Curier județean
Rugăciunea de azi
    Iată mâncarea, băutura, îm­bră­că­min­tea și celelalte ce sunt tre­bu­i­toa­re pentru viața trupească, toate a­ces­tea sunt o povară pentru un su­flet înflăcărat.
     Dăruiește-mi ca să mă folosesc întru cumpătare de asemenea mij­loa­ce de viețuire și să nu mă încurc dorindu-le peste măsură.
     Nu este îngăduit să ne lipsim de toate acestea, fiindcă firea trupească trebuie păstrată.
     Legea sfântă însă oprește um­bla­rea după cele ce sunt de prisos și după cele care mai vârtos dez­miar­dă, căci altminteri, trupul se ridică împotriva sufletului.
     Între acestea două, mâna Ta, rogu-mă să mă îndrumeze și să mă învețe să nu fac nimic prea mult. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Simeon Stâlpnicul și mama sa Marta (Începutul anului nou bisericesc)
Catolic: Sf. Egidiu
Greco-catolic: Începutul anului bisericesc. Pc pr Simeon Stâlpnicul
Meteo
     ASTĂZI: Vremea va fi destul de călduroasă, cu temperaturi ce vor atinge în timpul zilei +29 de grade C. Posibil ploaie. Pe timpul nopții temperatura va scădea până la +11 grade C.
     MÂINE: Nori risipiți. Vremea se va mai răci puțin, temperatura maximă atingând valori de doar +20 de grade C. Pe timpul nopții posibil ploaie.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Școala politică de vară a TSD
      Începând de sâmbătă, timp de trei zile, la Costinești se des­fă­șoa­ră Școala politică de vară "Ti­ne­rii români - cetățeni ai E­u­ro­pei", organizată de Tineretul So­cial Democrat. Evenimentul a fost onorat și de prezența premierului Adrian Năstase, intenționându-se abordarea dificilei problematici a integrării în structurile europene. Fiecare organizație județeană de tineret și-a trimis câte doi re­pre­zen­tan­ți. Din județul Alba par­ti­ci­pă Lucian Chira - membru în cadrul Biroului Executiv al TSD și Flaviu Predescu - președintele Ligii Studenților PSD. (R.J.)

De la începutul anului
OJPC Alba a aplicat amenzi de peste 1,6 miliarde de lei
      De la începutul anului și până în prezent Oficiul Județean pentru Protecția Con­su­ma­to­ri­lor Alba a derulat 1.400 acțiuni de control, 292 dintre acestea în rândul agenților economici, 132 la persoane fizice și 976 la instituțiile publice. Au fost încheiate 1.531 de procese verbale de contravenție. Valoarea mărfurilor indigene con­tro­la­te a fost de 46,4 miliarde de lei, con­sta­tân­du-se abateri de la legislația în domeniul protecției consumatorilor la produse în valoare de 3,4 miliarde de lei. În privința mărfurilor din import, au fost verificate produse în valoare de 15,7 miliarde lei, dintre care s-au constatat abateri la mărfuri ce însumează 5,3 miliarde de lei, procent mult mai mare decât în cazul anterior. Șeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleșa ne-a declarat că au fost oprite de la comercializare produse indigene în valoare de 260 milioane de lei, iar cele din import s-au ridicat la 93 milioane de lei. În cazul a 2 de agenți economici s-a dispus sistarea temporară a procesului de fabricație, iar prestarea serviciilor a fost sus­pen­da­tă la 56 de firme. Ca urmare a abaterilor de la prevederile legale s-au aplicat amenzi de 1,66 miliarde de lei. De la începutul anului s-au primit 214 sesizări și reclamații, 100 dintre ele dovedindu-se a fi neîntemeiate. (A.D.T.)
6,2 miliarde de lei pentru plata ajutoarelor sociale
      În cursul acestei luni, doar 71 din cele 76 de primării din județ au transmis, conform legii, Direcției Asistență Socială din cadrul Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, rapoartele statistice privind ajutorul social din luna iulie a.c. Din centralizarea datelor rezultă că în cursul lunii trecute au fost înregistrate 134 de cereri pentru acordarea ajutorului social, iar de la începutul anului numărul acestora a ajuns la 1.215 cereri. La finele lunii iulie se aflau în plată 7.796 de dosare, ceea ce înseamnă 6,06 dosare la 100 de familii. Pentru plata ajutoarelor sociale s-a alocat suma de 6,2 miliarde de lei, necesară onorării a 7.607 dosare, din care 1.367 sunt aferente lunii iulie a.c., când a fost achitată suma de 1,2 miliarde de lei. Tot în perioada amintită au fost acordate 15 ajutoare de urgență ce însumează 38 milioane de lei, iar de la începutul anului au fost acordate 69 de astfel de ajutoare în valoare totală de 189 milioane de lei. De asemenea, au mai fost acordate 3 ajutoare de înmormântare ce totalizează 4,2 milioane de lei, iar valoarea acestora de la începutul anului se ridică la 34,1 milioane de lei. (A.D.T.)
Crucea miraculoasă de pe Dealul Mătișeștilor
      La recenta manifestare "Zilele lemnarilor din Munții Apuseni" din comuna Horea, pe Delul Mătișeștilor, Primăria locală, cu sprijinul unor misionari creștini din Franța, a ridicat o frumoasă Cruce, înaltă de peste 8 metri, ca simbol al jerfei Mântuitorului Iisus și totodată ca semn al credinței locuitorilor de pe aceste meleaguri. Pe lângă faptul că, de aici înainte, zona unde este amplasată va deveni cu siguranță un principal punct de atracție turistică, un loc de popas și de închinăciune, Crucea pare de acum miraculoasă pentru mulți dintre localnici. Spunem aceasta deoarece, pe timp de noapte, Crucea luminează, după cum spun localnicii, pe o distanță foarte mare. Astfel, în două sate de pe dealurile învecinate, majoritatea locuitorilor a renunțat la becurile din curtea gospodăriilor, deoarece, spun ei, "de la lumina Crucii se vede ca ziua". Unii dintre ei chiar i-au propus primarului Corneliu Olar să facă economie la iluminat public în satele Trifești și Porjești, fiindcă de acestea este vorba.
Tinu MATEȘ

Modificarea tarifelor privind asistența de specialitate
      Potrivit prevederilor Ordinului 479/23 iulie 2003, sunt aduse modificări în sprijinul agenților economici implicați în producția animală, referitoare la tarifele care se percep pentru activitatea de asistență, inspecție și control sanitar veterinar de stat în unitățile de tăiere a animalelor, inclusiv a păsărilor, de colectare, prelucrare, procesare, depozitare și valorificare a produselor de origine animală. Spre exemplu, sumele care se încasează de la unitățile ce prelucrează lapte și pește se calculează în funcție de volumul producției realizate, ținând seama de tariful stabilit pentru fiecare categorie de unitate; în unitățile de tăiere de capacitate mică și care nu dețin echipă proprie, examenul trichineloscopic se efectuează de către personalul sanitar veterinar de stat, fiind inclus în activitatea de asistență, inspecție și control sanitar veterinar de stat. Totodată, directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a declarat că acțiunea de evaluare a unităților care procesează carne și lapte este în curs de desfășurare, fiind preconizată a se încheia în prima decadă a lunii septembrie. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.