Ultima oră
Știri
Circulație blocată pe Dealul Mare
      În perioada 12-14 septembrie a.c., pe Dealul Mare, spre Abrud, se vor desfășura etapele IX și X din Campionatul Național de Viteză pe Traseu Montan. Pentru buna desfășurare a concursului, circulația pe DN 74 va fi blocată: * vineri, 12 septembrie, între km 55+250m și km 50+500m, între orele 10.00-13.00 și 14.30 - 16.30; duminică, 14 septembrie, între orele 10.00 - 13.00 și 14.30 - 16.00. La de­mon­stra­ția de virtuozitate automobilistică sunt așteptați: Paul Andronic (pe Lancia Evo), Dorin Toma (pe BMW), Sorin Iliescu (pe Mitsubishi Evo 6), Constantin Ciufrilă (pe Ford Escort Cosworth) etc. Accesul pe traseu se va face până la ora de închidere a circulației. (N.T.)
Prefectul Mugurel Sârbu - la sesiunea Comisiei mixte româno-germane
      Ministerul Afacerilor Externe organizează la Sibiu, în perioada 21-23 septembrie a.c., cea de-a zecea sesiune a Comisiei mixte ro­mâ­no-germane pe problemele et­ni­ci­lor germani din România și a Subcomisiei pentru sprijin cultural destinat minorității germane. Primul-ministru Adrian Năstase a dispus participarea la această acțiune a prefecților din județele unde sașii și șvabii dețin o pondere însemnată. Este vorba despre 9 județe, între care și Alba, prefectul Liviu Mu­gu­rel Sârbu urmând astfel să fie prezent la discuțiile legate de a­sis­ten­ța acordată minorității germane din România și adoptarea pro­ie­cte­lor pentru anul următor.(R.J.)
Accident feroviar mortal la Valea Lungă
      Miercuri, 10 septembrie, în jurul orei 11.00, pe raza comunei Valea Lungă s-a produs un accident fe­ro­vi­ar soldat cu moartea unei per­soa­ne. Elena Cosma (de 42 de ani, cunoscută cu afecțiuni psihice) a încercat să traverseze linia ferată, ignorând semnalele acustice și op­ti­ce de avertizare. A fost surprinsă și accidentată mortal de un tren de marfă. (N.T.)
Mulțumiri
      Recent medaliată cu bronz la Campionatele Balcanice de tae­kwon­do desfășurate la Istanbul, albaiulianca Lucia Banias mul­țu­meș­te pe această cale celor care au spri­ji­ni­t-o financiar pentru e­fe­ctu­a­rea deplasării. Este vorba de pri­ma­rul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava și SC Lider Prod Carn Alba Iulia. Felicitări atât sportivei, cât și celor care înțeleg să-i sprijine pe tineri. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Reformă fiscală
Cotă unică de impozitare, de 23 la sută
      Cabinetul Năstase a dezbătut ieri proiectul de lege privind aplicarea unei cote unice de impozit pe venit de 23 la sută. Astfel urmează a fi anulat mult discutatul impozit pe venitul global. Propunerea legislativă va fi făcută Parlamentului sub forma unui proiect de lege, ce este posibil să fie discutat în cel mult 5 zile. Această nouă reglementare a sistemului fiscal înseamnă o diminuare a veniturilor atrase la bugetul statului, care pot ajunge la cel mult 5.000 de miliarde de lei. Potrivit vechii scheme de impozitare, care cuprindea deducerile de bază și cele suplimentare, efortul bugetar susținea un minus de peste 45.000 de miliarde de lei, valoare ce creștea de la an la an. Ministrul Mihai Tănăsescu a spus că nivelul de impozitare de 23 la sută a fost ales tocmai pentru a nu afecta prea mult bugetul, iar veniturile contribuabililor să nu aibă deloc de suferit de pe urma acestei măsuri.
    Aplicarea impozitului unic va reduce costurile de administrare și va asigura venituri mai mari pentru salariați, aceasta pentru că va fi aplicată o deductibilitate regresivă. În concluzie, cei cu venituri mici nu vor avea nimic de pierdut sau de câștigat de pe urma impozitării cu o cotă unică, salariații cu venituri medii vor primi în plus 100.000-200.000 lei, iar cei cu venituri mari vor câștiga câteva sute de mii în plus.
Adriana DURIGĂ

Astăzi, ultima etapă a repartizării cadrelor didactice
      Aproximativ 500 de cadre didactice sunt așteptate astăzi la ședința publică de repartizare pe posturi, care va avea loc începând de la ora 8.00 la Sala de Festivități a Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. Conform datelor Serviciului Personal al Inspectoratului școlar județean Alba, în județul nostru au participat la concursul de titularizare 1118 candidați care și-au disputat 678 de posturi în prima etapă și 287 de posturi în etapa a II-a. Cei care nu și-au găsit încă locul vor participa la ședința publică de astăzi, unde sunt puse la dispoziție 209 posturi rămase neocupate la care se vor mai adăuga câteva provenite din concedii de maternitate, mutarea titularilor de la un post la altul, îmbolnăviri, renunțări etc. De menționat că în etapa I și a II-a au fost repartizați toți candidații care au obținut notele de titularizare, în total 555 de persoane. Spre deosebire de alte județe, putem spune, în ciuda nervilor, a așteptărilor care păreau că nu se mai termină, că în județul Alba lucrurile s-au desfășurat destul de corect.
    Sigur că există și nemulțumiri față de metoda greoaie în care s-a desfășurat în acest an titularizarea cadrelor didactice și celelalte etape ale încadrării cu personal, fapt relevat și de un comunicat al Sindicatului Învățământ Alba: "Nutrim speranța că această acțiune în forță a MECT a reprezentat ultima zvâcnire a centralismului democratic. Oare când vor înțelege cei care ne conduc că ne îndreptăm spre Europa, spre descentralizarea activităților din întreaga societate! Să fie lăsate comunitățile locale să-și intre în atribuții, să fie lăsate școlile să-și facă selecția personalului de care au nevoie! (...) Așteptăm scuze din partea MECT și nu numai atât; cei care au greșit și au adus corpul profesoral într-o stare de stres extrem acum, la început de an școlar, să-și prezinte demisia."
Anca DINICĂ

Nu moare PUR-ul când vrea PSD-ul
      "Aflăm stupefiați că domnul senator Filipescu și-a descoperit o nouă vocație, cea de «profet», desființând după bunul plac partidele politice pe care nu le agreează, demonstrând lipsă de franchețe și de eleganță. Spre deosebire de marele profet Brucan, la care, din nefericire, s-a adeverit cam tot ce a spus, domnul senator previzionează lucruri care nu se vor întâmpla niciodată" - a declarat președintele PUR Alba, Nicolae Popa, în cadrul conferinței săptămânale de presă. El a răspuns astfel afirmațiilor senatorului Cornel Filipescu - președintele interimar al PSD Alba, care a declarat că PUR va avea aceeași soartă cu ApR. Declarația lui Cornel Filipescu este taxată de PUR Alba ca fiind una pripită, explicabilă prin faptul că domnia sa este doar de puțină vreme președinte al PSD Alba. Doar electoratul este cel care poate decide, la urne, moartea unui partid. Iar membrii PUR cred că cetățenii nu vor vota după dorința PSD, ci așa cum cred ei de cuviință. Astfel declarația președintelui interimar al PSD Alba "este una diversionistă, având ca scop intoxicarea opiniei publice. Nu înțelegem când este serios PSD-ul: atunci când dorește colaborarea politică cu toate partidele politice prin apelul lansat de ei pentru un dialog civilizat, sau atunci când dorește «moartea» politică a unui partid. Și ca să facem și noi o profeție, dacă PSD nu va rezolva problema corupției în partid, ultima bomboană pe colivă fiind d-na Puwak, problema sărăciei cronice din România și a măsurilor nepopulare care abundă în ultimul timp, s-ar putea să piardă alegerile din 2004. S-ar putea ca salvarea să vină tot de la PUR!"
Anca DINICĂ

În colaborare cu serviciul secret american
Polițiștii de la Crimă Organizată au prins un hacker albaiulian care a fraudat 30.000 de dolari prin Internet
      La începutul acestei luni, ca urmare a colaborării avute cu agenți ai Biroului U. S. Secret Service, de pe lângă Ambasada Statelor Unite la București, lucrătorii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia l-au reținut pe inculpatul MARIUS ȘTEFAN D., din Alba Iulia, în vârstă de 20 ani, fost elev al unui liceu cu profil informatic din Alba Iulia. Cercetările complexe efectuate în acest dosar au fost supravegheate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu asistența Serviciului Fraude Informatice din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate și cu sprijinul informativ al Poliției municipiului Aiud.
    Până în prezent, din investigații s-a dovedit că inculpatul MARIUS ȘTEFAN D., folosind trei computere conectate la Internet de la domiciliul său, a accesat fără drept, prin sustragerea parolelor de acces, mai multe conturi ale unor utilizatori legitimi ai site-ului de licitații on-line „E-bay", sub identitatea cărora a indus în eroare mai mulți cetățeni americani. Astfel, fără știrea titularilor legitimi ai conturilor, a postat pe site-ul "E-bay", oferte fictive de vânzare pentru diverse produse electronice, încasând de la mai multe victime, prin serviciul de transfer bancar „Western Union", în perioada septembrie 2002- august 2003, sume cuprinse între 200 și 700 USD. Prejudiciul cauzat de inculpat depășește 30.000 USD. S-au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, cele trei calculatoare precum și sumele de 804 $, respectiv 9.400.000 de lei, descoperite cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.
    "E-bay este cea mai mare platformă de licitații virtuale din lume și totodată o bază electronică comercială de succes, cu pagini deschise în peste 27 de țări, având la orice oră peste 12 milioane de obiecte de vânzare și peste 69 de milioane de utilizatori înregistrați. De asemenea, E-bay are propria sa echipă de investigatori, specializată în domeniul fraudelor informatice, care ne-a sprijinit în documentarea activităii infracționale a inculpatului MARIUS ȘTEFAN D.", ne-a informat șeful Centrului Zonal Alba Iulia, comisarul Tudor Grindean. După capturarea hacker-ului român, Joseph Sullivan, director al Departamentului de Investigații în cadrul companiei E-bay, a transmis polițiștilor români următorul mesaj: "Aceasta este o reușită importantă în lupta împotriva e-mail-urilor frauduloase și a activităților infracționale asociate cu acestea. Instituțiile de apărare a legii din România au combinat în mod eficient eforturile guvernelor străine și resursele industriei private, reușind identificarea și arestarea celor care creează victime în rândul consumatorilor de Internet."
    Împotriva inculpatului, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a emis Mandatul de arestare provizorie nr. 03/02.09.2003, care a fost confirmat și prelungit de către Judecătoria Alba Iulia, în sarcina acestuia reținându-se comiterea infracțiunilor de accesare neautorizată a unui domeniu informatic și înșelăciune, fapte pedepsite cu închisoare cuprinsă între 3 și 15 ani.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.