Ultima oră
Știri
Nicolae Gavrilă în suita premierului
      În zilele de 7 și 8 octombrie a.c., premierul Adrian Năstase va efectua o vizită de lucru în Belgia și Luxemburg. Pe lângă aspectele po­li­ti­ce, primul ministru va aborda cu omologii săi și chestiuni legate de consolidarea relațiilor economice. Din suita guvernamentală face parte și conjudețeanul nostru Nicolae Ga­vri­lă, președintele Centrocoop. O asemenea invitație a mai fost o­no­ra­tă în județul Alba și de patronul firmei Transavia, dr.ing. Ioan Popa, care l-a însoțit pe premier într-o altă vizită externă.(F.R.)
Arieratele spitalelor de anul trecut vor fi achitate
      CNAS va deconta în prima parte a lunii octombrie a.c. a­ri­e­ra­te­le spitalelor restante la 31 de­cem­brie 2002. Aceste arierate au fost verificate și aprobate de comisiile mixte investite în acest scop de ministrul Sănătății și de președintele CNAS, cu avizul ministrului delegat pentru coordonarea autorităților de control. Vor fi decontate numai a­ce­le facturi ce conțin arierate aferente anului 2002, care au îndeplinit procedurile legale de achiziții pu­bli­ce și au fost avizate de Autoritatea Națională de Control.(F.R.)
O tonă de brânză pe zi
      Atât este necesar pentru a­si­gu­ra­rea necesarului pentru elevii și preșcolarii din județul Alba, cuprinși în programul guvernamental, ne-a declarat vicepreședintele CJ Alba Ioan Florea. Întrucât SC Dorna are probleme cu instalațiile tehnologice, până la remedierea defecțiunilor, brân­za topită va fi adusă de la fa­bri­ca de brânzeturi din Sibiu și în­ce­pând de luni, aceasta va fi distribuită în loc de lapte la toate școlile și grădinițele din județ. Această soluție a fost găsită de CJ Alba și a fost acceptată de SC Dorna.(F.R.)
A fost identificată victima accidentului de la Mirăslău
      Așa cum v-am mai informat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Mi­răs­lău a avut loc un accident, soldat cu moartea unei femei. Victima a fost identificată în persoana Gheor­ghi­ței Ciurar, de 84 de ani, din Cis­teiu de Mureș. Identificarea a fost făcută de fiica victimei, după tră­să­tu­rile fizice și îmbrăcăminte. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Executare silită pentru 9 mari contribuabili din județ
      La nivelul județului, unui număr de 9 agenți e­co­no­mici din categoria marilor contribuabili li se aplică procedura de executare silită, firme la care atât în cursul anului trecut , cât și în acest an au avut loc valorificări de bunuri mobile și imobile. "Este vorba despre SC Perla Târnavei Jidvei, cele 3 exploatări miniere de la Roșia Montană, Zlatna și Baia de Arieș, SC Saturn, UTEPS, Resial, SCVV Blaj, Metalurgica SA Aiud. La Perla Târnavei Jidvei s-a obținut din executare silită aproape 1 milion de dolari, dar nu e suficient pentru că odată cu datoriile cresc și penalitățile", a afirmat Cornel Suciu, directorul executiv adjunct al DGFP Alba. În ceea ce privește exploatările miniere, Cornel Suciu a precizat că doar cea din Roșia Montană are șanse de supraviețuire, la celelalte urmând a se derula procedura de executare silită. UTEPS se află în administrare specială și s-au făcut demersuri din partea APAPS în vederea reluării activității. De la SC RESIAL SA s-au încasat în acest an obligațiile curente, dar datoriile sunt totuși mari; dacă nu se produce mai mult și nu vor fi identificate noi piețe de desfacere societatea va ieși cu greu din această situație dificilă. "Evaluăm activele și dorim să vindem toată firma, valoarea ei fiind de 4-5 milioane de dolari, eventual unui investitor străin", a spus directorul executiv adjunct al DGFP Alba. SC SATURN SA are depus un dosar de eșalonare a datoriilor și sunt speranțe să obțină avizul Ministerului Finanțelor. În ceea ce privește SCVV Blaj, societatea are șanse să-și continue a­cti­vi­ta­tea în condițiile în care vor fi identificate o serie de firme care să o susțină financiar. SC Metalurgica Aiud se află în administrare specială, obligațiile curente fiind achitate la timp, iar activitatea firmei se desfășoară normal. (A.D.T.)
La nivelul județului Alba
Acțiunile de pregătire a refendumului sunt în grafic
      În cadrul videoconferinței de ieri, ministrul Ad­mi­nis­tra­ți­ei și Internelor Ioan Rus a accentuat im­por­tan­ța referendumului ce va avea loc pe data de 19 octombrie a.c. vizând revizuirea Constituției. În același timp, subprefectul Ioan Maier a făcut o informare privind stadiul pregătirilor la nivelul județului Alba. Astfel, până la ora actuală au fost realizate următoarele acțiuni: s-a emis ordinul prefectului privind aprobarea Programului calendaristic pentru desfășurarea referendumului; s-au emis dispozițiile pentru delimitarea secțiilor de votare; a avut loc instruirea cu primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale; s-a stabilit sediul biroului electoral al circumscripției județene Alba și al birourilor secțiilor de votare; s-au reactualizat listele electorale permanente; Tribunalul Alba a comunicat Fomațiunii de evidență informatizată a persoanei Alba lista nominală cu persoanele care și-au pierdut drepturile e­le­cto­ra­le; a fost emis ordinul prefectului privind numerotarea și delimitarea secțiilor de votare precum și ordinul privind comisia tehnică județeană; s-a stabilit existența unui număr de 380 secții de votare; s-a solicitat un număr de 1900 de ștampile cu mențiunea "Votat".
    În cadrul Prefecturii Alba, s-au constituit colective care se deplasează în teritoriu pentru a se întâlni cu cetățenii și a le explica modificările aduse Constituției. Prima acțiune de acest gen a și avut loc în urmă cu două zile în zona Munților Apuseni.
Răzvan JURCĂ

DA pentru Constituție
      Au mai rămas numai 15 zile până la data referendumului pentru modificările aduse Constituției și atât Partidul Național Liberal, cât și Partidul Democrat au anunțat că, în ceea ce privește buna pregătire a desfășurării referendumului, partea care le revine a fost îndeplinită. Ambele partide și-au desemnat deja re­pre­zen­tan­ții în birourile electorale. Mai mult, reprezentanții Partidului Democrat, spune deputatul Alexandru Pereș, vor face propagandă pozitivă atât pentru participarea populației la referendum, cât și pentru un vot aprobator. Aceeași atitudine se remarcă și la PNL, deși deputatul Dan Simedru s-a declarat nemulțumit de încercarea Guvernului de a pretinde că meritul revizuirii Constituției îi revine și, prin extrapolare, și PSD. Pentru că asta se poate deduce din campania de promovare a mo­di­fi­cărilor la Constituție derulată prin SMS. "Guvernul Adrian Năstase intenționează să trimită SMS-uri e­le­cto­ra­le urmând ca la expeditor să figureze Guvernul. (...) Reamintim opiniei publice că revizuirea Constituției a fost realizată de Parlament în urma acordului politic între PSD, PNL, PD și UDMR. Solicităm guvernului să nu transforme campania de informare privind referendumul într-o campania electorală ieftină. În același timp grupul parlamentar PNL cere modificarea textului campaniei de informare prin SMS prin înlocuirea expeditorului "GUVERNUL" cu cuvintele "DA PENTRU CON­STI­TU­ȚIE".
Anca DINICĂ

Pașaportul nostru pentru UE
      Noua Constituție, cu prevederile adoptate de Parlamentul României, asigură posibilitatea cetățenilor din UE de a cumpăra pământ, garantând proprietatea, ceea ce constituie un argument solid pentru atragerea investitorilor în țara noastră. PUR (social-liberal) a propus un amendament la Constituție privind pre­zen­ta­rea obligatorie la vot a tuturor cetățenilor având acest drept, dar PSD și UDMR au respins această propunere, fără a da posibilitatea în acest mod să se creeze o nouă clasă politică morală și preocupată de interesele cetățenilor. Era necesară, de asemenea, pre­ci­za­rea prin legea fundamentală a atribuțiilor pre­șe­din­te­lui pentru a opta fie pentru republica parlamentară - de preferat - sau prezidențială, eliminând astfel am­bi­gu­i­ta­tea atribuțiilor puterii executive cu consecința dis­func­ți­o­na­li­tății majore la nivelul instituțiilor statului. (ec. Nicolae Popa, președintele PUR (social-liberal) Alba)
Recalcularea pensiilor este grea, dar nu imposibilă
      La 1 octombrie s-a aniversat și în România Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, prilej pentru PNL de a lansa o propunere legislativă de modificare a legii 19/2000. Liberalii cereau recalcularea pensiilor astfel încât să se corecteze nedreptățile existente în actualul sistem de pensii. Cu o rapiditate remarcabilă, președintele Casei Naționale de Pensii - Ioan Giurescu a declarat însă că proiectul liberal "este imposibil". Deputatul PNL de Alba Dan Simedru consideră însă că reacția domnului Giurescu este "de fapt o atitudine de rea intenție și un rezultat al letargiei și incompetenței în care se află autoritățile statului din acest sector." Dom­nia sa a mai precizat că există resursele financiare ne­ce­sare unui astfel de demers, care ar putea duce la creșterea pensiilor cu 20-25%. Ele se află, spune Simedru, în chiar bugetul statului care în prezent ri­si­peș­te sume frumușele pentru pseudoprotecție so­ci­a­lă. Deci, în opinia liberalilor, recalcularea pensiilor este fezabilă nu imposibilă! (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.