Rugăciunea de azi |
Din somn sculându-mă, mulțumesc Ție, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta și pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; și întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să mânec și să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să învăț cuvintele Tale, să înțeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru mărturisirea inimii și să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
|
Calendar religios |
Ortodox: Sf. Mc Fotie și Anichit; Sf. Pamfil
Catolic: Sf. Anicet
Greco-catolic: Dupăprăznuirea Transfigurării, Ss. Mc. Fotie și Anicet.
|
Meteo |
*ASTĂZI: Noaptea va fi liniștită și în zori vom avea +14, +15 grade C. La amiază cerul va fi traversat de câteva formațiuni noroase, însă totuși soarele va străluci cu putere și vom avea +28, +29 grade C. Vântul va fi aproape inexistent, așa că vom suporta cu greu canicula.
|
|
Știri |
La Blaj
Expoziție de artă plastică
Marți, 12 august 2003, municipiul Blaj găzduiește expoziția de artă plastică Tutzi Marton, New York. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 18.00, la Muzeul de Istorie "Augustin Bunea" din Blaj. (A.R.)
Acțiuni de pregătire a Congresului spiritualității românești
În cursul zilei de ieri, de la orele 16,00, a avut loc la sediul Prefecturii Alba o întâlnire a tuturor celor implicați în pregătirea Congresului spiritualității românești, manifestare ce va avea loc în zilele premergătoare Marii Sărbători de la 1 decembrie. Subprefectul Ioan Maier, vicepreședinte al Congresului spiritualității românești ne-a declarat că urmează a fi stabilit programul manifestărilor, precum și lista invitaților din țară și de peste hotare. Sunt speranțe ca în acest an să ia parte la congres în jur de 450 de invitați, care vor trebui să confirme dacă onorează sau nu invitația ce le va fi adresată. Participanții la Congresul spiritualității românești vor fi cazați la Geoagiu, unde urmează a fi contractate spațiile de cazare. (A.D.T.)
Nero a plecat la Micești
După semnalările făcute de noi în ziarul "Unirea", privind abandonul de animale (câini și pisici), de la Roșia Montană, zeci de cetățeni ne-au adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat de presă în această direcție. Un lucru care ne-a impresionat recent s-a întâmplat la familia Nicolae Bara, din Roșia Montană, care s-a strămutat la Micești, ca urmare a vânzării proprietății la Gold Corporation. Aici l-am întâlnit recent pe fiul său, dl. Liviu Bara, masterand al Facultății de Teologie, care a venit expres din Micești, cu autoturismul, să-și ducă câinele, pe nume Nero, pe care l-a adus la părinți acum 5 ani. Dl. Bara și-a procurat câinele (pe atunci cățeluș) încă de când era student la Seminarul teologic din Tg. Mureș, unde a încercat să-l crească. Povestea însă s-a complicat, că acolo nu a putut să-l crească, riscând să fie dat afară. Iată că a venit vremea ca Nero să plece din Roșia Montană și între timp dl. Liviu Bara a terminat facultatea, iar acum vor fi din nou împreună. (I.R.)
|
Roxana Leahu - o stea în afirmare
După debutul "licență" al absolventei Liceului de muzică și arte plastice, clasa canto clasic, mezosoprana Cristina Damian, de anul trecut, în rolul "Dorabela" din opera "Cosi fan tutte" de Mozart cotat la excepțional la Opera Națională din Cluj Napoca, am fost invitați la un alt examen de licență. Este vorba de a doua absolventă a liceului nostru - soprana Roxana Leahu.
După ce ne-a obișnuit cu rezultate deosebite încă din clasa a IX-a, Marele Premiu la Concursul "Sabin Drăgoi", premiul I la Concursul "Emil Monția", plus Olimpiada Națională de la Odorheiu Secuiesc și multe alte prezențe în recitaluri și concerte în orașul nostru, am primit cu emoție invitația la spectacolul "licență" cu opera "Elixirul dragostei" de Gaetano Donizetti în care i s-a încredințat rolul principal "Adina".
Cu toate că îi cunoșteam conștiinciozitatea și seriozitatea cu care privește profesiunea de "artist liric", trebuie să spunem că ne-a depășit așteptările. Joc de scenă debordant, dicție perfectă, vocea bine pusă la punct. Meritul celor care au pregătit-o încă din liceu și în special al doamnei prof. Elena Andrieș de la Academia de Muzică din Cluj Napoca.
Întregul spectacol a fost prezentat cu vervă și bună dispoziție din partea tuturor interpreților - toți tineri și talentați.
Nu ar fi cinstit să nu-i cităm: Mikloș Florin - Nemorino; Florin Estefan - Belcore, sergent; Kendi Ludovik - "Doctorul" Dulcamara; Mihaela Ispan - Giannetta, prietena Adinei; Simion Pop - Notarul.
Dirijorul spectacolului, maestrul Emil Maxim, a condus spectacolul cu siguranță și sensibilitate deosebită. A fost foarte apropiat de tinerii interpreți. Din punct de vedere regizoral, toată stima și considerația maestrului Strugaru pentru dezinvoltura cu care i-a călăuzit pe interpreți pe tot parcursul spectacolului. Atât orchestra cât și corul au răspuns cu mult profesionalism conducătorului spectacolului. Felicitări deosebite domnului director general și, în general conducerii Operei Naționale pentru asigurarea de excepție a acestor colaborări de prestigiu.
Prof. Valer PONORAN
Vânzătorii de iluzii
Deși admiterile în învățământul superior nu s-au finalizat pe de-a-ntregul, majoritatea absolvenților claselor a XII-a au scăpat de emoții regăsindu-se pe una din listele de admitere a facultăților optate. Că locul obținut este la stat ori în regim cu taxă, la zi la sau distanță, asta e o problemă de plan secund.
Mulți care au consultat broșurile unor facultăți au fost ușor induși în eroare. Și nu numai aceștia. Unele facultăți de stat au uitat" să precizeze că din totalul de locuri propuse spre aprobare doar jumătate, sau, mă rog, un anumit număr, au fost și aprobate. Celor, care teoretic se încadrau în numărul de locuri la zi, la stat, le-a fost spulberată bucuria spunându-li-se că, de fapt, nu sunt atâtea locuri și că poate au șanse în toamnă când se va mai acorda probabil un număr de locuri. Însă nu a fost chiar așa. Astfel au fost convinși cei de la regim cu taxă să se grăbească să-și întregească dosarul cu originalele actelor necesare pentru asigurarea locului obținut.
Cu toate astea li se mai acorda o a doua șansă în anul următor când vor putea da din nou examen de admitere, iar în cazul în care intrau pe loc fară taxă li se recunoșteau anii de studiu facându-se transferul. Acest aspect arată promițător însă pe lângă bagajul propriu de cunoștințe din rețeta reușitei dacă lipsea un anumit ingredient asigurarea reușitei nu era pe deplin asigurată. Cu toții știm că avem niște copii inteligenți, dar, din cauza emoțiilor, aceștia trebuie ajutați puțin. Și cum suntem dispuși să facem tot ce putem pentru plozii noștri, pe care îi iubim mai mult decât orice pe lume, nu uităm să le arătăm aceasta și celor care ar putea fi un pic mai indulgenți" în corectare. Cu toate încercările noastre de a avea un sistem de evaluare cât mai curat și obiectiv, cum însuși dl. Alexandru Athanasiu spunea, se va găsi întotdeauna o cale pentru cei inteligenți dar emotivi ai căror părinți sunt darnici de mână. Iar prețul iluziei este în funcție de taxa de înscriere a respectivei facultăți.
Adina KATONA
|
|