Ultima oră
Știri
Vizita lui Petre Roman în Alba
      Sâmbătă dimineața, senatorul PD, Petre Roman, însoțit de liderii județeni ai partidului, Mircea Hava, deputatul Alexandru Pereș, Călin Potor, Doru Victor Cetean și Ioan Dumitrel, a descins la Cugir, într-o vizită de lucru de câteva ore. Fostul premier s-a întâlnit cu cetățenii din Cugir, în piața centrală a orașului, a vizitat unitatea de lucru Mercedes și uzina din Cugir, despre care a spus că "nu are o piață de desfacere pentru nivel mediu și se prefigurează o desfacere spre orizontul rusesc". Petre Roman s-a întâlnit la clubul din Cugir și cu liderii sindicali, cu care a abordat probleme legate de activitatea uzinei. La conferința de presă, Petre Roman a amintit că partidul nu a evoluat prea mult de când nu mai este președinte, precizând că acesta are cam același scor electoral ca în 1996 și o structură similară. Ba mai mult, liderul democrat a apreciat că PD și-a cam pierdut din mesaj, din cauza unei politici, nu întotdeauna coerentă. În legătură cu eterna comparație cu activitatea lui Traian Băsescu în fruntea PD, senatorul Petre Roman a spus că este vorba de niște "paralelisme speculative". Vizita lui Roman a continuat ieri cu o vizită în Munții Apuseni. Vom reveni. (F.R.)
Alte 20 de mine și cariere vor fi închise
      Un număr de 20 de mine și cariere aflate în patrimoniul unor companii naționale sau societăți comerciale vor fi închise până la sfârșitul anului, ca urmare a epuizării rezervelor geologice și a costurilor ridicate de întreținere. Minele care vor fi închise sunt Valea de Brazi și Petrila 3 (aflate în patrimoniul Com­pa­ni­ei Naționale a Huilei Petroșani), Negomir, Pinoasa, Boca și Roșiuța II (de la CN a Lignitului Oltenia Târgu Jiu), Ghelari Est, Altîn Tepe, Brusturi și Buturtoasa (CN a Cu­pru­lui, Aurului și Fierului Minvest Deva), Borod (Asociația Mina Vo­ie­vozi), Slănic Moldova Extindere și Coșna-Bancu (SC Goemold SA Câmpulung Moldovenesc), Supur Babța și Herja Est (SC Cuarț SA Baia Mare), Bălan Adiacente (SC Geolex SA Miercurea Ciuc), Giulești - Valea Săracă, Zombor - Dolu, Rebra - Cornaia și Pietroasa (SC Transgex SA Oradea). (F.R.)
Premianții și olimpicii intră la facultate fără examen
      Absolvenții de liceu, cu diplomă de Bacalaureat, care au obținut în unul din ultimii patru ani de studii premiul întâi, precum și cei care au câștigat medalia de aur la o­lim­pi­a­de­le școlare internaționale sau la concursurile sportive de nivel mondial sau olimpic au dreptul de a se înscrie în învățământul universitar fără susținerea admiterii, începând cu anul școlar 2003-2004. Aceasta s-a hotărât în urma ședinței de Guvern, printr-o ordonanță de ur­gen­ță care modifică Legea în­vă­ță­mân­tu­lui numărul 84/1995. Actul normativ prevede și categoriile de școlari care vor beneficia gratuit de manuale școlare. Printre aceste categorii se numără și elevii din învățământul preuniversitar de stat și cei din învățământul obligatoriu, iar în anumite condiții și elevii din învățământul de arte și meserii. De asemenea, pentru a asigura șco­la­ri­za­rea elevilor care repetă clasa a IX-a, a copiilor cetățenilor români repatriați sau cu domiciliul în stră­i­nă­ta­te, dar și a copiilor cetățenilor străini, MECT va aproba, până la data începerii școlii, situațiile spe­ci­a­le în care va fi permisă depășirea efectivului maxim al formațiunilor de elevi sau de preșcolari din grupa mare. (F.R.)
De Ziua minerului
Distracție, joc și voie bună la Roșia Montană
      Ca în fiecare an, minerii din Roșia Montană lasă la o parte grijile de zi cu zi pentru câteva ore și se destind, sărbătorind Ziua minerului. Organizatorii din acest an, Roșiamin Roșia Montană, sindicatul minerilor și Roșia Montană Gold Corporation au adus în fața oamenilor, nu­me­roa­se nume cunoscute din muzica populară și ușoară românească, și îi amintim aici pe Ionuț Fulea și Aurel Tămaș, formațiile Gaz pe Foc, POPS, RIFF și interpreta Alina Sorescu. Buna dispoziție a fost întreținută de mititei și bere, puși la dispoziție gratuit participanților de câtre organizatori. Nici primarul Virgil Narița nu s-a lăsat mai prejos, oferind bere adulților și sucuri copiilor. Aceștia din urmă au primit și baloane colorate în roșu, galben și albastru din partea primarului. Așa cum deja s-au obișnuit, localnicii au avut parte târziu în noapte de un frumos joc de artificii, iar tinerii s-au distrat la discotecă până spre zorii zilei. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Week-end plin de accidente rutiere
Viteza excesivă și neatenția, principalele cauze ale accidentelor
      La sfârștul săptămânii trecute pe drumurile județului Alba s-au semnalat mai multe accidente rutiere, principalele cauze pentru producerea acestora fiind viteza excesivă și neatenția participanților la trafic. Iată în continuare și câteva exemple: * Sâmbătă, pe DN 1, la ieșirea din municipiul Sebeș, la km 362, a avut loc un grav accident rutier. Șoferul unui autoturism marca Nissan, Nicolae Breaz, de 51 de ani, cu domiciliul în Germania, conducea pe ruta Sebeș-Sibiu, când la un moment dat s-a angajat în depășirea unei coloane într-un loc în care acest lucru era interzis. Din acest motiv, Nissanul s-a ciocnit frontal cu un alt autoturism, marca Ford, condus regulamentae de Lurtz Hans Erich, de 29 de ani, cetățean german. Pompierii militari de la grupul "Unirea" din Alba Iulia au intervenit la ora 13,40 cu autospeciala și echipajul de descarcerare pentru scoaterea dintre fiarele contorsionate a lui Breaz, al cărui picior drept a rămas blocat. Pacientul, care era conștient, a fost transportat la spital, pentru a i se acorda îngrijiri medicale. * Un alt accident a avut loc la Crăciunel, soldat cu rănirea unui băiat. Victima, Tibor Balasz, se juca pe carosabil iar la un moment dat s-a angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis, fără să se asigure. El a fost surprins și accidentat de a patra mașină dintr-o coloană de 5 autoturisme, un WV Polo, condus de Ecaterina Schuler, de 34 de ani, cu domiciliul în Germania. pacientul a fost transportat la spitalul din Blaj, cu numeroase traumatisme. * Un bătrân din Presaca Ampoiului, aflat se pare, în stare de ebrietate a ajuns și el la spital, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost lovit de o mașină. C.R. de 71 de ani a scăpat cu bine din acest accident, el fiind reținut la neurochirurgie pentru investigații medicale. * Vineri, la orele, 22,00, Laura Crăciun, din Blaj a suferit o fractură la piciorul stâng, după ce a suferit un accident de tren în zona semnului de intrare în stația CFR Blaj. Victima a fost accidentată de trenul personal 3829, ce circulă pe relația Blaj-Teiuș. * Sâmbătă, în jurul orei 16,00, pensionara Maria Tisanu, născută în 1912, a traversat strada Octavian Goga din Alba Iulia în mod neregulamentar, fiind surprinsă și accidentată de o autoutilitară WV, condusă de Vasile Mortură din Berghin. Femeia a ajuns la spitalul județean Alba, la secția chirurgie cu politraumatisme.
Florin ROMAN

Prefectul acuză - primarul se scuză
      Referitor la reacția în presă a primarului Mircea Hava, la observațiile prefectului Ioan Rus în legătură cu absența acestuia de la întâlnirea pe probleme de mediu care a avut loc în data de 11 august a.c. dorim să precizăm următoarele:
     Pentru implementarea Componentei 3 "Elaborarea de planuri locale de acțiune pentru protecția mediului" a Programului PHARE RO 0006.17.03, s-au constituit la nivelul județului mai multe structuri: Comitetul de coordonare, Comitetul de analiză tehnică și Grupul de lucru. Comitetul de coordonare are ca principal rol aprobarea Planului local de acțiune pentru protecția mediului și, ca atare, este format din conducători de instituții publice cu putere de decizie: primarii municipiilor și orașelor, directorii serviciilor publice descentralizate. Întâlnirea din data de 11 august a.c. a avut loc la solicitarea expertului EPTISA IN­TER­NA­TI­O­NAL, care asigură consultanță tehnică în România, pentru a prezenta scopul, obiectivele, beneficiile și etapele de elaborare a planului. Planul presupune o coordonare unitară și o muncă în echipă, lucru înțeles de ceilalți membri ai Comitetului de coordonare care au participat la întâlnire. Absența domnului primar Mircea Hava arată modul în care înțelege și tratează problemele de mediu care sunt din prioritățile de rezolvat în vederea integrării europene. Acțiunea privește spre viitor și nicidecum spre trecut, iar orice referire de acest fel acuză, nu scuză. (Biroul de presă al Prefecturii județului Alba)
Precizări ale prefectului
     * "Am dezavuat gestul primarului Hava; ne-a sfidat, refuzând să participe la întâlnirea la care se stabilea strategia pe probleme de mediu la nivel teritorial. Noi suntem în continuare deschiși dialogului cu reprezentanții autorităților locale, indiferent de culoarea politică a acestora, spre binele cetățenilor județului. Dacă primarul Hava refuză acest dialog noi înțelegem și o spunem și locuitorilor Albei, că el nu dorește integrarea țării noastre în UE. La reuniunea Comitetului de analiză a lipsit, dar și-a trimis o reprezentantă (care nu obiectăm că n-ar fi specialistă pe probleme de mediu); dânsa ne-a spus că primarul are alte probleme mai importante și nu poate fi prezent acolo. Dacă viceprimarul Marius Rotar este mereu marginalizat administrativ și s-a considerat că nu era persoana potrivită pentru această întâlnire, ar fi trebuit să-l reprezinte viceprimarul Călin Potor", ne-a declarat prefectul Ioan Rus. (A.S.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.