Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cine se integrează în UE
      România vrea cu orice preț să se integreze în Uniunea Europeană. Despre asta se vorbește enorm, într-un nou limbaj de lemn, menit a disimula ceea ce ar trebui să fie limpede ca lumina zilei: avantajele dar și costurile integrării. Unul dintre motivele pentru care se procedează așa ar putea fi faptul că o grămadă de avantaje vor reveni puternicilor zilei și acoliților lor, pe când costurile le va plăti restul lumii, adică electoratul sau mai bine zis "ăia care ba sunt în grevă, ba sunt pe stradă, numai asta fac", după vorba unui distins parlamentar de Alba cu buletin de București, mare colecționar de cărți pe cât de vechi și de rare, pe atât de valoroase și de scumpe.
     Din când în când, din presa (care a mai rămas) liberă, poporul mai află câte ceva despre faptele marilor luptători pe frontul integrării în UE. Cum s-a întâmplat cu d-na Hildegard Puwak, ministrul Integrării Europene, de exemplu. Concret, în cadrul programului "Leonardo da Vinci" al Uniunii Europene, patru societăți comerciale (Geroconstruct, M&M Consult Invest, M&H Super SRL și P&I International SRL), avându-i ca administratori pe soțul Puwak, pe fiul Puwak și, până de curând, pe însăși d-na ministru Puwak, au obținut finanțări externe nerambursabile de 150.000 de euro, în condiții etichetate de presă drept suspecte. Astfel, potrivit "României Libere", care a extras datele existente la Registrul Comerțului și la Ministerul Finanțelor pe această temă, două dintre cele patru firme subvenționate au fost înființate chiar în anul 2000, fix în perioada în care se depuneau cererile de finanțare. Se pare că societățile M&M Consult Invest SRL și P&I International SRL au fost înmatriculate doar în scopul atragerii finanțărilor nerambursabile. Această ipoteză e confirmată și de rezultatele financiare. Deși a fost înscrisă încă din data de 18 ianuarie 2000, M&M Consult Invest SRL nu a realizat nici o activitate în acel an. Și nici după ce au venit banii de la UE situația nu s-a schimbat în bine. Fără nici un angajat, firma spălătoare de bani a încheiat anul 2001 cu o pierdere netă de 25 de milioane de lei și cu datorii de 509 milioane de lei. Într-o situație similară se află și firma fiului Mihai Puwak, deschisă cu puțin înainte de alegerile din 2000. Potrivit bilanțului pe 2001, cel de după sosirea banilor comunitari, miile de euro s-au volatilizat, SC P&I International SRL terminând anul cu datorii de 704 milioane de lei. Nici celelalte două firme n-au făcut vreo brânză, cu excepția faptului că una dintre ele nici măcar nu și-a depus bilanțul în ultimii trei ani fiscali, deși acesta trebuia să figureze în dosarul cererii de finanțare.
     Reprezentanții Partidului Democrat au solicitat Curții de Conturi efectuarea unor controale privind "vistieria familiei Puwak". Dacă se vor depista fraude, PD are de gând să sesizeze Parchetul CSJ și PNA. În plus, pediștii i-au cerut președintelui Iliescu și premierului Năstase demiterea d-nei Puwak din funcția de ministru al Integrării. În opinia vicelui democrat Emil Boc, Hildegard Puwak a încălcat Legea 30/2001 privind organizarea și funcționarea guvernului și Legea anticorupție, care instituie incompatibilitatea dintre funcția de ministru și cea de administrator al unei firme. Pariem că nu se va întâmpla nimic și că această nouă caravană va trece lăsând să latre câinii despre care se spune că păzesc democrația?
     Singura noastră șansă este ca România să fie primită, totuși, în UE pentru că țările membre ale acesteia fac pași repezi spre adoptarea unui sistem juridic comun. În cadrul lui se va înființa Parchetul European, procurorii acestei instituții având dreptul să facă investigații în orice țară din UE. În mod semnificativ, autoritățile române nu agreează proiectul, în timp ce Franța și Germania îl susțin cu toate forțele. "Am discutat cu d-na ministru Puwak și nici n-a vrut să audă de așa ceva", a declarat președintele secțiunii române a Mișcării Europene, conf. dr. Corneliu Zeană. Să fie la mijloc faptul că preconizatul Parchet European va avea printre competențele sale și anchetarea fraudelor cu fonduri europene? Ghici ciupercă ce-i!
Maria Lucia MUNTEANU