Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vară cu iz de trandafiri
      Savanți din lumea întreagă prezic că o să murim de cald, că planeta noastră se va confrunta cu valuri succesive de căldură ce vor avea efecte devastatoare asupra rezervelor de apă și a vieții în general. Canicula înmulțește numărul insectelor care transmit boli grave. Scorpionii și căpușele au devenit inamicul public numărul unu al sănătății românilor. Dar dincolo de aceste scenarii negre se mai petrec și unele evenimente ce țin oricum mai aproape de normalitate: arestarea prin intermediul Interpolului a lui Dumitru Dinulescu, fostul președinte al Bankcoop, scrisoarea incendiară pe care primarul general al Capitalei, Traian Băsescu, a trimis-o președintelui Ion Iliescu, care echivalează cu un război pe viață și pe moarte intentat de PD împotriva PSD. Toate acestea s-au petrecut pe un fundal politic cu certe nuanțe electorale, în care un recent sondaj INSOMAR agită spiritele și așa destul de aprinse ale mediilor politice românești. Respectivul sondaj creditează PSD-ul cu cele mai mari procente în perspectiva electorală, în ciuda faptului că a te afla la guvernare înseamnă a te eroda, a-ți pierde din imagine.
     Cu toate acestea PSD-ul a reușit să adune în mai toate sondajele efectuate în această vară fierbinte cu 6-8 procente peste scorul obținut în alegerile din 2000, ceea ce înseamnă că nu va fi nici o tragedie dacă mai pierde ceva puncte. Aceasta în vreme ce toate celelalte partide sunt încă departe de a înregistra creșteri semnificative, fiind departe de ceea ce și-au propus. Liberalii lui Stolojan care mizează pe 20-25% sunt departe de ambițiile liderului lor și că deocamdată speranțele lor sunt o simplă himeră. O alternativă la PSD este momentan foarte palidă, deoarece ipotetica alianță PD - PNL nu înseamnă mare lucru, iar fuziunea este percepută de electorat ca o cauză pierdută; creditată în același sondaj INSOMAR doar cu 1%, ceea ce este o bagatelă. Cum fuziunea este greu de realizat doctrinar, deoarece nu se pot asimila idei și elemente de sorginte social-democrată cu cele de centru-dreapta reprezentate de PNL. Și unde mai punem că se întrevede o alianță PD-PNL-PRM care chiar că seamănă cu o struțo-cămilă și ar îndepărta electoratul de amestecul acesta bizar de doctrine social-democrate cu cele liberale, peste care să fie așezate precum o cireașă pe tort sloganurile naționaliste, extremiste ale PRM, care ne-ar îndepărta de Europa și ne-ar subția bruma de încredere pe care ne-o acordă americanii, a căror politică, țineți bine minte! o fac nimeni alții decât evreii.
     În cântărirea șanselor preelectorale nu putem face abstracție nici de relațiile tensionate existente între fruntașii celor două formațiuni: PD și PNL existente la nivel de județe, astfel că intențiile de la centru de coabitare se vor izbi în teritorii de deciziile conducerilor filialelor. Mai există apoi de semnalat încercările lui nea Miluț de a crea o punte între PNL, PD și AP, de a reface, cu alte cuvinte, o nouă Convenție Democratică, o utopie cât se poate de hazardată. Fără să dăm pronosticuri, o alianță PNL-PD ar avea consecințe negative asupra ambelor formațiuni, cu atât mai mult asupra celui mai puternic și mai credibil - PNL-ul. Singurii care ar putea trezi un interes din partea alegătorilor ar putea fi liberalii, cu condiția să-și forjeze un program propriu, distinct și foarte clar, în care asumarea ideilor de tip social-democrat nu numai că le va slăbi forța, dar îi vor împinge spre o asemănare cu programul PSD-ului, în condițiile în care acesta din urmă a operat și va mai opera cu reforme de sorginte liberală. Așa că oricum am întoarce lucrurile, le-am suci pe toate fețele, șansele cele mai mari le au tot PSD-iștii, care sunt un partid mare, monolitic și dispus să opereze cu măsuri populiste care să-i mai aducă un plus de capital electoral. Normal, orice partid aflat la putere ar proceda la fel, fie în România, fie în America. Prin urmare, PSD-ul este conform sloganului larg folosit de Adrian Năstase, condamnat să câștige alegerile din 2004.
Gheorghe JURCĂ