Prima pagină Ediția din: 4.10.2003
Știri
Un moț bolnav de cancer a vrut să-și pună capăt zilelor
      Un moț din Costești a ajuns în stare gravă la Spitalul județean Alba, după ce a vrut să se si­nu­ci­dă cu un cuțit. Pe fondul unei căderi psihice, Ioan Stan, de 63 de ani, a recurs la acest gest pentru că nu mai suporta boala, cancer pulmonar în metastază. El a fost dus mai întâi la Câmpeni și apoi la Alba Iulia pentru a primi îngrijiri medicale.(F.R.)
Lupul pus de pază la stână
      Poliția Blaj a fost sesizată de Ioana Ciugudean, administrator la un depozit en-gros din Blaj, că persoane necunoscute sustrag bă­u­turi și țigări. Polițiștii au "in­sta­lat" o capcană chimică, iar hoțul a mușcat momeala. Acesta a fost identificat în persoana paznicului Ioan Daniel Oltean, de 24 de ani, din Blaj.(N.T.)
Prefectul la cheful găzarilor și la Ziua Unificării Germaniei
      În cursul zilei de ieri, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sâr­bu a participat la două e­ve­ni­men­te cu tentă mondenă. Primul s-a consumat la Poiana Brașov, unde a avut loc sărbătoarea lu­cră­to­ri­lor din industria gazului, găzduit de hotelul Piatra Mare. Apoi, seara, la Sibiu, șeful ad­mi­nis­trației publice județene a fost prezent la o recepție oferită de Consulatul Germaniei în o­noa­rea Zilei Unificării. Am­bi­en­tul muzical a fost asigurat de o renumită or­ches­tră din Landshut care a de­le­ctat asistența cu compoziții ale ma­ri­lor clasici germani. (R.J.)
Va lua ființă
Agenția Județeană de Administrare Fiscală și Control
      La Alba Iulia urmează a fi înființată Agenția Județeană de Ad­mi­nis­trare Fiscală și Control, în acest sens existând un re­gu­la­ment cadru prin care se realizează transferul de personal și de date de la Casa Județeană de Pensii Alba, Casa Județeană de Să­nă­ta­te Alba și AJOFM Alba. Astfel, până la data de 1 ianuarie, cor­pu­ri­le de control ale instituțiilor a­min­ti­te vor trece la nou înființata agenție. Deocamdată se cunosc prea puține amănunte legate de agenția care-și va începe a­cti­vi­ta­tea de anul viitor, chiar directorul executiv al DGFP Alba, Cornel Suciu afirmând că, probabil, va fi schimbată denumirea DGFP cu cea a noii agenții. "Avem personal calificat, cu media de vârstă sub 30 de ani și sunt convins că vom depăși cu bine perioada dificilă de tranziție care ne așteaptă", a spus directorul executiv adjunct al DGFP Alba. (A.D.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Securiștii din Prefectura Alba sabotează Referendumul pentru noua Constituție
      Prefectul județului Alba, dr. ing., ec. Liviu Mugurel Sârbu este un om tânăr, energic și extrem de preocupat ca în județul Alba treburile să meargă cât mai bine, mai ales în ce privește Referendumul de la 19 octombrie, primul său mare examen ca prefect. Pentru aceasta are însă nevoie și de o echipă nouă, care să-l ajute și nu să-l încurce în activitate. Iată de exemplu ieri, la prima sa plecare din Prefectură, cu treburi prin țară, foștii securiști ce se mai ascund prin instituție i-au și dat o lovitură sub centură. Despre ce este vorba? Până în data de 3 octombrie 2003, adică ieri, la Prefectură trebuiau depuse ofertele pentru tipărirea Buletinelor de vot în vederea desfășurării Re­fe­ren­du­mu­lui. Dacă 3 octombrie a fost data limită, corect ar fi fost ca deschiderea plicurilor să se facă în 4 octombrie, în prezența tuturor ofertanților. Din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat așa. Cum a plecat prefectul din instituție, cum s-a trecut la deschiderea ofertelor, fără ca el și unii dintre participanți să fie prezenți. Ba mai mult, firma "Unirea Pres" a fost informată telefonic de către o anume Adina Popescu, la 9 și 3 minute, că la ora 9 și 10 minute are loc o licitație pentru... "Cornul și Laptele". Așa că, evident, noi cei de la "Unirea" am fost păcăliți, în condițiile în care aveam mai multe atuuri față de celelalte ofertante, fiind singura tipografie care are rotativă și care a prezentat o ofertă completă. Ca urmare și prețul a fost corespunzător, față de alte oferte care au trecut doar manopera în ofertă. Noi am inclus în preț și hârtia, care reprezintă de fapt ponderea în preț! Or din oferta Prefecturii au fost omise două lucruri esențiale: cine dă hârtia și care este formatul buletinului? O așa-zisă licitație cu multe hibe și făcută special să câștige o firmă pentru care subprefectul Ioan Maier are o slăbiciune mai veche, de pe vremea când era cenzorul șef al județului, adică omul care verifica și controla tot ce apărea în presă și care, după Revoluție, și-a tras o editură proprie prin care s-au tipărit multe din ziarele, cărțile, imprimatele și foile volante ale instituțiilor din județ. Timp de trei ani, de când fostul cenzor șef este subprefect, ziarul "Unirea" și tipografia noastră nu au câștigat nici o licitație de la Prefectura Alba. Totul s-a dus prin tipografia și editura (afacerea) agreate de subprefect. De ce oare? Oricum, dacă tot așa se va implica și în campania electorală a PSD-ului, unde este director, așa cum a fost și la alegerile trecute, toate pierdute în județul Alba de partidul celor trei trandafiri (în 1992 în județ a câștigat PUNR-ul, în 1996 - CDR-ul iar în 2000 - PRM-ul), mai mult ca sigur că și bătălia pentru Referendum și pentru alegeri va fi torpilată. Ca să nu mai vorbim de imaginea unui partid ce dorește schimbarea la față. Oare cu foștii securiști poate face aceasta?
    Așa că îl rugăm pe d-l prefect să scoată foștii securiști din Prefectură (mai ales că au și anii de pensie) și să mai vadă cum stau lucrurile și cu doamnele care, zice lumea, au condus Prefectura și pe vremea lui Ananie Gârbovean și a lui Ioan Rus. Dacă tot încurcă ele lucrurile și licitațiile și mai ales nu respectă legea, ar fi bine să nu-l mai consilieze și pe tânărul prefect, un om, un politician și un administrator prea bun ca să fie "lucrat" de cloaca din Prefectură. Asta, bineînțeles dacă nu sunt mai de preț crinii decât trandafirii?!
Gheorghe CIUL

Componența Biroului Electoral Județean de Circumscripție
Președintele Biroului este domnul judecător Valer Boca
      La Tribunalul Alba a avut loc tragerea la sorți a președintelui biroului electoral de circumscripție și a președinților birourilor secțiilor de votare. De a­se­me­nea, partidele politice și-au desemnat reprezentanții în aceste structuri. Componența biroului electoral ju­de­țean este următoarea: Valer Boca - președinte; Marius Anghel - PD; Ștefan Băculeți - PRM; Iosif Hada - PUR; Nicolae Moise - PSD; Aurelian Nistea - PNL; Gabriel Ioan Teleki - UDMR. Biroul funcționează în clădirea Prefecturii la sala 112, iar pentru informații suplimentare numărul de telefon pus la dispoziție este 813713. (R.J.)
Muzeul Național al Unirii - de la spoială la restaurare
      De la 1 septembrie, locuitorii municipiului Alba Iulia au putut observa că au început lucrările de restaurare a clădirii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Este poate cea mai mare lucrare de restaurare a unei clădiri publice inclusă în programul de pregătire a orașului Marii Uniri pentru aniversarea Zilei Naționale a României, atât în ce privește volumul mare al lucrărilor, cât și în privința cerințelor impuse de un monument istoric. Având ca proiectant firma DOMAR Alba Iulia, lucrarea este executată de SC Castrum -Tim SRL Timișoara. Deși au existat voci care au cârtit împotriva atribuirii lucrării unei firme din afara județului, alegerea (care a avut loc în urma unei licitații publice naționale la care se putea înscrie orice firmă din țară) s-a dovedit foarte bună. Deja lucrările sunt în avans față de graficul stabilit, asta deși la decaparea tencuielii vechi s-au descoperit ancadramente de piatră la aproape toate ferestrele parterului, ceea ce înseamnă o complexitate mai mare a lucrării. Pentru că, spune patronul SC Castrum-Tim SRL, dl. Vasile Gherman, ancadramentele vor trebui curățate și puse în valoare. "Suntem o firmă serioasă, avem atestat de a lucra pe monumente istorice și nu putem, chiar dacă proiectul nu prevede, să nu punem în valoare această descoperire care desigur va spori valoarea estetică a monumentului." Or, o astfel de operațiune migăloasă nu era prevăzută în proiect pentru simplul motiv că nu s-a știut până acum de existența lor. Cu acest pas înfățișarea clădirii Muzeului Național al Unirii va fi mai aproape de cea originală. Pentru cei care mai au îndoieli asupra alegerii bune făcute de comisia de licitație a CJ Alba spunem că printre lucrările de re­sta­u­ra­re executate de SC Castrum -Tim și recepționate se află Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" Cicău, Biserica "Sfântul Gheorghe" Lupșa, Biserica "Cuvioasa Paraschiva" Lupșa, iar în derulare, pe lângă lucrarea de la Alba Iulia, se află restaurarea Palatului Baroc din Timișoara (viitorul sediu al Muzeului de artă), Castelul Corvineștlor sau Biserica unicat de la Densuș.
Anca DINICĂ

Ieri la Alba Iulia s-a inaugurat Diskont
Cel mai mare supermarket din județ
      În cursul zilei de ieri a fost inaugurat oficial, la Alba Iulia, cel mai modern supermarket din ju­de­țul Alba, cunoscut de acum înainte sub numele de Diskont. A­ceas­tă construcție de referință în pe­i­sa­jul urbanistic al municipiului nostru este rezultatul unui efort investițional de peste un milion de dolari al cunoscutului om de afaceri albaiulian Niculiță Oancea. Noua casă a firmei Diskont, în suprafață de peste o mie de metri pătrați, confirmă faptul că se găsesc și la noi investitori, proiectanți și executanți valoroși, cu nimic mai prejos decât cei de peste hotare.
    Existența în rafturile magazinului a circa 40.000 de sortimente de mărfuri alimentare și nealimentare, oferite la prețuri promoționale, a atras din primele ore o afluență mare de cumpărători. Din informațiile primite în cursul după-amiezii de ieri de la patronul Niculiță Oancea, am reținut că în ziua de inaugurare s-au vândut mărfuri în valoare de circa un miliard de lei. Un început promițător al noului venit - Diskont - pe piața comercială a municipiului Alba Iulia!
Sebastian TRUȚĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.