Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Conspirația mediocrității
      Acum vreo 15 ani, un bun prieten de-al meu a avut ocazia să efectueze un stagiu de pregătire în Japonia, în domeniul informaticii. Deși venea dintr-o țară în care regula era "Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc", omul era hotărât să se sfarme acolo cu lucrul, ca să nu se facă de râs. Auzise el de undeva că japonezii sunt singurii de pe mapamond care se îmbolnăvesc de muncă. Adică lucrează ca apucații, într-o frenezie vecină cu fanatismul. Prietenul meu a putut să se convingă de acest adevăr acolo, la fața locului. Dar a avut și o surpriză. Într-unul dintre birourile instituției unde se pregătea, românul nostru a văzut un individ care făcea cam ce-l tăia capul: făcea avioane de hârtie, ascuțea creioane, fuma stând cu picioarele pe masă, bea cafele după cafele, pleca unde voia și când voia... mă rog, un chiulangiu în toată regula. În ultima sa zi de stat în Japonia, prietenul meu nu s-a mai putut abține și l-a abordat pe unul dintre instructori: "Am crezut că numai la noi, în România, se chiulește, dar văd că aveți și voi câte un leneș... ". "Care?", l-a întrebat japonezul surprins. "Uite ăla, care stă cu picioarele pe masă. Ce salariu are individul, că de când am venit aici nu l-am văzut să facă nimic?" Instructorul a zâmbit îngăduitor și i-a explicat românului nostru: "Ăla are salariu aproape cât directorul. În contractul său de muncă scrie că e obligat să dea o invenție la trei luni de zile..." S-a întors prietenul meu în țară dezumflat, gândindu-se la un slogan la modă pe vremea aia în România: "Omul potrivit, la locul potrivit".
     Să recunoaștem că lucrurile nu s-au schimbat prea mult, iar societatea românească are o nevoie acută de profesioniști în toate domeniile. De "oameni potriviți, în locurile potrivite". Începând cu politica, unde amatorismul face ravagii (pe care le plătim noi, cei 20 de milioane de români) și sfârșind cu cel mai mărunt domeniu productiv (de pildă... strângerea de șuruburi pe o linie de montaj). Politicienii noștri fac declarații imprudente, se aventurează în tot felul de jocuri mârșave, trag sforicele în folos propriu etc. Diplomații români pot fi bănuiți de orice, numai de apărare a interesului național peste granițe ba! În administrație, modelul birocratului este încă în vigoare: un individ cu țeastă de duraluminiu, nervi de cauciuc, prin venele căruia curge cerneală și care nu s-ar mișca de pe scaunul său nici măcar să ducă o hârtie în biroul vecin, dacă asta "nu intră în atribuțiile sale". Directorul de societate cu capital de stat face tot ce poate ca să-și păcălească patronul (adică statul, adică pe noi cei 20 de milioane de români). Polițistul și magistratul nu au simțul dreptății și al adevărului... ș.a.m.d. Singura noastră speranță rămâne generația de mâine, tinerii pe care ni-i dorim adevărați profesioniști, capabili să țină în mâini destinul națiunii. Mă rog, cei care vor rămâne în țară, insensibili la mirajul Occidental. Cei gata să se sacrifice pentru binele general. Noua generație care va continua tradiția sacrificiului, ca și noi, ca și părinții noștri, ca și bunicii și străbunicii noștri... de la Burebista și Decebal încoace. Până când? Asta numai Dumnezeu știe.
     Acum să nu credeți că la noi nu există profesioniști adevărați. Am văzut și politicieni modești, ponderați în afirmații, magistrați echilibrați, verticali, în ființa cărora se citește incoruptibilitatea, polițiști calmi, onești, care inspiră siguranță, cadre militare pline de forță și hotărâre, preoți cu har și iubire de aproape, funcționari pentru care fiecare cetățean e un om, nu un "caz", asistenți sociali care și-au transformat profesiunea într-un fel de "apostolat", trudind permanent în folosul copiilor, al bătrânilor, al handicapaților, profesori pentru care meseria e însăși viața lor, artiști cu ardere interioară până în apropierea autodistrugerii, oameni de presă și de televiziune care își cunosc rolul constructiv în procesul de transformare a societății românești etc. Dar, din nefericire, aceștia sunt prea rar lăsați să-și îndeplinească "misia". Când apare un astfel de om, imediat se organizează în jurul lor "conspirația mediocrității", oculta celor lipsiți de har și de voință, pentru care meseria e doar o sursă de venit și nimic mai mult. Cei cărora le lipsește dragostea pentru ceea ce fac și, desigur, dragostea pentru oameni și pentru umanitate. Dar să nu disperăm. Vin tinerii din urmă. Să-i ajutăm și să le facem loc!
Ioan HĂNȚULESCU