Ultima oră
Știri
Incendiul de la Lupșa a devastat pădurea
      Polițiștii din Lupșa au atras a­ten­ți­a că există pericolul ca incendiul izbucnit în pădurea aparținând O­co­lu­lui Silvic Lupșa să se extindă din cauza vântului, spre pădurea mare de rășinoase. Săptămâna trecută, incendiul a pârjolit în acest loc peste 15 ha de pădure. Pagubele sunt cifrate la circa 100 de milioane de lei. Funcționarii silvici au rămas în zonă pentru a supraveghea în con­ti­nu­are pădurea.(F.R.)
Canicula umple spitalele
      Căldura de la sfârșitul săp­tă­mâ­nii trecute le-a dat de furcă oa­me­ni­lor, dar și medicilor, mai ales că la umbră au fost înregistrate tem­pe­ra­turi de 37 de grade Celsius. Pe lân­gă căldură, locuitorii județului au re­sim­țit și senzația de sufocare, din cau­za indicelui ridicat al dis­con­for­tu­lui termic. Din aceste motive, nu­me­roa­se persoane au fost spitalizate, fiind diagnosticate cu hipocalcemii, co­lici renale, deshidratări etc. (F.R.)
Accident stupid
      Sâmbătă seara, la spitalul ju­de­țean Alba a fost adus în stare gravă Vasile Bocăniciu, de 34 de ani, din Geoagiu de Sus. Victima a suferit un accident stupid, fiind lovit de lama unui flex, care s-a rupt în timp ce bărbatul șlefuia gresia. Băr­ba­tul a suferit o plagă penetrantă ab­do­mi­na­lă cu eviscerație și a fost supus ra­pid unei intervenții chi­rur­gi­ca­le.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Zone de agrement igienizate într-o "Românie curată"
      Cuprinsă în Programul "România curată", acțiunea derulată sâmbătă, 30 august, a concentrat un însemnat număr de personal din cadrul structurilor teritoriale aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. Astfel, au participat la colectarea deșeurilor din zonele de agrement, parcuri, păduri situate pe teritoriul județului nostru 306 persoane din cadrul Direcția Silvică Alba, 55 - DADR, 50 - SGA, 38 - DSV, 18 - Unitatea Fitosanitară, 11 - UARZ, 6 - Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor, 20 - SNIF, 20 - APM, 10 - OSPA, 8 - Oficiul Județean de Consultanță Alba, în total 542 de persoane. Majoritatea celor prezenți la acțiune au purtat șepci și tricouri cu inscripția "România curată", și nu am putut să nu remarcăm prezența în mijlocul celor antrenați în acest program a senatorului PSD Cornel Filipescu, prefectului județului, Liviu Mugurel Sârbu, subprefectului Ioan Maier și președintelui CJ Alba, Eugen Popa.
     Personalul instituțiilor amintite a fost repartizat pe zone: zona Câmpeni, Baia de Arieș, Avram Iancu; zona Aiud, Sloboda, Cheile Vălișoarei, Livezile; Ocna Mureș,zonele de agrement, orașul și valea Mureșului; Teiuș - Râmeț, zonele din vecinătatea râurilor; Zlatna - zona de centură, centru, malurile râului Ampoi, Blaj - Târnava Mare, Câmpia Libertății, Lacul Chereteu etc; Sebeș - traseul Sebeș - Lancrăm, Parcul din centrul municipiului, Parcul Arini, Valea Secașului; Cugir - Râul Mare, orașul Cugir; Alba Iulia - Parcul dendrologic, Schit, traseul Alba - Iezer, șoseaua de centură, Alba Iulia - Pâclișa, zonele de agrement aflate pe maul Mureșului, Parcul din Cetate, șanțurile Cetății etc. Personalul care a luat parte la acțiune a fost dotat cu mănuși de cauciuc, iar deșeurile au fost strânse în saci menajeri, care apoi au fost colectați de firma SC Salprest SA. Deșeurile de material plastic vor fi presate și apoi expediate la Buzău, unde sunt transformate în granule, care la rândul lor sunt exportate.
     Am reușit să cuprindem doar câteva din numeroasele zone de acțiune, dar impresia cu care am rămas este jalnică: suntem sufocați de bidoane de plastic, acestea zac în parcuri, zone de agrement, aruncate la întâmplare și poate ar fi momentul ca mulți dintre cei ce recurg la astfel de gesturi să fie aspru pedepsiți de lege. Doar dacă se recurge la amenzi usturătoare românii vor fi constrânși să păstreze curățenia mediului, iar apoi să-i învețe la rândul lor pe cei mici ce trebuie să facă pentru a avea un mediu sănătos. Până la orele amiezii, la podul de peste Mureș aproape 50 de saci au fost umpluți cu deșeuri din plastic, mai ales PET-uri. În zona de agrement denumită Trei poduri, personalul SGA și OSPA a colectat aproape 100 de saci cu aceleași materiale. E drept că turiștii lipseau din multe zone de agrement, tocmai de aceea unii dintre lucrători se întrebau: "Oare pe cine sensibilizăm noi, ei ar fi trebuit să ne vadă și să participe împreună cu noi la colectarea deșeurilor". Nu putem să nu amintim aici de veritabilul depozit de moloz, fier vechi și multe altele aflat în vecinătatea șoselei de centură a municipiului nostru; pe zeci de metri se întinde o priveliște dezgustătoare și se pare că zadarnic a fost curățit acest loc. Potrivit estimărilor efectuate sâmbătă, la nivelul întregului județ au fost colectate aproape două tone de deșeuri de material plastic (PET-uri). Așteptăm ca pe viitor cetățenii să fie stimulați să colecteze astfel de deșeuri și atunci cu siguranță nu le vom mai vedea pe malurile râurilor, în zonele de agrement, în păduri sau în parcuri.
Adriana DURIGĂ

Spargere la Flanco
Nu-i girantul dragă!
      Agentul de pază al magazinului Flanco din Alba Iulia l-a surprins în noaptea de joi spre vineri pe un intrus, care a sustras două cafetiere, un ondulator și un fier de călcat, în valoare de 4,6 milioane de lei. Înțelegând că nu este vorba de un girant, vorba reclamei, agentul l-a predat pe acesta polițiștilor care, la rândul lor, l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Din cercetări a rezultat că Sorin Varga, de 18 ani, din Alba Iulia, fără ocupație, a dislocat plasa de sârmă a gardului, după care a sustras bunurile printr-un geam. A avut însă ghinion. Pe numele său a fost eliberat un mandat de arestare pentru 27 de zile.(F.R.)
S-a rupt lanțul de iubire!
PUR trece în opoziție
      Biroul Permanent al PUR întrunit sâmbătă, 30 august 2003, la București, a hotărât ruperea alianței politice PUR-PSD și ieșirea de la guvernare. Această decizie a fost luată în urma exprimării opțiunilor filialelor județene ale PUR, dintre care 29 de filiale au fost pentru ruperea alianței și 13 împotrivă. Alba a votat pentru ruperea alianței.
     Liderii umaniști au acuzat în repetate rânduri aroganța partenerilor de la PSD în relația de colaborare, concretizată printr-o fățișă lipsă a consultării umaniștilor de către organizațiile teritoriale ale PSD în probleme ce vizau viața comunității. Ca urmare a deciziei Biroului Permanent, membrii PUR numiți în funcții, în conformitate cu prevederile protocolului PUR-PSD, în administrația publică locală și centrală își vor prezenta demisiile din funcții luni, 1 septembrie 2003. În continuare, PUR, partid de opoziție, se situează pe eșichierul politic românesc la centru-dreapta, în stânga PNL și va promova aceleași principii ale economiei sociale de piață, având în centrul atenției omul și familia.
     "Biroul Permanent al PUR a hotărât participarea la alegerile din 2004 ca partid independent, cu liste proprii, atât la alegerile locale cât și la cele parlamentare și prezidențiale. Conștient de dificultatea depășirii pragului electoral de 5% pentru intrarea în Parlament, PUR este ferm hotărât ca prin eforturile susținute ale organizațiilor județene și a municipiului București, să devină o alternativă politică reală pentru o adevărată schimbare în România", ne-a declarat președintele PUR Alba, Nicolae Popa.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.