Prima pagină Ediția din: 1.9.2003
Știri
Moarte tragică la Șard
      La sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat din Șard a avut parte de o moarte tragică. El a agățat cu undița, în timp ce era la pescuit și se pregătea să lanseze "bățul" în apă, firele de la rețeaua de înaltă tensiune. Din păcate, Ioan Vesa, de 35 de ani, a decedat la scurt timp pe malul Ampoiului, el fiind găsit de un localnic. Legiștii au confirmat că decesul a survenit din cauza electrocutării cu curent electric de înaltă tensiune. (F.R.)
Pădurile private, păzite de stat
      Pentru a evita distrugerea fon­du­ri­lor forestiere, pădurile pri­va­te vor fi păzite gratuit, de către unități ale statului. Regia Na­ți­o­na­lă a Pădurilor a încheiat deja peste 900 de contracte pentru asigurarea pazei a 200.000 de hectare de pădure aflată în pro­pri­e­ta­te privată. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, dintr-o suprafață de 356.000 de hectare păduri retrocedate, 20.000 de hectare au fost defrișate în to­ta­li­ta­te, restul fiind în stadiu avansat de degradare. (A.D.)
Băutura bat-o vina!
      Sâmbătă dimineața, într-un parc din Cugir a fost găsit cadavrul unui bărbat decedat. Victima se numește Emil Stroia, de 38 de ani, cunoscut ca și consumator de licori bahice. Legiștii au stabilit că decesul a intervenit din cauza leziunilor pe care victima le-a suferit prin cădere.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O situație unică în țară
Parcul industrial Cugir... fără cugireni
      În săptămâna precedentă, primul ministru al Ro­mâ­ni­ei, domnul Adrian Năstase, a atras atenția a­u­to­ri­tă­ți­lor locale din patru localități, printre care și Cugirul, privind Parcul Industrial, respectiv neatingerea pa­ra­me­tri­lor proiectați.
     În legătură cu acest obiectiv, autoritatea locală își exprimă punctul de vedere:
     1. Crearea și funcționarea Parcului este oportună. În acest cadru organizatoric legislația este mai per­mi­si­vă și se pot aplica soluții de ocupare a spațiilor de producție excedentare și, desigur, atragerea in­ves­ti­to­ri­lor.
     2. Există cadru legal de atragere a unor fonduri nerambursabile guvernamentale sau europene cu care să se adapteze clădirile și infrastructura la cerințele investitorilor. În acest sens, Primăria poate oferi suport tehnic pentru întocmirea de proiecte.
     3. Faptul că este acționar unic Consiliul Județean nu este rău, dar nici bine. În cadrul SC "Parc Industrial" Cugir este o situație de neînțeles - unică în România. Toate Parcurile industriale din țară s-au creat având ca parteneri și Consiliile locale. La Cugir nu. De ce?
     Pentru aceasta "trebuie făcute săpături la trans­pa­ren­ță și interese"...
     Orice motivație nu stă în picioare. Primăria Cugir putea participa cu un procent mai mic de acțiuni. Era acceptabil. Putea să fie purtătorul intereselor co­mu­ni­tă­ții. Altfel cum?
     Șeful Guvernului atrage atenția asupra nefolosirii tuturor spațiilor de producție spunând că "pârghiile de intervenție sunt descentralizate". Pentru Cugir sunt "des­cen­tra­li­za­te" numai consecințele șomajului și de­zo­lan­ta imagine a clădirilor neutilizate, ca și nerepartizarea unor fonduri pentru locuințe și infrastructură.
     4. În articolul "La Cugir, Parc Industrial (sau de odihnă) pentru... pensionarii din Alba Iulia?" publicat în ziarul "Unirea" din data de 14 august 2003 se fac co­men­ta­rii privind componența conducerii parcului și faptul că rețelele energetice sunt încă racordate la marea uzină SC Cugir SA.
     Aspectele prezentate sunt importante și necesită clarificări.
     Cugirenilor nu le este indiferentă disputa dintre cei doi mari agenți economici. Sunt numai ochi și urechi la problemele uzinei și cele ale Parcului, respectiv crearea sau dispariția unor locuri de muncă. De aceea, autoritatea locală, în virtutea "mandatului" transmis de către domnul prim ministru la ultima teleconferință, roagă și solicită a se acorda clasificările necesare din partea Consiliului Județean a SC "Parcul Industrial" Cugir și SC Cugir SA ai căror reprezentanți sunt bine apreciați de către instituțiile statului și concetățeni.
ing. Aurel VOICU, primar

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.