Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bătălia pentru cașcavalul Ardealului
      A mai rămas destul timp până la declanșarea campaniei electorale, dar din câte vedem și percepem, ea se duce de la trecutele alegeri, ce-i drept, cam voalat, dar răzbate din toate reacțiile umorale ale liderilor de partide. Să nu dăm decât un singur și recent exemplu: bisericile și mănăstirile au fost luate cu asalt, de ziua Sfintei Marii, de arhiereii PSD-ului, și nu pentru că liderii acestuia ar fi niște credincioși fanatici, ci pentru a fi alături de alegători, care să vadă în gestul lor că sunt niște ființe bisericoase, pline de evlavie și cu dragoste față de alegători. PSD-ul s-a dat și se dă întotdeauna bine cu Biserica Ortodoxă, i se face milă de păstorii credincioșilor și le măresc salariile, le îm­pro­pri­e­tă­resc parohiile cu întinse suprafețe de teren și păduri, pentru ca propovăduitorii credinței să îndemne poporenii spre urne și să pună ștampila pe sigla PSD-ului.
     Un alt tărâm fierbinte pe care se duce bătălia electorală va fi cel al regionalizării. Aici va fi una din marile dispute pentru cașcavalul cel mare. Vom avea sau nu regiuni și gu­ver­na­tori? Care va fi dorința intimă a alegătorilor? Din câte răzbate la suprafața lucrurilor, partidele își vor împărți alegătorii marșând sau nu pe această temă. PSD-ul, ca să începem cu el, are o atitudine duplicitară, abordând un dublu discurs. O parte din liderii săi vor vorbi despre necesitatea întăririi capacității administrației locale, despre sporirea com­pe­ten­țe­lor regiunilor în administrarea fondurilor europene, ceea ce înseamnă că partidul aflat la putere și-a însușit standardele europene în domeniu. Până nu va primi consistență, regionalizarea va putea fi doar un slogan, dar, dacă ea va trece pe terenul faptelor, atunci ea va fi un argument. Deocamdată, Agențiile de dezvoltare regională vor fi băgate în seamă doar din considerente de imagine.
     PSD dorește să evite o derapare a electoratului na­ți­o­na­list spre PRM. Nu întâmplător, ministrul de Interne, Ioan Rus, a fost numit responsabil al PSD pentru județele Harghita, Covasna și Mureș. El este receptat ca un om dur și prin urmare știe să combată cu vigoare pretențiile autonomiștilor maghiari. De așteptat ca PSD-ul să nu-și schimbe tactica până la alegeri, de teamă să nu piardă voturile celor care se tem de presupusul pericol maghiar. În ce-i privește pe UDMR-iști, aici avem de-a face cu o politică mai nuanțată, dar care în esență are același principiu. Radicalii vor o autonomie a Transilvaniei prin morganaticul Ținut Secuiesc, în timp ce moderații lui Marko Bela aplică politica pașilor mărunți, care s-a dovedit extrem de eficientă în ultimii ani. Ei vizează sporirea treptată a gradului de autonomie. PNL-ul nu ar spune nici el nu voturilor electoratului regionalist. Liberalii s-au declarat ferm pentru un program clar, pro-Ardeal. Ei sunt de părere că aici se găsește electoratul cel mai de dreapta din România și speră să repete la alte dimensiuni istoria din 1996 când voturile ardelenilor au impus îndepărtarea PDSR de la Putere.
     Partidul care a promovat prima lege pentru regionalizare în România - PNȚCD își va întări discursul pro-transilvan. Țărăniștii mizează pe faptul că de rezultatele alegerilor din 2004 va depinde supraviețuirea partidului lor. Ei speră ca voturile regionaliștilor, ale foștilor deținuți politici, ale proprietarilor deposedați pe vremea comunismului și ale celor preocupați de soarta foștilor securiști ar fi suficiente pentru accederea PNȚCD în Parlament. Rămâne de văzut de câtă credibilitate se va bucura acest partid care trage tot mai mult cu ochiul spre Alianța de centru formată de PD-PNL.
     În bătălia pentru câștigarea Ardealului un cuvânt greu de spus îl va avea formațiunea politică a lui Sabin Gherman, Partidul Ardelenilor. Faptul că în această toamnă la Cluj se vor întâlni reprezentanții de frunte ai Alianței Libere Europene, arată că sunt destule șanse ca Partidul Ardelenilor să conteze destul de mult în alegerile locale. Nu este exclus ca el să fie curtat de partidele naționale care ar avea nevoie de mai multe voturi ale regionaliștilor în campania electorală pentru alegerile generale. Vom vedea. Oricum, voturile ardelenilor vor cântări mult în ecuația guvernării României după 2004.
Gheorghe JURCĂ