameliorare. Trebuie precizat că Agenția Domeniilor Statului nu are în administrare suprafețe în județul nostru. Neoficial, înainte de 1989, organele abilitate au identificat în sectorul agricol circa 16.000 ha terenuri degradate aflate pe raza județului Alba.
Adriana DURIGĂ
Pe motiv de distanțe scurte
La Cugir nu se va înființa un oficiu prefectural
Potrivit informațiilor furnizate de primarul orașului Cugir, Aurel Voicu, Prefectura Alba a oferit o soluție negativă la cererea administrației locale de a se înființa un oficiu prefectural și în orașul de la poalele Drăganei. Primarul Voicu ne-a declarat că refuzul prefecturii Alba a fost motivat de distanța destul de mică între Cugir și Alba Iulia și de faptul că cetățenii se pot deplasa în bune condiții în municipiul reședință de județ pentru a-și spune păsurile. Luând în considerare problemele destul de complexe cu care se confruntă Cugirul, primarul Voicu nu a renunțat la ideea de a-l aduce pe prefectul Ioan Rus, măcar trimestrial, în mijlocul localnicilor. Astfel, Aurel Voicu a reînnoit invitația adresată prefectului de Alba pentru a susține în Cugir, trimestrial, audiențe pentru cei care se află în imposibilitatea de a se deplasa la Alba Iulia.
Nicoleta TOMUȚA
Legea tineretului, primul sprijin concret acordat tinerilor
Deputatul PSD de Alba, Codrin Ștefănescu, solicită partidelor parlamentare și administrațiilor locale să aplice Legea nr.15/2003 care cuprinde facilitățile acordate tinerilor pentru construcția de locuințe, Normele metodologice de aplicare a acesteia fiind aprobate de Guvern în această săptămână. Aplicarea legii nu depinde de responsabilitatea politică a factorilor de decizie din administrațiile locale, secretarul executiv al PSD subliniind că "aceasta nu este o lege cu iz electoral, ci constituie primul sprijin concret acordat tineretului României, ce se confruntă cu mari probleme după 14 ani de la Revoluția din Decembrie. Legea tineretului are ca obiect reglementarea atribuirii, la cerere, către tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, a unui teren în suprafață de 250 - 500 mp, din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unor locuințe proprietate personală.
(A.D.T.)
51 de milioane de lei, valoarea amenzilor aplicate comercianților
În perioada 30 iulie - 5 august, inspectori ai DADR Alba, DSV, Garda Financiară, OJPC, Poliție și Metrologie au verificat unitățile care funcționează în localitățile unde s-au ținut târguri de animale - Abrud, Vințu de Jos, precum și piețele agroalimentare din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Zlatna, Abrud, magazinele alimentare și nealimentare din zonele amintite.
Au fost verificați și producătorii particulari care comercializau produse agroalimentare în piețe, animale vii, agenții economici producători etc. Deficiențele constatate în cazul a 9 firme din județ, cum ar fi nedeclararea punctului de lucru, nerespectarea Legii contabilității, lipsa documentelor sanitar-veterinare și a traducerii în limba română a etichetelor, au fost sancționate cu amenzi în valoare de 51 de milioane de lei. Acțiunile au vizat, de asemenea, verificarea respectării condițiilor care au stat la baza acordării licențelor de fabricație; doar într-un singur caz a fost retrasă temporar licența de fabricație, ca urmare a nerespectării condițiilor sanitar-veterinare.
(A.D.T.)