Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bezna românească și sclipiciurile de sezon
      Milioane de americani și canadieni au rămas joi în beznă în urma unei uriașe pene de curent care a paralizat mai multe state din nord-vestul Statelor Unite și regiuni importante din sud-estul Canadei. No panic... a fost expresia de bază utilizată de oficialii americani după ce au stabilit că nu a fost vorba despre un atentat terorist ci de o defecțiune tehnică majoră apărută la o mare hidrocentrală americană din zona Cascadei Niagara. La noi în țară, o ploicică ceva mai puternică însoțită de niscaiva fulgere ne lasă în beznă, ne arde aparatura electronică nouă sau second-hand, de, după buget și ne distruge bruma de recoltă obținută în urma practicării unei agriculturi primare, de subzistență. Nu-i nimic! Din bezna în care ne aflăm, căutând cu disperare (încă) luminița de la capătul tunelului, ne "luminăm" la lumina lumânărilor, marfă excedentară ca pentru un popor pentru care biserica rămâne făclia procentuală numărul 1 în topul încrederii naționale. O altă luminiță financiară salvatoare pentru sute de mii de români, cel puțin pentru traiul de zi cu zi, vine din partea românilor plecați la muncă în străinătate. Cu acte legale sau fără, după cum le-o fi norocul, peste un milion de români trimit euroii sau dolarii acasă pentru a-și întreține familiile pentru că peste 400.000 de "celule" de bază ale societății românești se bazează pe acești bani. Conform estimărilor, românii primesc în fiecare an din străinătate, pe căi oficiale sau neoficiale, aproape două miliarde de dolari. Pentru comparație precizăm că într-un an lefurile plătite în România celor patru milioane de salariați care lucrează acasă însumează doar șase miliarde de dolari.
     Alte "sclipiri" care mai sparg bezna pură românească sunt cele lăsate să scapere din bijuteriile fie ele cu carate sau nu ale politicienilor români. Grobiene sau discrete, în cantități industriale sau cele de firmă, purtarea bijuteriilor de către oamenii politici ai Puterii a stârnit mânia și implicit riposta noului secretar general al PSD - ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agaton care a lansat Operațiunea electorală "Jos bijuteriile!". Adept al principiului că "IQ-ul unei persoane nu se măsoară în carate", Agaton le-a cerut colegilor de partid să renunțe la bijuterii pentru că sloganul și modelul atât de drag președintelui Ion Iliescu "Sărac și cinstit", a adus multe procente partidului, aducându-l înapoi la guvernarea țării într-o manieră majoritară. Îndemnul secretarului general al PSD s-a lovit însă ca de un zid de mentalitățile reprezentanților din teritoriu (mai ales), pentru care purtarea bijuteriilor face parte integrantă din personalitatea lor. Cu kilograme de bijuterii pe el sau dimpotrivă, discret, cu ceasuri de zeci de mii de dolari și cu bijuterii rafinate, de case de modă celebre, cu haine stilate sau din contră transpirate, toate acestea demonstrează că stilul vestimentar al politicianului român este încă în formare.
     Și în politică partidele de Opoziție încearcă să spargă "bezna" produsă de "umbra" partidului de la Putere, al puternicului PSD, încercând una din variantele agreate, conform sondajelor de opinie de electorat; o Uniune a PD și PNL ca și contrapondere la PSD. Rămâne de văzut dacă orgoliile liderilor celor două formațiuni politice, nu vor fi alimentate "prietenește" și de "colegii" din PSD care nu au nevoie de concurență politică la alegerile din 2004.
Dana MOTREANU