Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România - în regim de avarie
      E vremea sondajelor și a bârfelor politice. Nimic mai năucitor și mai nociv, în acest anotimp leșinat sub arșiță, decât să vezi cum înflorește crinul cârcotelilor în bălegarul autohton al mizeriilor și dejecțiilor de tot felul. Păi dacă economia nu merge sau merge prost, dacă privatizarea bate pasul pe loc, dar se politizează totul, inclusiv biserica, flota dispărută în mările și oceanele lumii, atunci musai să dăm ceva de rumegat și măcinat: tupeul nerușinat al politicienilor, umorul și sarcasmul amărășteanului. Orice sondaj de opinie devine un subiect de presă, chiar dacă ne livrează subiecte și procente pe care le bănuim și avem senzația că le-am mai citit și anul trecut. Lăsăm la o parte distanța enormă dintre PSD și celelalte partide ce formează o opoziție famelică, fragmentată de vanități și orgolii și o să punem degetul pe rănile purulente de care e plin trupul țării. Ne apare dramatic faptul că majoritatea este de părere că țara merge într-o direcție greșită, am zice falimentară și că onor guvernul nu e capabil nici acum, după aproape 14 ani de la Revoluție, să urnească lucrurile într-o direcție, dacă nu performantă, măcar cât de cât normală.
     Cu voia Domnului, ne cerem iertare, dar facem alergie, ni se face pielea de găină când auzim că românul are cea mai mare încredere în biserică, în armată și în presă. Ce fac preaînalții prelați și capi ai bisericii, slujbașii acestei instituții pentru mai binele celui păstorit, pentru a-i obloji rănile morale și sufletești, ca să nu spunem cele trupești ale turmei de credincioși gestionați creștinește de niște preoți care nu-și văd decât de agoniseala lor, de prosperitatea acestora, ca și cum parohia ar fi o firmă ce trebuie să aducă cu orice preț prosperitate: case elegante, mașini de lux, celulare, ieșiri peste hotare, parastase etc. Bietul român are încredere în divinitate, în biserică considerată ca un simbol al credinței. Dar de aici și până a face politică și a-și huli frații de altă confesiune religioasă este un drum lung, dacă nu o blasfemie. Nu dorim să întrăm în polemică cu nimeni, dar biserica e o construcție spirituală de un anumit fel și nu una megalitică din piatră. Apoi urmează în sufragiile românilor Armata. Și aici suntem defazați, rămași în coada veacului, ieșiți din înțelegerea lumii, a contemporaneității. Nu ne dăm seama că Armata își reduce efectivele și în scurtă vreme nu va mai fi o corvoadă pentru tinerii noștri? Suntem fiii aceleiași Europe unite, suntem aliații NATO și de cine ne mai temem, împotriva cui mai luptăm? Adevărul că nu știm pe ce lume trăim.
     Apropo de sondaje, crește numărul repondenților care spun că nu s-au hotărât cu cine votează sau că nu merg la urne. Aceasta este cea mai tristă realitate a țării. Cetățenii sunt măcinați de sărăcie, de boli, de grijile și servituțile cotidiene, sunt sătui de gargarele politicianiste. Îngrijorătoare de-a dreptul sunt concluziile studiului realizat de SAR: populația țării îmbătrânește și se împuținează, speranța de viață e tot mai anemică, condițiile de trai se degradează pe zi ce trece. Se nasc mai puțini copii, trec la cele veșnice mai mulți oameni. Numai în ultimul deceniu România a pierdut un milion de români și până în anul 2020 va mai pierde încă două. Așa e când ne mor românii pe capete iar tinerii se duc să trăiască aiurea, unde le e mai bine, așa cum merită să le fie. Campionii noștri mondiali la matematică și informatică vor deveni iluștri cetățeni ai Lumii Noi. Îi auzi pe câte unii defăimând acest exod spre libertate, demnitate și democrație al tinerilor. Să ne ierte cei din scaunele plușate ale puterii, dar nu s-au dezbărat încă de sindromul comunismului. Poate numai atunci când le vor veni mințile la cap și când vor pleca cu toții și nu are cine să-i mai voteze.
Gheorghe JURCĂ