Când cuvântul dat se dovedește a fi minciună
O sfințire ratată și o pace tulburată de "discriminarea religioasă"
După cum știți, de mai multă vreme, între credincioșii ortodocși și cei greco-catolici din Mihalț există o stare conflictuală pricinuită de disputele nesoluționate în legătură cu un lăcaș de cult. Pentru aplanarea acestui conflict, în data de 7 iunie a.c., la Alba Iulia s-a semnat un protocol între Ministerul Culturii și Cultelor, Prefectura Alba, Consiliul Județean și reprezentanții celor două biserici: ortodoxă și greco-catolică. În acest protocol se prevedea ca greco-catolicii să primească o sumă de bani pentru construirea unei noi biserici (6 miliarde de lei), plus casa parohială din localitate și terenul aferent acesteia, iar ortodocșii să rămână în posesia vechii biserici din localitate și să primească bani pentru construirea unei noi case parohiale (1,5 miliarde de lei). La acest rezultat s-a ajuns însă abia după ce preotul paroh greco-catolic din Mihalț, Petru Stânea, a protestat de mai multe ori împreună cu credincioșii săi în fața Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, după ce s-a deplasat de câteva ori la București la Ministerul Culturii și Cultelor și, mai mult chiar, după ce a solicitat sprijinul mai multor ambasade (Vatican, SUA, Spania, Franța, Polonia, Portugalia etc.).
După încheierea protocolului respectiv se părea că lucrurile vor intra în normal și toată lumea va fi mulțumită. N-a fost însă să fie așa, ca și cum necuratul și-ar fi vârât coada ca să zădărnicească toate eforturile de împăcare a celor două biserici surori. Pentru că ortodocșii au primit banii promiși (o primă tranșă de 750 de milioane de lei), dar greco-catolicii n-au primit nici un ban. Exasperat, acum două săptămâni, preotul Stânea s-a deplasat din nou la București, unde ministrul Culturii și Cultelor, dl. Răzvan Teodorescu, l-a asigurat că poate anunța sfințirea pietrei de temelie a noii biserici în duminica următoare, pentru că va primi banii până atunci. În ziua stabilită, (10 august a.c.) la Mihalț s-au prezentat vreo 300 de credincioși, plus niște oaspeți deosebiți (de pildă consulul SUA la Cluj Napoca, dl. Michael Mates), dar sfințirea n-a avut loc, căci banii nu au fost primiți. Alarmat, preotul Stânea s-a prezentat din nou la București, unde i s-au dat iarăși asigurări că banii vor fi virați în contul Mitropoliei Greco-Catolice în cel mult două zile. Bucuros, Petru Stânea și-a convocat iar credincioșii pentru duminica următoare și și-a invitat oaspeții străini, ca să fie prezenți la îndelung așteptata sfințire a pietrei de temelie a noului lăcaș de cult greco-catolic. În ziua stabilită (17 august a.c.) s-au strâns vreo 500 de credincioși, a venit IPS Lucian Mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma, a sosit din nou și consulul SUA, dl Mates, ba chiar și reprezentanta Ministerului Culturii și Cultelor, d-na Irina Arabagiu, dar... sfințirea tot n-a avut loc. Căci banii nu au sosit! Nici măcar o primă tranșă, necesară achiziționării terenului pentru viitoarea construcție! Pusă într-o situație de-a dreptul penibilă, d-na Arabagiu a afirmat că a fost alocată deja suma de 500 de milioane de lei, ca primă tranșă, și că e o chestiune de o zi-două până când BCR va confirma transferul sumei respective...
Prin urmare, slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat în curtea casei parohiale, nu pe terenul unde urmează să se înalțe viitoarea biserică. Deși a afirmat că "minciuna față de cuvântul dat și față de conținutul actului semnat de mâna autorităților s-a repetat", preotul Stânea a făcut un apel la pace și bună înțelegere, în predica sa folosind pilda celor patru lumânări, din care a rămas aprinsă lumânarea speranței, urmând ca aceasta să le reaprindă și pe celelalte (a păcii, a dragostei și a credinței). Grație acestui îndemn nu s-au înregistrat evenimente nedorite (deși autoritățile se așteptau la așa ceva și au apelat la jandarmi, aceștia aflându-se în zonă pentru a interveni în caz de incidente). Printr-un comunicat recent, credincioșii greco-catolici au transmis din nou mesajul lor de pace și dorința de bună înțelegere, mulțumind totodată delegației PNȚCD, singura delegație din partea partidelor politice prezentă la acest eveniment. Așadar, momentul penibil a fost oarecum depășit, dar consulul SUA (de religie anglicană) a afirmat cu acest prilej că întâmplarea pare a dovedi faptul că în România se încalcă drepturile religioase și se fac discriminări între confesiuni. Pe de altă parte, preotul Stânea ne-a declarat într-o convorbire particulară că dacă nici măcar acea primă tranșă de 500 de milioane de lei nu va fi primită până duminică, 24 august, el se va deplasa din nou la București, împreună cu câțiva credincioși și va protesta în fața sediului Guvernului. Să sperăm că nu se va întâmpla acest lucru și că țara noastră nu va primi încă o pată pe obrazul pe care-l arată în fața Europei în care dorește să se integreze.
Ioan HĂNȚULESCU
Reînnoirea adeverinței de alocație pentru copii
Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială (fosta Direcție a Muncii și Solidarității Sociale) aduce la cunoștința familiilor beneficiare de alocație suplimentară că începând cu data de 1 septembrie este necesară reînnoirea adeverințelor care atestă calitatea de elev sau de persoană cu handicap a copiilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Potrivit articolului 4 din Legea 119/1997, beneficiază de alocație suplimentară familiile care au în întreținere cel puțin 2 copii în vârstă de până la 16 sau 18 ani, dacă aceștia urmează cursurile de zi ale unei instituții de învățământ, sunt încadrați în gradul I sau II de invaliditate sau sunt declarați persoane cu handicap. Pentru elevi sau pentru cei care urmează cursurile de zi ale unei forme de învățământ, adeverințele vor fi eliberate de unitățile școlare pe care le frecventează, iar în cazul copiilor cu invaliditate de gradul I , II sau pentru cei declarați persoane cu handicap vor fi aduse certificatele reînnoite (în cazul în care acestea și-au pierdut valabilitatea), eliberate de comisia de expertiză medicală. Adeverințele sau certificatele medicale vor fi depuse la Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, strada Regina Maria, nr.2. În caz contrar, în lipsa actelor menționate, familiilor beneficiare li se va sista acordarea alocației suplimentare.
(A.D.T.)
ITM verifică și sancționează
Continuând campania din domeniul construcțiilor demarată recent de inspectorii ITM Alba, în cursul zilei de 20 august au fost verificate 6 firme cu 115 angajați care-și desfășoară activitatea în acest sector. Au fost depistate 3 persoane care lucrau fără forme legale, precum și alte 28 de deficiențe, ceea ce a condus la aplicarea unei amenzi în valoare de 20 de milioane de lei. Pe parcursul verificărilor au fost constatate nereguli în întocmirea regulamentului intern, la plata orelor suplimentare, efectuarea examenului medical la angajare, programarea concediilor de odihnă, întocmirea contractelor de muncă etc. Prin urmare, s-au dispus o serie de măsuri care să conducă la buna desfășurare a activității în domeniul relațiilor de muncă. În ceea ce privește controalele efectuate în sectorul sănătății și securității în muncă, au fost depistate 40 de nereguli (lipsa echipamentului de protecție, deficiențe în semnalizarea zonelor periculoase și în întocmirea unor documente etc) care au condus la aplicarea a 4 sancțiuni în valoare de 85 milioane de lei.
(A.D.T.)