Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pledoarie pentru Constituție
      Reprezentanții a 25 de state membre sau nemembre ale Uniunii Europene s-au reunit la Roma, la sfârșitul săptămânii trecute, în încercarea de a armoniza toate opiniile și tendințele în privința noii Constituții Europene. O constituție unică pentru toți europenii, ce va transcende cutumele sau sensibilitățile particulare. Peste mai puțin de două săptămâni, toți românii cu drept de vot, indiferent de orientarea politică sau chiar fără astfel de convingeri, sunt așteptați la urne pentru a vota noua Constituție a României. Ieșită după negocieri acerbe din moara Parlamentului, noua Constituție a României ne va aduce, cel puțin din perspectiva principiilor de bază ale legislației, mai aproape de Uniunea Europeană. Până să devină aplicabilă și să dea semnalul dorit oficialilor europeni, Constituția română modificată trebuie să primească aprobarea populației prin referendum. Un eșec, fie pentru că ștampila de vot poposește mai des pe căsuța cu "Nu", fie din cauza neîndeplinirii procentului de participare necesar pentru validare, ar fi catastrofal. Calendarul estimat pentru integrarea României în UE ar fi complet aruncat în aer, iar speranțele românilor privind aderarea spulberate pentru mulți ani de-acum înainte. Tocmai de aceea, premierul Adrian Năstase a cerut celorlalte partide politice încetarea luptelor până la 19 octombrie, astfel încât preocuparea tuturor să fie adoptarea Constituției.
    Chiar și în fața unei mize atât de importante, consensul politic este încă departe. PNL și PD pun condiții pentru acceptarea moratoriului propus de președintele PSD (nu fără temei, ținând cont de comportamentul de trei ani al PSD), în timp ce PRM nici măcar nu a votat în Parlament noua Lege fundamentală. Iar Partidul România Mare este, judecând după intențiile de vot prezentate de sondajele de opinie, al doilea partid al țării. Asta ar putea însemna că o mare parte dintre români nu doresc schimbarea Constituției. Fie că sunt mulțumiți cu cea existentă, în condițiile în care este adevărat că viciile și calitățile unui popor sunt ascunse întotdeauna în adâncul legislației sale, fie pur și simplu nu știu care sunt de fapt modificările aduse. Așa cum nu știu decât în linii mari (în cele mai bune cazuri) ce prevede Constituția actuală. Acestora li se adaugă procentul deloc de neglijat al celor comozi sau cel al hiper-pseudo-elitiștilor, al celor care-și fac un titlu de glorie din a nu participa nici la alegerile locale sau generale, nici la referendum. Dar democrația nu înseamnă nepăsare, ci dimpotrivă implicare, așa cum libertatea nu poate exista decât în granița legilor. Iar Legea fundamentală este baza legislației în orice domeniu, garantul respectării drepturilor și libertăților individuale ca și ale colectivităților. De aceea, în următoarele două săptămâni, orice pledoarie pentru Constituție este binevenită, mai ales că este îngrijorătoare constatarea că prea puțini știu la această oră ce trebuie votat la 19 octombrie, confirmând, o dată în plus, că nimic nu este mai învăluit în mister decât ceea ce ar trebui ca toată lumea să cunoască: LEGEA. Sigur că de această situație se fac vinovați reprezentanții guvernului, ai administrației publice județene și locale, parlamentarii care, prinși în micile lor războaie personale și cotidiene, au uitat că trebuie să fie călăuzele celor mulți.
    În acest context incomod, am putea spune chiar periculos, apelul premierului Adrian Năstase este binevenit și ar trebui ascultat. Este acum într-adevăr momentul să arătăm ce ne unește și să uităm măcar momentan ce ne desparte. Este momentul să le arătăm europenilor că merităm și ca mentalitate, nu doar ca așezare geografică, să fim alături de ei.
Anca DINICĂ