Ultima oră
Știri
Ceferiștii nu mai fac grevă
      Ceferiștii nu vor mai intra în grevă generală, după ce au bătut palma cu guvernul. Ei susțin că în urma negocierilor cu autoritățile s-a ajuns la un numitor comun și că vor accepta ultima propunere făcută de Miron Mitrea și anume aceea de reducere cu 3.000 a numărului de disponibilizați. Liderii sindicali de­cla­ră că nu sunt multumiți în to­ta­li­ta­te dar că au înțeles că planul de restructurare a CFR nu poate fi realizat fără disponibilizări. În urma discuțiilor, sindicaliștii au ajuns la concluzia că nu vor mai declanșa conflictul de muncă, așa cum au anunțat în timpul negocierilor.(F.R.)
Incendiu la Sântimbru
      Din neatenție, un gospodar din Sântimbru și-a incendiat miercuri, 3 septembrie, afumătoarea și cotețul de găini. Bâlea Traian a lăsat focul din afumătoare nesupravegheat pro­vo­cân­du-și, astfel, o pagubă de a­pro­ximativ 8 milioane de lei, ne­mai­vorbind de slăninuța ce l-ar fi "în­căl­zit" în iarna aceasta. Pompierii mi­li­tari din Alba Iulia au localizat și stins incendiul, înlăturând pericolul ex­tin­derii focului la casa de locuit și restul anexelor. (G.R.)
Fraude la concursul de titularizare?
Profesorii din Blaj s-au plâns prefectului Mugurel Sârbu
      Prezent ieri, la Blaj unde a participat la o analiză zonală de fond funciar, prefectul Liviu Mugurel Sârbu a avut parte și de o întâlnire cu mai multe cadre didactice din zonă care și-au exprimat mai multe nemulțumiri în legătură cu starea învățământului județean. Cea mai semnificativă a fost legată de re­cen­tul concurs de titularizare organizat în județul Alba în sensul că au fost "ascunse" anumite posturi în timpul acestuia și scoase la iveală după. Prefectul a spus că va fi constituită o comisie abilitată menită să cerceteze cele relatate, iar în cazul că acestea se vor confirma vor urma mai multe măsuri în consecință. Oricum de urmărit acest subiect care ar putea declanșa un scandal uriaș în în­vă­ță­mân­tul județean.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Duminică, la Mănăstirea Recea
Sfințirea Bisericii cu hramul "Nașterea Maicii Domnului"
Alături de patriarhi, mitropoliți, arhiepiscopi și alte înalte fețe bisericești, la acest eveniment sunt așteptați cca... 15.000 de pelerini!
      Duminică, 7 septembrie 2003, începând cu ora 9,00, va avea loc slujba de sfințire a Bisericii cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", de la Mănăstirea Recea, județul Mureș, aparținând de Arhiepiscopia de Alba Iulia. Slujba va fi oficiată de Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și a toată Africa, de Înalt Prea Sfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, împreună cu un sobor de mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi.
     Mănăstirea Recea este una dintre cele mai frumoase și mai impresionante mănăstiri din țară. Situată la 300 m de Aeroportul Târgu Mureș, pe DE 60, și la 14 km de reședința județului Mureș, această adevărată bijuterie arhitectonică religioasă și-a început existența în 21 noiembrie 1991, după ce în luna octombrie a aceluiași an este numită ca stareță Maica Cristina Chichernea, iar părintele Ioan Iovan ca duhovnic al tinerei obști de maici. La începutul anului 1992 s-au finalizat lucrările la primul corp administrativ, iar în aprilie 1993 a început construirea cetății monahale cu 3 corpuri, într-un stil românesc. Un moment important din istoria scurtă dar bogată a Mănăstirii Recea este data de 24 septembrie 1994, când a fost vizitată de Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de Prea Fericitul Părinte Partenie al III-lea, Patriarhul Alexandriei, însoțiți de distinse fețe bisericești. În data de 28 aprilie 1995 are loc sfințirea cetății de chilii, hirotesirea întru arhimandrit a Părintelui Ioan Iovan și acordarea distincției de Stavroforă Maicii Starețe Cristina Chichernea. Tot atunci se pune și piatra de temelie a noii biserici, cu hramul "Nașterea Maicii Domnului", care se va sfinți în această duminică. Biserica este suplă, construită în stil românesc, așezată pe postament de piatră cioplită, având ca element decorativ brâul brâncovenesc. Planul lăcașului este în formă de cruce, cu turla principală deasupra naosului, iar cele două turle ale clopotniței deasupra pronaosului. Are lungimea de 30 m, lățimea de 9 m (15 m. în abside) și înălțimea turlei centrale de 23 m. Construcția propriu-zisă a bisericii a durat din toamna anului 1995 până în vara anului 1996. Pentru a întregi complexul monahal, în anii 1997-1998 s-au mai construit un muzeu- cu caracter bisericesc și național- o bibliotecă și o sală de muzică.
     După cum ne-a informat părintele diacon Sabin Vodă, consilier mass-media al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, demn de menționat este faptul că, alături de patriarhi, mitropoliți, arhiepiscopi și alte înalte fețe bisericești, la evenimentul spiritual de duminică, 7 septembrie, sunt așteptați cca... 15.000 de pelerini, din întreaga țară. (I.H.)
În cazul Dorin Sandea
Prefectul va cere lămuriri de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici
      După demisia fostului prefect av. Ioan Rus, cazul incompatibilității consilierului local al PSD Dorin Sandea a revenit în actualitate fiind repus pe tapet de către PD. Reprezentanții acestui partid îi solicită noului prefect dr.ing.,ec. Liviu Mugurel Sârbu să clarifice situația lui Dorin Sandea considerat funcționar public prin funcția de inspector general pe care o ocupă la ISJ Alba și deci incompatibil cu calitatea de consilier local. Pentru a lămuri lucrurile în această privință odată pentru totdeauna, prefectul Mugurel Sârbu a spus ieri că va inainta adrese atât la Agenția Națională a Funcționarilor Publici cât și la Ministerul Educației. "Eu nu doresc decât ca legea să fie respectată. Dacă răspunsurile primite de la București vor fi de natură să certifice incompatibilitatea d-lui Sandea, domnia-sa se va supune rigorilor legii", a declarat șeful administrației publice județene.
     De precizat că în urmă cu câteva luni, Dorin Sandea a prezentat public, prin intermediul unei conferințe de presă, o adresă a ministerului de care aparține în care se preciza că funcția pe care o deține la ISJ Alba nu este una publică.(R.J.)
Covoare asfaltice de 3,8 miliarde de lei la Alba Iulia
      În aceste zile se lucrează intens la reabilitarea covoarelor asfaltice pe câteva dintre străzile municipiului Alba Iulia. Asta în paralel cu lucrările de plombare care se derulează pe alte artere mai puțin deteriorate. În cursul zilei de ieri primarul Mircea Hava a făcut o inspecție a tuturor acestor șantiere pentru a vedea care este stadiul lucrărilor și pentru repararea și corectarea eventualelor deficiențe. Străzile în cauză sunt Cetății, Crișan, 9 Mai, Livezii și Iașilor. Toate aceste străzi nu au necesitat lucrări de reparații ale rețelelor de apă, canal sau gaze naturale. Referitor la acest aspect, cu trimitere la arterele unde se lucrează condiționat de rezolvarea problemelor rețelelor amintite, Mircea Hava s-a arătat foarte mulțumit de promptitudinea SC Distrigaz, care ar putea fi un exemplu și pentru ceilalți deținători de rețele. Lucrările inspectate ieri se ridică la valoarea de 3,8 miliarde de lei.
Anca DINICĂ

"Grație" indolenței Guvernului Năstase
16 milioane de euro s-au dus pe "Apa Sâmbetei"
      Într-o recentă conferință de presă, PNȚCD Alba, prin vocea președintelui său, dl. Voicu Vasile Bora, a formulat mai multe acuze la adresa PUR. "Uniunea Europeană, a afirmat dl. Bora, a anulat fondurile alocate României pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, în cadrul unui program PHARE 2002, coordonat de fostul Minister al Dezvoltării și Prognozei, deoarece nu au fost realizate proiecte de investiții în parteneriat public-privat. Ca urmare, cei 20 de milioane de euro prevăzuți pentru componenta de dezvoltarea sectorului IMM nu s-au mai acordat și au fost eliminați din memorandumul de finanțare cu UE. Pusă în fața acestui dezinteres al autorităților române, UE a redus drastic fondurile alocate IMM-urilor prin programul PHARE 2003, de la 20 de milioane de euro la numai 4 milioane de euro, iar cei care au pierdut sunt tot intreprinzătorii privați. Din păcate, această stare de fapte reprezintă o mostră din indolența de care se face vinovată direct d-na Silvia Ciornei, reprezentanta Partidului Umanist din România în Guvernul Năstase, în a cărei sarcină cădea tocmai spijinirea și dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici și mijlocii. PUR, atât prin reprezentanții săi în structurile puterii centrale și locale, cât și prin susținerea parlamentară pe care a acordat-o PSD-ului, se face părtaș la toate hotărârile și acțiunile care, timp de aproape trei ani, au sărăcit România și au adus în pragul falimentului sectoare întregi, cum ar fi sănătatea, învățământul, agricultura, turismul etc. Așa­dar, după recenta decizie de a părăsi coaliția gu­ver­na­men­ta­lă și de a trece în opoziție, PUR trebuie să-și asume și rezultatele nesatisfăcătoare ale guvernării din care a făcut parte." (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.