Știri |
Radicalii maghiari întețesc lupta pentru înființarea Regiunii Ținutul Secuiesc
Falanga radicală maghiară coagulată în jurul pastorului reformat Laszlo Tokes, președintele Comitetului de inițiativă al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, și-a întocmit un calendar de acțiune pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc. Conform acestui calendar, la 12 octombrie, în județele Covasna și Harghita și o parte a județului Mureș se vor constitui consilii locale secuiești a căror principală sarcină va fi acum desemnarea delegaților ce vor participa la înființarea Consiliului Scaunelor Secuiești. Pe 26 octombrie va avea loc alegerea conducerii permanente a CNM. După această dată CNM, va stabili procedura de solicitare a autonomiei, nefiind exclusă chiar conceperea unui proiect de hotărâre de guvern pe această temă. Deși nu s-au arătat până acum prea îngrijorați de constituirea Consiliului Național al Maghiarilor, conducerea moderată a UDMR ar putea începe să-și facă griji, mai ales că CNM pare decis să-și desemneze propriii candidați la alegerile din anul viitor. În acest caz voturile electoratului maghiar se vor împărți. (A.D.)
Partida Romilor Alba - locul 1 pe țară
Partida Romilor Social Democrată (PRSD), Filiala Alba, reprezentată de d-l Petru Ilie, a primit de curând din partea președintelui acestei formațiuni, Nicolae Păun, două autoturisme Dacia 1310. Cu acest prilej, deputatul Păun a precizat că Filiala Alba a PRSD ocupă primul loc pe țară la capitolul activitate, fapt pentru care Petru Ilie a fost avansat ca vicepreședinte la nivel național și consilier parlamentar. În prezent, s-au cumpărat sediile PRSD de la Sebeș, Cugir și vor primi noi dotări cele din Blaj, Unirea, Cugir și Aiud. (A.D.T.)
|
În ritmul actual
PSD ar finaliza programul construcției de locuințe în 90 de ani
Decis să reamintească electoratului toate promisiunile neonorate ale PSD, vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel, a făcut în conferința de presă săptămânală a partidului un amplu rechizitoriu al stadiului îndeplinirii progamului construcției de locuințe prin ANL. Astfel el a constatat o mare discrepanță între promisiunile domnului Miron Mitrea și realitate. O crudă realitate. Programul ANL se derulează în parteneriat cu administrația publică locală. Aceasta are sarcina de a pune la dispoziția ANL terenuri cu toate utilitățile (apă, canal, rețele electrice, alimentare cu gaze - acolo unde este cazul), iar MLPTL (patronul ANL) să vină cu finanțarea. În județul Alba, în cele 11 orașe, primarii s-au conformat și au pus la dispoziția ANL 60.000 de mp teren viabilizat, 178 de unități locative pentru viabilizare, 190 de unități locative în blocuri neterminate. Toate acestea ar fi însemnat, dacă programul se derula conform termenelor, circa 227 de unități locative finalizate în perioada 2001-2003. Dintre acestea s-au dat în folosință doar 22 de unități locative, la Alba Iulia. În total, până în anul 2004 în județul Alba programul prevedea 656 de unități locative. În condițiile în care programul se derulează în același ritm el va fi finalizat în circa 90 de ani. Dacă în județul nostru lucrurile stau prost, spre comparație Ion Dumitrel a dat exemplul județelor din Moldova - fieful electoral al PSD: Iași- 940 unități locative, Vrancea - 783 unități locative sau Bacău - 684 unități locative. Chiar și așa MLPTL stă prost la realizarea programului. Pentru întreaga țară el cuprinde 38.000 unități locative din care până acum au fost realizate 2.500. Revenind la situația județului Alba și reamintind că nici lucrările pe drumurile județene (a căror situație a fost prezentată într-o conferință de presă anterioară) nu stau prea bine, concluzia vicepreședintelui PD a fost că într-adevăr județul Alba este unul abandonat de conducerea PSD.
Anca DINICĂ
|