Ultima oră
Știri
Incendii la Ciugud și Pianu de Jos
      Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit la stingerea unui in­cen­diu izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, ora 1.40, în locuința unui gospodar din Ciugud. De la flacăra unei mașini de gătit, amplasată ne­co­res­punzător, s-a aprins masa din bucătăria lui Todor Anghel. In­ter­ven­ția promptă a pompierilor militari a salvat de la distrugere casa o­mu­lui, incendiul afectând totuși parțial bucătăria și ușa de acces în această cameră. Nu s-au înregistrat victime.
    Duminică dimineața, pompierii mi­li­tari din Alba Iulia au intrat din nou în alertă de incendiu, fiind se­si­zați că arde un grajd la Pianu de Jos. Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere, urmând să se stabilească sursa de aprindere. (N.T.)
Indemnizații pentru persoanele infectate cu HIV
      Adulții si copiii infectați cu virusul HIV vor beneficia de o in­dem­ni­zație zilnică de hrană de 77.000 lei și, respectiv, de 57.000 lei, a decis Guvernul. De aceste a­ju­toa­re vor beneficia peste 2.500 adulți si 2.700 copii aflați în evidența Autorității Naționale pentru Per­soa­nele cu Handicap. Plata in­dem­ni­za­ției se va efectua prin direcțiile pen­tru dialog, familie și solidaritate so­ci­ală județene și prin cea a mu­ni­ci­piului București, din bugetul Mi­nis­te­rului Muncii. (F.R.)
Ajutorul pentru veterani va fi de 400.000 de lei
      Veteranii și invalizii de război vor beneficia de un ajutor în valoare de 400.000 de lei pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei electrice și termice. La fel vor primi și văduvele de război sau per­soa­ne­le care au rămas infirme în urma acțiunilor de luptă. Sumele pentru pla­ta ajutorului se suportă din bu­ge­te­le Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Ministerului A­pă­ră­rii Naționale și Ministerului Ad­mi­nis­trației și Internelor.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Corpul diplomatic se mută la Alba Iulia?
      Odată cu instalarea în funcția de prefect a d-lui Mugurel Sârbu, reprezentanții corpului diplomatic a­cre­di­tat la București sosesc tot mai des pe meleagurile istorice ale Cetății Marii Uniri. După recenta vizită a ambasadorului Nigeriei, și viitoarea descindere din data de 9 octombrie a.c. a însuși ambasadorul SUA, Mi­cha­el Guest, și-a anunțat prezența la Alba Iulia și am­ba­sa­dorul Chinei în România, dl. Chen Delai. Domnia-sa va sosi la începutul acestei săptămâni, fiind oaspetele prefectului de Alba.(R.J.)
Vremea în următoarele trei luni
În octombrie, din nou temperaturi până la 25 de grade C
Caracterizare generală
      Temperaturile medii lunare se vor încadra în limite normale în cea mai mare parte a țării, exceptând zone restrânse din estul și centrul țării unde va fi mai rece decât în mod obișnuit. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare pe suprafețe extinse din nord-vestul și estul țării, iar în rest, în general normale.
Intervale caracteristice
      7-15 octombrie. În prima parte a acestui interval vremea va fi în general frumoasă, exceptând vestul, centrul și nordul țării, unde vor cădea ploi sau burnițe. Temporar vor fi și averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Apoi instabilitatea se va accentua și va cuprinde treptat toate regiunile, dar ploile vor fi mai frecvente în zona de munte. Tem­pe­ra­turile maxime vor fi cuprinse între 12°și 22 de grade°C, mai mari în primele zile în sud-estul țării, până în jur de 25 de grade°C. Minimele se vor situa în primele nopți între 2 și 12 grade°C, mai scăzute în zonele de­pre­si­o­nare, unde se va produce local brumă. Apoi valorile termice nocturne vor crește în medie cu 2-3 grade°C. Vor fi condiții de ceață în centrul, estul și sudul țării. 16-22 octombrie. Vremea va fi răcoroasă, îndeosebi în regiunile nordice și de est ale țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai accentuate în ultimele zile, când va ploua temporar la munte, în sudul și estul țării, regiuni în care și vântul se va intensifica. La altitudini mari, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță sau ninsoare. Tem­pe­ra­turile maxime vor fi cuprinse între 10°și 18 grade°C, iar minimele se vor situa între -2°și 8 grade°C, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. Condiții de brumă în depresiunile din nordul și centrul țării și în zona subcarpatică. În vestul țării se va semnala ceață.
    23-31 octombrie. Va predomina o vreme frumoasă și normală din punct de vedere termic în cea mai mare parte a intervalului. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea și dimineața, iar vântul în general slab. În pri­me­le zile, trecător, va ploua în nordul țării. Spre sfârșitul intervalului vremea va fi instabilă, iar tem­pe­ra­tura va scădea în toate regiunile. Vor cădea ploi temporare, care pe alocuri vor avea și caracter de aversă, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va prezenta intensificări locale mai ales în zonele înalte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8°și 18 grade°C, ușor mai mari în vest și sud în primele zile; minimele se vor situa în marea lor ma­jo­ri­tate între 0°și 8 grade°C. Local se va produce ceață.
Fenomene semnificative probabile în noiembrie
      *Intervale cu vreme instabilă în prima jumătate a lunii și în ultimele zile. *Lapoviță și ninsoare la munte în ultima decadă. *Local, brumă în primele decade. *Căldură mare în noiembrie, apoi viscol
    Luna va debuta cu o vreme caldă, când maximele termice cele mai ridicate vor putea urca spre 20 de grade°C, în sudul țării. După câteva zile, temperaturile vor scădea accentuat și vor fi posibile fenomene caracteristice iernii: ninsori asociate cu intensificări ale vântului și depunere de strat de zapădă temporar, în majoritatea regiunilor. În unele nopți mai reci, minimele termice cele mai scăzute vor coborî sub -10 grade°C, în depresiunile din nord și centru. Cantitățile de precipitații vor fi în general normale, exceptând estul și sud-estul țării, unde vor putea depăși valorile obișnuite. În partea a doua a lunii, vor fi condiții de producere a poleiului.
În decembrie, de la +15 grade C la -20 de grade C
      Temperaturile medii lunare se vor încadra în limitele obișnuite, exceptând regiunile vestice, unde se vor situa peste normal. Vor alterna intervalele cu temperaturi mai ridicate cu intervale de vreme rece și umedă. În cursul zilei, temperaturile maxime cele mai ridicate vor putea urca spre 15 grade°C, în vestul și sudul țării. În nopțile cele mai reci, temperaturile minime vor putea coborî până aproape de -20 de grade°C, în centru și nord. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în jumătatea de vest și în general normale în rest. Va fi posibilă formarea stratului de zăpadă, mai ales în prima parte a lunii. Alternanța unor intervale geroase cu intervale mai blânde va favoriza producerea poleiului.
    *Notă: Informațiile furnizate de această prognoză se vor actualiza prin prognozele de scurtă și medie durată elaborate de INMH.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.