Prima pagină Ediția din: 12.8.2003
Știri
Sinucidere la Ocna Mureș
      Sâmbată 10.08.'03 la ora 3.30 Poliția Ocna Mureș a fost sesizată telefonic de către Bucsi Andras Zsolt că a găsit-o pe Sarpataki Iudita Ecaterina, mama sa, în vârstă de 52 de ani, do­mi­ci­li­a­tă în Ocna Mureș, spânzurată în studioul fotografic amenajat în locuința acesteia. Medicul de fa­mi­li­e a confirmat decesul în urma asfixierii mecanice prin spân­zu­ra­re. Membrii familiei nu au cerut deplasarea la do­mi­ci­liu a me­di­cu­lui legist. Nu există suspiciuni cu privire la motivul sinuciderii cu­nos­cut fiind faptul că Iudita E­ca­te­ri­na a avut nevoie de con­sul­ta­ții psihologice după divorț. (A.K.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Protestul de la mina Haneș se apropie de sfârșit
Dar drama minerilor de-abia acum începe!
      Treptat, interesul presei pentru conflictul declanșat la mina Haneș începe să dispară, deși acesta este doar un "vârf al aisbergului". Se știe acum că, în sfârșit, după ce au ales soluția disperată a protestului cu prețul sănătății și al vieții, după ce s-au blocat timp de 3 săptămâni în galeriile părăsite, întunecate și inundate ale minei, ortacii au obținut o hotărâre de guvern care prevede plata salariilor compensatorii după data de 15 august a.c.. Unii dintre ei au început deja să iasă din subteran, unde au mai rămas doar doi mineri, hotărâți să continue protestul. Ceea ce nu se spune însă, nicăieri, este faptul că protestatarii ies de-acolo zdruncinați, cu sănătatea ruinată... Ne întrebăm, așadar, ca și atunci când am realizat reportajul la fața locului despre acest protest: cine poartă răspunderea? Există un singur răspuns: Ministerul Economiei și Comerțului (MEC), Ministerul de Finanțe (MF) și CNACF "Minvest" SA Deva (compania de care aparține exploatarea).
     Dar haideți să începem cu începutul. În anul 1997, Guvernul Ciorbea începea restructurarea sectorului minier. Cu acest prilej, în negocierile cu FMI, Ciorbea se angaja să respecte niște reguli: orice angajat din sectorul minier (ramurile ce intrau sub incidența restructurării) putea fi disponibilizat la cerere, cu plata PE LOC a 17-25 de salarii compensatorii, în funcție de vechime (echivalentul a 3.000-5.000 de dolari). Astfel, MF se obliga să aloce în bugetul MEC sumele respective, urmând ca acesta să alimenteze bugetele companiilor miniere cu echivalentul salariilor compensatorii. (Bineînțeles, politica de diminuare a personalului fiind dublată de măsuri adecvate de reconversie profesională și de creare a unor alternative). Timpul a trecut, iar acum Guvernul Ciorbea nu mai poate garanta respectarea obligațiilor asumate, pentru că... nu mai este la putere. Acum este Guvernul Năstase, care înțelege altfel restructurarea sectorului minier. Drept dovadă, miniștrii Tănăsescu și Popescu continuă disponibilizarea personalului, fără a acorda la termenul stabilit sumele compensatorii. Dânșilor le este suficient că i-au păcălit pe bieții mineri, determinându-i să plece, și că au raportat la FMI "realizarea indicatorului". Banii? Păi n-au decât să mai aștepte disponibilizații și să aibă răbdare până în toamnă, (sau până anul viitor, mai știi?).
     Un rol incontestabil în dezastrul mineritului din județul Alba l-a avut (și îl are în continuare) CNACF "Minvest" SA Deva. Prin politica de subvenții pe care a dus-o, evident în detrimentul județului Alba și în favoarea județului Hunedoara, precum și prin presiunile pe care le-a exercitat spre a determina disponibilizările. De pildă la Haneș, dacă nu au avut suficient succes promisiunile, nici diminuarea timp de vreo trei luni a salariilor cu 40-50%, s-a ajuns la oprirea energiei electrice, a apei etc. Și, atenție, în cazul comunităților miniere asta înseamnă dezastrul, pentru că alimentarea acestora este indisolubil legată de exploatare: dacă nu se mai alimentează minele, nu se mai alimentează nici comunitățile, fiind condamnate efectiv la dispariție. (Iar fără salariile compensatorii unde să plece oamenii? Din ce să trăiască? În ce condiții?) Cât privește alternativele... acestea sunt doar povești frumoase, pe hârtie, ca și strategia de restructurare a sectorului minier (asupra căreia vom reveni). În ciuda disprețului cu care "Minvest" a tratat problema disponibilizaților, sindicatele care au negociat în acest sens cu conducerea companiei păstrează o tăcere suspectă, care evidențiază complicitatea lor la distrugerea efectivă a mineritului din județul Alba. Desigur, "târgul" prin care au fost "vânduți" minerii de la Haneș (și alții asemenea lor), prevede păstrarea locurilor de muncă pentru "fideli", simultan cu convingerea "fraierilor" să se autodisponibilizeze... pe gratis! Astfel, liderii (după ce "și-au tras" ani de zile niște lefuri grase din bugetul sindicatelor, diurne pentru deplasări în țară și în străinătate, rate pentru limuzine luate în "leasing" etc.) rămân acum la locul lor, să mai prindă 1-2 ani de grupă de muncă, salarii, prime etc. Și, pentru că tot vorbeam despre Haneș și despre apropiatul deznodământ al conflictului de acolo, este bine să precizăm că Prefectura Alba s-a implicat în rezolvarea acestuia. Motivul? Teama că exemplul ortacilor de la Haneș ar putea fi urmat de viitorii disponibilizați de la Roșia Montană, Baia de Arieș, Abrud și Zlatna, pierzându-se astfel un pachet important de voturi pentru campania electorală din 2004. (Oricum, PSD a pierdut, cred, deja voturile din Apuseni, prin neglijarea problemelor specifice zonei).
     Să aruncăm o privire de ansamblu asupra situației actuale a mineritului din județul Alba, ca să înțelegeți că ceea ce s-a întâmplat la Haneș e doar "vârful aisbergului". *La Abrud există azi SC "Cuprumin" SA, singura societate comercială minieră de sine stătătoare din județ, ieșită de sub tutela CNACF Minvest SA Deva, având acum cca 1.300 de angajați. Pentru retehnologizarea și rentabilizarea ei este necesară o infuzie de capital în valoare de 500-600 de milioane de dolari (cca 200 de milioane doar într-o primă etapă), dar chiar și așa personalul va fi treptat redus la vreo 500 de angajați. Până acum au fost disponibilizați 240 de angajați, dintre care 200 s-au reangajat la "Cuprusind", o societate în care pachetul majoritar de acțiuni este deținut de sindicaliștii de la fosta "Miniera" Abrud. Această societate a preluat serviciile conexe exploatării (paza, transportul, cantinele etc.), iar angajații ei au un... triplu statut (acționari, salariați și sindicaliști, totodată). *De la "Zlatmin" au plecat până acum 160 de angajați și au rămas cca 130. Cei rămași nu mai desfășoară nici o activitate în subteran. Din câte am înțeles de la un specialist în domeniu, activitatea lor se reduce la exploatarea, în propria uzină de preparare a unui amestec compus din cenuși provenite de la "Ampelum" și din steril provenit de la muna închisă Haneș, conținând metale utile. Termenul de închidere completă a "Zlatmin" este vara anului 2004, singura speranță de supraviețuire a acesteia fiind preluarea ei într-un viitor parteneriat de către RMGC ("Roșia Montană Gold Corporation"). * Cât privește "Roșiamin" SA, de la Roșia Montană, aceasta este singura care a avut șansa de a fi "curtată" de un investitor. De aici au plecat până acum cca. 200 de angajați și au rămas 500, care continuă activitatea de extracție până când statul va accepta oferta RMGC, aceea de a fi investiți 6 milioane de dolari pentru închidere (a vechii exploatări și a uzinei de preparare), conservare și ecologizare. Estimativ, la închidere (având termenul limită semestrul II din... 2003!) vor participa cca. 200 de angajați, dar odată cu preluarea investiției de către RMGC vor fi create 500 de locuri de muncă directe și... între 10.000-15.000 de locuri de muncă indirecte (infrastructură, construcții, servicii etc.) În aceste condiții, declarația publică a primului ministru Adrian Năstase, cum că niciodată un guvern condus de el nu-și va da girul pentru această investiție, este o declarație ce frizează culmea absurdului și a lipsei de diplomație.
     De fapt, la capitolul "lipsă de diplomație guvernamentală" stăm excelent. Drept dovadă strategia de restrucurare a sectorului minier, asupra căreia spuneam că vom reveni. Strategia prevede disponibilizarea a 40.000 de mineri din cei 65.000 existenți actualmente în țara noastră, până în anul 2006, cu costurile aferente. Adică aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Aceasta a fost discutată de două ori la nivelul Guvernului, care... nu și-a însușit-o! Adică nu a aprobat-o! A fost prezentată și reprezentanților Băncii Mondiale, în speranța obținerii unei contribuții pentru acoperirea costurilor. Reprezentanți care, evident, nu acordă nici un ban până când nu află care va fi cota de participare a Guvernului României. Și cum să discute Guvernul despre o cotă de participare (deși, neoficial, s-a avansat ideea unei sume de 900 de milioane de dolari din partea statului român), dacă nu și-a însușit strategia? Între timp FMI continuă presiunile pentru disponibilizări (între 6.000-8.000 de mineri, după cum s-a convenit, în perioada aprilie-iunie a.c., cu continuarea urgentă a reducerii personalului în sectorul nemetalifer, începând din acestă toamnă!). Este cât se poate de clar, așadar, că în condițiile ne(mai)acordării subvențiilor și păstrării în funcțiune doar a exploatărilor miniere fără pierderi, curând "Minvest" Deva (ca și "Remin" Baia Mare) vor dispărea, rămânând doar niște nuclee private. Dar care vor fi oare nucleele private din județul Alba, din moment ce singurul investitor din domeniul minier, RMGC, este pe cale de a fi alungat?
Ioan HĂNȚULESCU

Deși are comenzi la export de peste 9 milioane dolari
UM Cugir își închide porțile din motive de interpretare (retroactivă) a legii
      Societatea comercială Uzina Mecanică Cugir S.A. se află pusă în situația deosebită de a sista activitatea în următoarea perioadă, ca urmare a interpretării eronate pe care reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice în teritoriu (și ne referim aici la Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba) o fac asupra textului Legii nr. 232/2003 care modifică și completează Legea nr. 345/2002 privind Taxa pe Valoarea Adăugată.
     Mai precis, în conformitate cu prevederile legale, societatea a depus în luna iunie 2003 documentația necesară prin care solicita rambursarea efectivă a Taxei pe Valoarea Adăugată aferentă activității desfășurate în cursul lunii mai, respectiv cota de TVA aferentă exporturilor derulate în luna mai 2003. Deși inițial, documentația a fost acceptată și însușită de către reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice (fapt demonstrat prin procesul verbal încheiat cu această ocazie), problemele intreprinderii au apărut odată cu rambursarea efectivă a sumei - și să nu uităm că este vorba de aproape 8 miliarde lei, lichidități deloc de neglijat și care ar permite continuarea fluxului de producție prin asigurarea sursei de finanțare a aprovizionării. Interpretările diferite ale articolelor Legii nr. 232/2003 care modifică legea nr. 345/2002 privind TVA, lege apărută în Monitorul Oficial din data de 30 mai 2003 și care intră în vigoare odată cu publicarea (în lipsa unor prevederi exprese), respectiv compensarea decontului de TVA aferent lunii mai 2003 cu obligațiile datorate la bugetul de stat - ori intreprinderea nu avea la ora respectivă astfel de obligații), au făcut ca suma cuvenită intreprinderii să fie virată în contul Contribuției de asigurări sociale de stat - lucru care s-a întâmplat abia în data de 31 iulie 2003.
     Fiind în imposibilitatea derulării activităților de producție - și a onorării contractelor de export existente - societatea cugireană a întreprins demersurile normale și necesare prin care solicita sprijin în rezolvarea acestei probleme, considerând eronată aplicarea unui text de lege în mod retroactiv - suma de 8 miliarde reprezentând TVA aferent lunii mai, deci anterior publicării Legii nr. 232/2003. Aceste demersuri au fost înaintate Companiei naționale Romarm (a cărei filială este), Ministerului Economiei și Comerțului (ca unic acționar) și Ministerului Finanțelor Publice, și, întrucât un răspuns oficial se lasă prea mult timp așteptat, au fost întreprinse inclusiv demersuri pe linie politică pentru soluționarea cât mai rapidă și corectă a solicitării societății.
     Cu toate acestea, la finele lunii iulie, intreprinderea este anunțată că s-a procedat corect prin compensarea decontului de TVA cu datoriile față de bugetul Contribuțiilor de Asigurări sociale de Stat, ori această situație a obligat societatea ca timp de două luni să apeleze la credite bancare - credite ale căror costuri nu mai trebuie explicate. Ne punem întrebarea dacă cei care gospodăresc banii statului au avut în vedere faptul că intreprinderea este intreprindere cu capital integral de stat, ori creditele contractate în această perioadă se reflectă în mod total negativ în activitatea financiară a întreprinderii, iar perspectiva neonorării la timp a contractelor de export aflate în derulare - cu plata penalităților și daunelor respective, nu poate să aibă un efect benefic, ceea ce ne aduce cu gândul la verificarea zicalei românești că "ne scumpim la tărâțe".
     Societatea comercială a revenit cu adrese la forurile competente, precizând că nu contestă prevederile legale, în schimb contestă aplicarea retroactivă a textului unei legi, și, pe de altă parte, este pusă în situația sistării activității din lipsa lichidităților, ca să nu mai vorbim de convulsiile sociale care pot apare ca urmare a neplății drepturilor salariale pentru cei 5.700 de angajați cărora le va fi practic imposibil de înțeles cum niște sume cuvenite ca urmare a muncii desfășurate în luna mai 2003 să nu poată fi recuparate de la "patronul" intreprinderii, adică statul român.
     Deoarece activitatea curentă a intreprinderii, cu toate contractele de export existente (și care însumează peste 9 milioane dolari numai în semestrul doi, față de cele 12 milioane dolari executate și livrate deja în primul semestru) nu permite efectiv achitarea datoriilor istorice din perioada 1990-2002 față de diverse componente ale structurii bugetare (în valoare cumulată de peste 200 miliarde lei la care se adaugă penalități și majorări de întârziere aproape de aceeași valoare), iar aplicarea Legii nr. 232/2003 va limita definitiv posibilitățile de recuperare a contravalorii TVA - fiind obligatorie compensarea cu obligațiile datorate la componentele bugetare - societatea se va decapitaliza rapid, fiind efectiv pusă în situația ca în perioada imediat următoare să sisteze activitatea și să contribuie masiv la îngroșarea în acest fel a rândurilor șomerilor din orașul al cărui nume îl poartă.
Ec. Cornel DÂRJAN,
Director general al UM Cugir

Obiceiuri mioritice
Demisii și înrolări politice la CJ Alba
      CJ Alba continuă să aibă o viață tumultuoasă cu tot felul de demisii, dezertări și înrolări politice, apariții de noi consilieri județeni. Astfel, consilierul PSD, Avram Pojar, sosit în PSD pe palierul ApR, a demisionat din partidul de guvernământ, fiind primul ales județean care a recurs la acest gest. El ne-a declarat că activează în prezent ca și consilier independent. Un alt transfer din interiorul CJ Alba este cel al lui Iosif Hada, fostul șef al CGP Alba, care a renunțat la statutul de independent devenind membru al PUR. În cursul zilei de ieri, directorul Direcției Silvice Alba, Ioan Pașca, a fost validat consilier județean din partea PSD, după ce dr. Adrian Teodoru a demisionat din cauza in­com­pa­ti­bi­li­tății.
     Prezent la ședința de ieri a CJ Alba, prefectul Ioan Rus a dat asigurări că atât Ioan Pașca, cât și consilierii Dumitru Pustai și Ioan Tătar, contestați de opoziție sunt compatibili, primul nefiind funcționar public, iar ultimii doi având statut de salariați la SC Parcul Industrial Cugir. Tot ieri, consilierii județeni i-au desemnat pe candidații la DP a CJ Alba, unde a rămas un loc vacant, ca urmare a demisiei lui Cornel Suciu, tot pe motive de incompatibilitate. Au candidat liberalul Georgel Tudose și Dionisie Heljoni, ultimul adunând 19 voturi pentru și 15 împotrivă. Deși Heljoni a fost desemnat câștigător de conducerea CJ Alba, liderul liberalilor, Teodor Atanasiu, a declarat că nici unul din cei doi nu a trecut de testul votului, întrucât ar fi trebuit să obțină 20 de voturi pentru a fi validat. Așadar încă o temă pe care probabil că Opoziția și Puterea se vor duela și care va duce la noi amenințări cu acțiuni în instanța de contencios administrativ.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.