Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Civilizarea romilor
      Când noi, românii, am vizionat pentru prima oară caseta cu procesul Ceaușeștilor, eram atât de orbiți de furie și de lacunari în materie de democrație și de stat de drept încât ni s-a părut perfect normal ca apărătorul din oficiu al cuplului dictatorial să-i facă pe odioși troacă de porci, mai abitir decât procurorul. De aceea, atunci, a fost de neînțeles pentru noi reacția opiniei publice din țările civilizate, care s-a arătat oripilată de acea mascaradă de proces a cărui rejudecare a fost cerută insistent în anii următori de mai multe voci din societatea civilă. Tot o mascaradă a fost și procesul lui Nicu Ceaușescu, desfășurat la Sibiu, cu un complet de judecată prezidat de judecătorul, pe atunci, Doru Viorel Ursu, promovat ulterior ministru de Interne, calitate în care i-a lăsat pe mineri să semene flori în Piața Universității și l-a izgonit din țară pe regele Mihai, ca pe ultimul infractor.
    Nu ne-am fi amintit poate aceste evenimente care au ilustrat perfect originalitatea noii democrații instalate în decembrie 1989, dacă scandalul provocat de nunta Anei Maria Cioabă, fata "regelui" țiganilor, nu ar fi adus din nou România în atenția opiniei publice internaționale, dar și a forurilor europene în care am vrea să penetrăm. Reacția cea mai dură a avut-o baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru România, care l-a acuzat de viol pe tânărul Biriță, mirele de 16 ani, după ce presa românească a relatat că mireasa, de 13 ani, a fugit de la nuntă iar după ce a fost adusă înapoi cu forța și obligată să-și facă datoria de proaspătă nevastă le-a povestit prietenelor că a fost cel mai groaznic lucru din viața ei. Contrareacția românească a fost în stilul deja cunoscut: lumea s-a împărțit în două tabere care au început imediat să se bată între ele cu atâta înverșunare încât combatanților nu le-a mai rămas nici timp pentru reflecție nici loc pentru decență și bun-simț. Autoritățile, foarte sensibile la semnalele europene care nu țin de corupție și de alte asemenea probleme delicate, s-au raliat imediat poziției d-nei Nicholson, cerând anularea căsătoriei (ilegale atât după vechea, cât și după noua Constituție) și pedepsirea vinovaților. Presa, în cea mai mare parte a ei, sastisită poate și de faptul că Occidentul se tot ia de țiganii noștri care au îngrozit Viena, Parisul și multe alte capitale europene, reînviind pericolul reintroducerii vizelor pentru români, s-a solidarizat cu Cioabă și cu cuscrul său, invocând tradiția seculară a țiganilor căldărari care își căsătoresc copiii din fragedă pruncie. S-a ajuns până acolo încât, la "Marius Tucă Show", Cioabă s-a oțărât la baroneasa Nicholson, sub privirile aprobatoare ale mo­de­ra­to­ru­lui și ale mereu surprinzătorului Mircea Dinescu. La rândul lui, nașul Doru Viorel Ursu s-a arătat oripilat de "oceanul de ipocrizie" în care ne scăldăm. Bine că d-l Ursu e sincer și se comportă tot timpul așa cum îi dictează... interesul. Cât despre Mircea Dinescu, poate că a consumat cantități excesive de Mambosiria, pentru că altfel nu ne putem explica mila lui subită pentru Biriță, care este și el sărmanul o victimă, dar în nici un caz a frumoasei Ana Maria, așa cum a sugerat poetul într-un stil mult prea prozaic.
    În această poveste, oricât de ipocrit vor fi reacționat autoritățile, noi suntem de partea lor, în virtutea convingerii că civilizarea romilor este o necesitate și pentru ei și pentru noi și pentru Europa. Și că ea trebuie să înceapă de undeva. Iar dacă s-a întâmplat ca acest punct să fie nunta fetei lui Cioabă, poate că a fost voia Celui de Sus, ca fata aceea ca o floare să-și poată alege singură mirele așa ca fata lui Dinescu, a lui Tucă, a lui Ursu și ca fiicele altor berbanți iubitori de tradiții pitorești.
Maria Lucia MUNTEANU