Pe agenda de lucru a Consiliului Județean Alba
Multă administrație, puțină politică
Interviu cu Ioan FLOREA, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba

- D-le vicepreședinte a trecut ceva vreme de când ați fost ales în conducerea Consiliului Județean Alba. Cred că a sosit momentul unui scurt bilanț, după ce v-ați familiarizat cu noile atribuții.
- Întradevăr, în conducerea Consiliului Județean sunt de puțin timp, dar din anul 2000 am fost ales consilier județean. În noua mea funcție am preluat rapid problemele stringente al județului și locuitorilor săi, pentru că timpul nu așteaptă și nu iartă. Am sosit într-o perioadă în care se prefigura bugetul pe acest an, și împreună cu colegii mei am reușit să identificăm prioritățile pentru anul 2003. Aici mă refer, în primul rând, la drumurile județene și comunale, la alimentarea cu apă, în special a orașelor Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș și a comunelor din zonă, dar și din Apuseni. O altă prioritate o reprezintă protecția copilului, unde am găsit programe de finanțare în derulare iar altele au început după ce am venit eu. Nu în ultimul rând m-aș referi și la problema reabilitării rețelelor de apă din orașe, pentru că se știe că din cauza uzurii avansate, pe rețelele de apă se înregistrează foarte multe pierderi. Din păcate, cetățenii plătesc apa pe care nu o consumă. Pot să amintesc implicarea CJ și a mea personală în scrierea programului de finanțare SAMTID, care are trei etape. Noi am scris etapa I, cea de reabilitare a rețelelor de apă. Am reușit să adunăm toate consiliile locale, municipale și orășenești într-o singură asociație-Apa Alba-ce conferă o șansă mai mare de reușită acestui proiect. După cum observați, lucrările la Firul II de apă continuă, debitul va crește, fapt ce va permite racordarea unui număr mare de localități la rețeaua de apă potabilă. Unii au deja apă din această sursă.
- Se vorbește foarte mult despre starea drumurilor, despre modul în care trebuie să arate acestea...
- Da. V-am spus că atunci când am venit în conducerea CJ Alba era în discuție bugetul pe anul 2003. Dacă în cursul anului trecut, din fondurile proprii ale CJ s-au alocat circa 18 miliarde de lei, vreau să vă spun că pentru 2003 s-au alocat peste 40 de miliarde de lei. Și cred că acest lucru se și vede, pentru că s-au atacat lucrări pe numeroase drumuri județene, în zona Munților Apuseni, Aiud, Ighiu, Șard, Cugir, Hăpria. Acum se lucrează în zona Blaj-Jidvei, Ocna Mureș și în continuare, din acești bani se reabiltează drumuri județene care erau mai deteriorate. În programul de finanțare au fost prinse lucrări și din sumele defalcate trimise de la București în valoare de 40 de miliarde de lei. Am primit deja 8 miliarde de lei și sperăm că restul banilor vor sosi în scurt timp. În momentul de față sunt atacate trei lucrări importante, și aici mă refer la drumul județean de la Lunca Mureș, care face legătura dintre județele Alba, Cluj și Mureș, au început lucrările pe drumul județean Aiud-Rimetea, care face legătura cu județul Cluj și continuă lucrările de DJ Albac-Horea. Deja un kilometru de drum a fost asfaltat, iar lucrările vor continua până în Horea.
- Doriți să vă referiți și la alte investiții, care sunt derulate de CJ Alba?
- M-aș referi în primul rând la reabilitarea unei clădiri care a aparținut spitalului, pe strada București. Intenționăm să transformăm acest spațiu în sediul Direcției județene de asistență socială. Tot aici vom realiza un complex pentru persoanele care au nevoie de asistență, care va mai cuprinde Comisia județeană de expertiză a persoanelor cu handicap și Comisia de expertiză pentru capacitate în muncă. Sperăm că astfel vom reduce necazurile pe care le au acești oameni, obligați să se plimbe de la o comisie la alta cu dosarul în mână. Ca noutate absolută pentru CJ Alba este faptul că noi am propus CJ, care a și aprobat, contractarea unui împrumut de 4 miliarde de lei, ce va fi returnat din veniturile proprii pe care le avem. Am recurs la acest gest, întrucât este dificil să stai și să aștepți sume de la alte foruri, pentru că se știe că banii vin greu. În plus, am considerat că acest lucru nu mai suferă amânare. Tot Consiliul Județean derulează investiții cuprinse în strategia Guvernului României de reabilitare al unor clădiri culturale și de interes public, în vederea pregătirii Zilei Naționale a României. CJ răspunde și derulează investiția de reparare a interiorului Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cifrată la aproximativ 4 miliarde de lei. Sper ca până la 15 septembrie, Casa de Cultură să aibă o altă față, s-au schimbat tapițeriile, scena, decorul, cabinele actorilor, s-a făcut vopsitorie, astfel încât totul arată așa cum trebuie. Sperăm ca de acum înainte să avem mai mulți actori și trupe de teatru, care ne-au ocolit probabil și din cauza condițiilor destul de precare. O altă lucrare importantă este reabilitarea fațadei Muzeului Național al Unirii, ca ansamblu muzeal de fapt. Guvernul a acordat o sumă de 12 miliarde de lei, suntem în faza de licitație și sperăm ca în maxim 15 zile să înceapă lucrările. După cum știți în oraș se execută mai multe lucrări cu bani veniți de la Guvern, se modernizează parcul din Cetate, unde se va ridica și o frumoasă fântână arteziană, se continuă lucrările la Palatul Apor și la Casa de Cultură a Studenților. Pentru Gara Alba Iulia s-au alocat 28 de miliarde de lei și vă asigur că această poartă de intrare în oraș va avea o altă față, mult mai ospitalieră. Sunt, cred, suficiente argumente pentru a susține că Guvernul Românei nu-și amintește de Alba Iulia, doar o dată pe an cum se mai încearcă să se acrediteze.
- Să ne oprim acum atenția și asupra Parcului industrial de la Cugir, unde CJ Alba este unic acționar.
- Parcul industrial Cugir este întradevăr una din realizările importante ale CJ Alba din ultimii ani. La început a fost mai greu ca orice început, dar echipa de manageri de acolo, confirmată de plenul majoritar al CJ, a dovedit că se poate. Sunt oameni cu experiență, foști conducători de firme, care au reușit într-un termen foarte scurt, cu banii primiți de la CJ Alba, să eficientizeze activitatea. S-a reușit închirierea a circa 8000 de mp de spații către diverși agenți economici, care au creat peste 200 locuri de muncă. Au reușit să-și modernizeze un sediu administrativ, cum nu o să vedeți altul în Cugir, unde doar trei birouri vor fi ocupate de salariații parcului, restul spațiilor urmând să fie închiriate pe bani. Așa se face că Parcul industrial, dintr-o unitate care anul trecut a primit subvenții, în acest an va da banii înapoi, iar CJ Alba va înregistra profit.
- Ne-am referit până acum la o serie de împliniri ale CJ Alba, sunt probabil însă și nerealizări...
- Este adevărat că noi, prin Planul județean de guvernare ne-am stabilit multe obiective, însă nu se pot realiza toate peste noapte. Sigur că și noi ne-am dori ca drumurile județene să fie asfaltate corespunzător, toți cetățenii să aibă apă curentă, etc. Important este că echipa de la CJ Alba, dl. președinte Popa, dl. Cetean și cu mine suntem hotărâți să facem cât mai multe lucruri bune. Banii după cum știți sunt destul de puțini, însă important este să-i cheltuim cu chibzuială și să respectăm lista de priorități pe care am întocmit-o anul trecut, la alcătuirea bugetului. Nota pentru prestația noastră se va vedea la urne.
- D-le Ioan Florea vă mulțumesc pentru amabilitate și sper că răspunsurile d-voastră au fost suficient de clare pentru informarea cetățenilor județului Alba.
Florin ROMAN