Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Uniți în lacrimi și-n durere
      Nu mă pricep la fotbal dar pentru că familia, prietenii și colegii mei, în rând cu milioane de compatrioți, au hamletizat pe rupte zile în șir pe tema meciului cu Danemarca, n-am putut să ratez marele show de miercuri seara. Și n-am regretat, chiar dacă m-au încercat emoții mari, aproape insuportabile, în ultimele minute, când elvețianul Urs, îmbrăcat în piele de drac, de fapt de porc în opinia lui Florin Călinescu și nu numai, ne-a furat visul calificării la europenele din Portugalia, aducând simultan lacrimi în ochii tricolorilor și ai celorlalți români cu reflexe normale. În inimile noastre a fost jale mare și revoltă tare la capătul celor 95 de minute nesfârșite, în care satanicul Urs a spulberat mitul neutralității elvețiene și al corectitudinii de tip occidental.
    Pentru că pe toate posturile românești de televiziune au curs râuri de lacrimi direcționate de moderatori din categoria grea precum Florin Călinescu, Marius Tucă și Adrian Păunescu, noi ne vom întreba dacă n-a existat cumva, pe undeva, și o față a lucrurilor mai puțin cernită. Și vom îndrăzni să răspundem afirmativ, după care vom scoate repede argumentele pe post de platoșă.
    Un prim lucru bun a fost chiar faptul că, după multă vreme, ne-am simțit solidari, foarte solidari, chiar dacă ceea ce ne-a unit a fost ura noastră față de elvețianul Urs și față de tot ceea ce a dezvăluit comportamentul lui incalificabil. Pe de altă parte, după ani buni de autoflagelare, în care ne-am culpabilizat din proprie inițiativă sau după ce alții ne-au arătat cu degetul, am putut striga din rărunchi "Hoții!" și "Rușine!", ca să simtă și ei, elvețienii, danezii, norvegienii, portughezii și alți fițoși occidentali ce jenant este ca un popor întreg să fie pus la colț din pricina unor mâncători de lebede hămesiți, în condițiile în care Urs alpin îmbuibat nu s-a dat în lături de la nimic (oare cât o fi fost șpaga?), făcând ravagii în sufletele noastre, ca să nu mai vorbim de bugetul federației văduvit de banii de la UEFA. Slavă Domnului că ne-am defulat, iar Mircea Sandu, Mitică Dragomir și alți români verzi au mari șanse de a scăpa basma curată încă o dată pentru că, nu-i așa, avem la dispoziție porții uriașe de sentimente antioccidentale cu care putem justifica eșecul din fotbal așa cum fac ai noștri guvernanți cu eșecurile lor de pe pielea noastră. Dacă nici Florin Călinescu nu mai vrea în UE, noi nici pe-atât, că doar nu suntem așa de masochiști încât să ne ducem la Bruxelles ca să ne țină ăia în genunchi și să ne spună pe ce parte să ne facem freza. Mai bine ne ridicăm ochii din pământ și ne umplem sufletele cu imaginea tricolorului de șase miliarde fâlfâind pe Casa Poporului. Și mai dă-le naibii de merțane, când noi putem cumpăra mașini ARO cu 50.000 de euro bucata și putem să fim și cu sufletul în rai numai la gândul că atâția manageri stresați de datoriile mastodonților pe care i-au stors de vlagă până la ultima picătură vor fi iertați creștinește de datorii imense în raport cu subvențiile social-democrate pentru căldură, pentru animale și pentru alte articole de lux.
    Iar dacă, așa cum ne învață istoria, va fi nevoie de un țap ispășitor, de o căpățână de Moțoc, acesta ne este tuturor la îndemână, rechini din sport, guvernanți, popor. Ați ghicit, e vorba de Anghel Iordănescu, Terminatorul viselor noastre, fraierul care a pupat degeaba la icoane, din moment ce Naționala cu care am fi putut intra și noi în Europa a ratat calificarea.
Maria Lucia MUNTEANU