Prima pagină Ediția din: 5.9.2003
Știri
Bacalaureat de succes
      Inspectoratul școlar județean Alba a dat publicității rezultatele sesiunilor de toamnă ale e­xa­me­ne­lor de Capacitate și Ba­ca­la­u­re­at. Conform acestora elevii care au susținut acum examenul de Bacalaureat au fost mai bine pregătiți decât absolvenții claselor a VIII-a, care au dat examenul de capacitate, pentru că suntem siguri MECT a dat subiecte sen­si­bil egale ca grad de di­fi­cul­ta­te pentru ambele examene. Astfel în județul Alba au promovat în se­si­u­nea de toamnă examenul de Ca­pa­ci­ta­te un număr de 662 elevi reprezentând 50,18% din cei în­scriși. În schimb procentul de pro­mo­va­bi­li­ta­te la Bacalaureat a fost similar cu cel obținut în se­si­u­nea de vară - 75,93%. (A.D.)
Angajatele Antenei ARE la Strasbourg
      Cele două angajate ale Bi­ro­u­lui ARE ce funcționează din vara acestui an pe lângă Consiliul ju­de­țean Alba, domnișoarele Te­o­do­ra Ilinca și Laura Bișboacă pleacă astăzi, 5 septembrie 2003, la un stagiu de pregătire. În perioada 8-21 septembrie cele două reprezentante ale Albei vor urma un curs de pregătire pe lângă Secretariatul General al Ansamblului Regiunilor Europei de la Strasbourg.
     După cum se știe, după întoarcerea celor două, la în­ce­pu­tul lunii octombrie va avea loc, în prezența doamnei Liese Prokop, președintele ARE, inaugurarea o­fi­ci­a­lă a Antenei ARE la Alba Iulia. (F.R.)
Grav accident rutier la Valea Lungă
      Un grav accident rutier s-a produs miercuri, 3 septembrie, pe strada Victoriei din comuna Va­lea Lungă. O motocicletă con­du­să de Stoia Daniel Constantin (18 ani) a intrat în coliziune cu un Oltcit, în timp de acesta făcea o manevră la stânga pentru a intra în curtea unei gospodării. În urma imapctului Stoia Bogdan (de 14 ani), pasager pe scaunul din spate al motocicletei a suferit o fractură dublă de tibie dreaptă fiind trans­por­tat la Spitalul din Blaj și, ulterior, la Spitalul din Alba Iulia. Stoia Daniel și Codrea Ioan, șo­fe­rul Olcitului au suferit răni u­șoa­re. Poliția îl cercetează pe Stoia Daniel pentru conducere fără per­mis a mo­to­ci­cle­tei care a­par­ți­nea lui Florea Victor din Alba Iulia. (G.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O realitate care ne "îngheață":
Jumătate din apartamentele debranșate nu au centrale de apartament!
      În cadrul celei mai recente conferințe de presă a PNȚCD Alba, liderii țărăniști și-au exprimat în­gri­jo­ra­rea pentru situația în care se află numeroși locuitori ai județului, în perspectiva apropierii sezonului rece. "Cumplita cursă a scumpirilor, a afirmat președintele Voicu Vasile Bora, determinată de neputința guvernului PSD de a gestiona situația economică a țării, continuă. Majorarea tarifelor la curent electric, căldură și gaze naturale cu 14 până la 22% va determina, în perioada imediat următoare, o creștere semnificativă a prețurilor la principalele produse alimentare. Romtelecom pre­gă­teș­te pentru luna octombrie o majorare a serviciilor telefonice cu 15,3% pentru categoria serviciilor locale, iar efectele acestor scumpiri se vor propaga în cascadă, determinând creșterea cheltuielilor pentru întreținerea familiilor. În aceste condiții nu-i de mirare că apropierea sezonului rece este privită cu groază de majoritatea populației. Întreaga țară se află în febra renunțării la rețeaua de termoficare și asistăm în această perioadă la o avalanșă de cereri de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire. La Alba Iulia, din cele 16.000 de apartamente conectate altădată la rețeaua centralizată, au mai rămas vreo 8.000, iar în județ majoritatea societăților de profil e falimentară din pricina debranșărilor. Cutremurător este faptul că, potrivit statisticilor oficiale, doar jumătate dintre cei ce solicită debranșarea își montează centrale termice de apartament, restul rămânând fără surse de încălzire. Având în vedere cele de mai sus, PNȚCD protestează împotriva indiferenței puterii în fața procesului de degradare continuă a nivelului de trai al populației, ajungându-se azi să stea sub semnul incertitudinii însăși supraviețuirea biologică a nației!" (I.H.)
Învățăm cum să devenim europeni
Vicepreședintele Doru Victor Cetean la Școala de vară ARE
      La invitația doamnei Liese Prokop, președintele Ansamblului Regiunilor Europene, Victor Doru Ce­tean, vicepreședinte al Consiliului județean Alba, va participa în perioada 8-12 septembrie a.c. la Școala de vară ARE ce va avea loc la Napoli (Italia).
     Manifestările sunt organizate de ARE în colaborare cu regiunea Campania și se vor concentra pe subiecte legate de tema "Putere poporului; putere regiunilor". Politicieni și funcționari publici din toate regiunile vor beneficia de oportunitatea de a discuta, în cadrul a­te­li­e­re­lor de lucru, subiecte cum ar fi: Principiul sub­si­di­a­ri­tă­ții; Dezvoltarea economică regională; Dezvoltarea regională și Instituțiile Uniunii Europene; Participarea cetățenilor și rolul instituțiilor democratice regionale - strategia de comunicare pentru extindere; Implicarea tinerilor în viața publică; Dimensiunea nord-sud - cooperarea interregională pentru IMM-uri și transferul de tehnologii. (F.R.)
Președintele Eugen Popa va da piept cu conceptul de cooperare descentralizată
      Președintele Consiliului județean Alba, domnul Eugen Popa, va fi prezent, în zilele de 8 și 9 septembrie a.c. la întâlnirile franco-române ale colectivităților locale ce vor avea loc la Villefranche Rouergue (Franța). Domnia sa a răspuns astfel invitației adresate de domnul Jean Puech (președintele Adunării Generale a Deparatmentelor din Franța) și domnul Mircea Cosma (președintele U.N.C.J.R.). Întâlnirea din orașul francez urmează acțiunii similare ce a avut loc la Sinaia în zilele de 5-6 mai a.c.
     Aceste întâlniri pregătite de Adunarea Generală a departamentelor din Franța în colaborare cu Asociația Primăriilor din Franța, Asociația Regiunilor din Franța ("Cites Unies Franța") constituie un bun prilej pentru evoluția cooperării descentralizate franco-române în conformitate cu angajamentele asumate de premierii celor două țări Adrian Năstase și Jean Pierre Raffarain. Gazda acestei întâlniri este Consiliul General din Aveyron. Lucrările se desfășoară în plen (temele dezbătute: Cooperarea descentralizată - obiective și cadre metodologice respectiv "România și Uniunea Europeană - starea de avansare a procesului de aderare; rolul cooperării descentralizate") și pe ateliere.
     Eugen Popa va participa la lucrările Atelierului 3: Politica coeziunii Uniunii Europene; Fondurile stru­ctu­ra­le Europene, un mijloc pentru dezvoltarea teritoriilor; De la Uniunea Europeană la comună - îmbinarea diferitelor nivele de administrare și punere în aplicare; Cooperarea descentralizată în serviciul colectivităților teritoriale și utilizarea fondurilor structurale europene. (F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.