Curier județean
Rugăciunea de azi
    Cel ce în toată vremea și în tot ceasul, în cer și pe pământ ești în­chi­nat și slăvit, Hristoase Dum­ne­ze­u­le, îndelung-răbdătorule, mult mi­los­ti­ve și milosârde; care pe cei drepți iubești și pe cei păcătoși miluiești. Care pe toți chemi la mân­tu­i­re pentru făgăduința bunătăților ce vor să fie. Însuți, Doamne, Iisuse Hristoase, primește și rugăciunile noas­tre în ceasul acesta și în­drep­tea­ză viața noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfințește, trupurile curățește, cugetele în­drep­tea­ză, gândurile curățește și ne izbăvește pe noi de tot necazul celor rele și al durerii. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pr. Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban
Catolic: Sf. Laurențiu Iustiniani
Greco-catolic: Sf pf Zaharia, tatăl Înaintemergătorului
Meteo
     *ASTĂZI: Toamna ne a­ver­ti­zea­ză cu fiecare zi că și-a aruncat aripa asupra noastră. Dimineața, temperatura nu depășește +6, +7 grade C, iar în zonele joase, ceața se menține ore întregi. Doar în jurul amiezii soarele va străluci puțin, dar mercurul termometrelor nu va urca mai sus de +22, +24 de grade C. Norii ne vor da târcoale fiind posibile ploi cu caracter de averse. Vântul va sufla slab până la moderat, dar se poate intensifica la munte.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Confort sporit la Grădinița nr. 16
      Pregătirile pentru începerea noului an școlar se derulează în municipiul Alba Iulia foarte bine. Dar cei mai fericiți dintre toți elevii pentru confortul cărora Primăria și Consiliul local lucrează vor fi cei ai Grădiniței nr. 16. Până acum grădinița și-a des­fă­șu­rat activitatea într-un spațiu impropriu și pentru care Consiliul local Alba Iulia mai plătea și chirie. Soluția, ne-a spus primarul municipiului, Mircea Hava - a fost găsită prin disponibilizarea și reamenajarea unui spațiu în incinta Școlii generale nr. 5 din cartierul Ampoi. Vorbind despre reamenajare să spunem că este vorba de tâmplărie și geam termopan, pardosele de parchet laminat, lambriuri, grupuri sanitare pe măsura utilizatorilor. Și toate acestea au costat doar 460 de milioane de lei, Grădinița nr. 16 devenind astfel una dintre cele mai moderne și mai cochete din Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Aiudul are acum șase frați
      În perioada 29-31 august, primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, a efectuat o vizită în orașul Siklos din Ungaria, însoțit de consilierii locali Ioan Opriș și Adalbert Krecsak. Sâmbătă, 30 august, în prezența consilierilor locali din Siklos și Aiud s-a semnat protocolul de colaborare dintre cele două orașe prin care se dorește stabilirea și dezvoltarea unor relații e­co­no­mi­ce, facilitarea vizitelor reciproce între colective de creație artistică și sportive precum și o informare regulată a locuitorilor despre viața orașelor.
     Astfel, Siklos devine cel de-al 6-lea oraș cu care se înfrățește municipiul Aiud. În scurt timp, primarul orașului Siklos însoțit de o delegație de oameni de afaceri vor vizita municipiul Aiud, urmând ca și oameni de afaceri din Aiud să viziteze orașul Siklos pentru stabilirea unor relații economice între aceste localități. (F.R.)
Șantier sau ladă de gunoi?
      În plin centrul municipiului Alba Iulia, vis-a-vis de Banca Romexterra, rămășițele unui șan­ti­er de construcții dau o imagine dezolantă locului, de ladă de gunoi și implicit, de sursă de infecții. Dacă șantieriștii nu sunt în stare să-și facă ordine în propria ogradă, sugerăm Primăriei să aplice legea iar Banca Rom­ex­ter­ra să facă bine să-și amenajeze o parcare ca lumea și să astupe găurile care îi fac pe mulți clienți să ocolească locul. (A.C.)

Ecologizarea Râului Mic
      Potrivit informațiilor furnizate de președintele Asociației Ecologice și de Turism Montan "Năsăpiște" din Cugir, domnul Nicolae Baba, în cursul săptămânii trecute, membrii asociației pe care o coordonează au "recoltat" aproape 5 tone de deșeuri din albia Râului Mic. Acțiunea s-a înscris în coordonatele programului gu­ver­na­men­tal "România curată" și a beneficiat de suportul logistic al Primăriei Cugir, care a evacuat gunoaiele colectate, la solicitarea ti­ne­ri­lor ecologiști. Domnul Baba a ținut să sublinieze că implicarea Primăriei Cugir în ecologizarea Râului Mic (și nu numai) este aproape nulă, cu toate că în lege sunt prevăzute amenzi drastice pentru cei care poluează orașul. "Recolta" ecologiștilor de la Năsăpiște a constat, în proporție de 70%, în haine uzate și jegoase, provenite din donațiile societăților de caritate și pe care romii din zonă le-au aruncat după o folosire intensivă, fără să le mai spele pentru o firească refolosire. Tinerii ecologiști s-au mai "delectat" cu reziduuri din material plastic (pungi, PET-uri) ba chiar și cadavre de animale domestice. Nicolae Baba a subliniat faptul că este necesară o mai mare implicare a organelor competente în domeniul ecologiei, amintind că dânsul, personal, nu a auzit ca Garda de Mediu Alba să fi sancționat pe cineva pentru mizeria existentă pe diversele cursuri de apă din Cugir.
Nicoleta TOMUȚA

Numirea noului șef al Comisiei județene de expertiză a persoanelor cu handicap este ilegală
      Cunoscut ca unul dintre specialiștii cei mai apreciați în domeniul asistenței sociale, conf. univ. dr. Liviu Stoica, care este și consilier județean, a luat poziție față de recenta numire a noului șef al Comisiei județene de expertiză a persoanelor cu handicap pentru adulți, pe care o consideră nelegală. "Conform legii 239/2003, președintele comisiei respective este funcționar public și face parte din structura de personal al serviciului public de asistență socială. Tot în conformitate cu legea, acesta trebuie să fie medic de expertiză medicală. Este ilegală instalarea unui președinte care nu are această specialitate și mai ales în condițiile în care nu a fost votat de către consilierii județeni. Ce rost mai are votul nostru atunci? Ocuparea oricărui post vacant se face prin concurs conform legislației specifice referitoare la funcționarii publici, ori eu am înțeles că s-a organizat un fel de simulacru de concurs. Mai există și variantele de ocupare a posturilor prin redistribuire, transfer sau promovare dar neaplicabile în cazul de față", ne-a declarat în exclusivitate consilierul județean Liviu Stoica. Domnia sa a mai precizat că îl va informa și pe prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu despre acestă situație.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.