Prima pagină Ediția din: 6.10.2003
Știri
Gospodărie lovită de trăznet
      Furtuna dezlănțuită sâmbătă după-amiaza pe Valea Ampoiului a provocat pagube însemnate u­nui gospodar din Pătrânjeni-Zlat­na. În jurul orei 17.00, trăznetul a lovit grajdul lui Ioan Jorj, a­prin­zân­du-l. Au fost alertați pompierii militari din Alba Iulia, care au intervenit cu două autospeciale. Vântul puternic a extins focul și la șura gospodarului, arzând trei tone de fân. Pompierii militari și civili din Zlatna au reușit să salveze casa de locuit și restul anexelor. Paguba a fost estimată la circa 35 de milioane de lei. Nu s-au înregistrat victime. (N.T.)
Pumn "colegial" cu urmări la terapie intensivă
      La sfârșitul săptămânii tre­cu­te, a fost internat în secția ATI a Spitalului Județean Alba un băr­bat din Aiud, în stare comatoasă. La sesizarea medicilor, polițiștii din Aiud au investigat îm­pre­ju­ră­ri­le în care bărbatul a ajuns, bătut, la spital. S-a descoperit că joi, 2 octombrie, în jurul orei 13.00, victima - Iosif Vinț, de 51 de ani, a purtat o discuție în contra­di­cto­riu cu colegul său de muncă - Ioan Codrea, de 43 de ani, din Sighetu Marmației. Pentru a fi mai "convingător", Codrea i-a dat un pumn lui Vinț. Acesta din urmă s-a dezechilibrat, a căzut și s-a lovit la cap. În 3 octombrie, procurorii albaiulieni au emis pe numele lui Codrea un mandat de arestare pre­ven­tivă pentru 3 zile, iar in­stan­ța i-a adăugat încă 27 de zile de arest preventiv pentru co­mi­te­rea infracțiunii de vătămare cor­po­ra­lă gravă. (N.T.)
La Abrud
O "lovitură" de 110 milioane de lei
      Sâmbătă, 4 octombrie, poliția Abrud a fost sesizată de Marcela S. din localitate despre faptul că hoții i-au prădat locuința, în in­ter­va­lul orar 13.00 -19.00, când ea lipsise de acasă. Rapid, oamenii legii și-au format cercul de sus­pecți și au demarat cercetările. În aceeași zi au fost identificați și autorii acestui furt de proporții: Daniel Cristian Oproiu (22 de ani), Daniel Secară (20 de ani) și Ianoș Voicu (de 18 ani), toți din Abrud, fără ocupație. Celor trei le-au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat. (N.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Nihil sine... șpaga", la repartizarea locurilor din căminele studențești
"Computerul" Universității "1 Decembrie 1918" a comis o "eroare... omenească"!
      Am avut întotdeauna un mare respect față de cadrele didactice universitare (indiferent de grad), și o apreciere deosebită față de studenți. Instituțiile de învățământ superior mi se păreau cândva niște ve­ri­ta­bile "laboratoare" în care, prin procedee extrem de complexe, se formează oameni adevărați, intelectuali de marcă, o clasă socială aparte din rândurile căreia se selectează, în timp, liderii (politici, administrativi, de opinie etc.), conducătorii de destin românesc. Acum nu mi se mai pare așa, iar respectul și aprecierea mea scad de la o zi la alta. Mai întâi pentru că am avut ocazia să cunosc cadre didactice universitare care nu formează tineretul, ci îl deformează în cel mai pur și monstruos spirit comunist. Iar mai apoi, pentru că am cunoscut absolvenți care, după 4-5 ani de facultate, nu știu să despartă un cuvânt în silabe, făcând greșeli flagrante de exprimare în limba română (scrisă și vor­bi­tă), sau așa ziși "studenți valoroși", care nu sunt decât niște mici "calculatoare umane", depozitare ale unor cunoștințe de specialitate, de fapt niște persoane cu orizont îngust, "super-specializate" în... lipsa de i­ma­gi­na­ție. (Se știe deja că, în cea mai mare parte a lui, sistemul românesc de învățământ s-a bazat pe calitățile memoriei, pe simpla acumulare de date, ignorând capacitatea creativă.) Dar respectul meu față de mediul universitar în ansamblu a dispărut odată cu constatarea tristă pe care o fac toți oamenii de bun simț: cea mai mare parte a instituțiilor de învățământ superior românești a devenit... afacere! Nu pentru toți cei ce se află în acest mediu, ci pentru "descurcăreți", desigur. Adică pentru cadrele didactice oportuniste și "bine orientate politic" spre partidul aflat la putere (uneori și pentru studenții cu carnet de partid), sau pentru preparatorii, asistenții, lectorii, conferențiarii, profesorii etc., care practică cel mai jalnic "pupindosism". De asemenea, pentru odraslele plutocraților sferto-docți (și ele niște nulități copiate genetic). Mă rog, specia "descurcăreților" universitari este de o varietate ce sfidează toate legile naturale, cea mai puțin dăunătoare și mai puțin numeroasă fiind aceea a "studentului afacerist" care vinde orice, numai să supraviețuiască (începând cu locul din cămin, propriile "amănunte fizice", propria conștiință și ce mai apucă: haine, cosmetice, droguri ș.a.m.d.)
    Universitatea "1 Decembrie 1918", din Alba Iulia, nu este o excepție în acest sens. Doar atât că instituția (autonomă!) se împarte în două: pe de-o parte cadrele didactice cu vocație, având o incontestabilă valoare umană ce dublează valoarea lor profesională, cadrele administrative corecte și studenții ce luptă din răsputeri să mai obțină un punct la o notă (punct de care depinde bursa și "supraviețuirea" lor, poate), iar pe de altă parte cadrele didactice de "mare valoare" politică, sau cele obediente până la "sluj", cadrele administrative cu mentalitate "viciată" și studenții "descurcăreți" (grație propriilor lor calități sau grație calităților... părintești). Drept dovadă a acestor afirmații, nu intrăm în detalii privind favoritismele și discriminările în procesul de evaluare a cunoștințelor studenților (deși am primit anumite semnale în acest sens), ci ne vom referi la "micile afaceri" administrative care se-nvârt în "subsolul" instituției (fără știrea conducerii acesteia, suntem convinși). De pildă, anul acesta, pentru repartizarea locurilor în căminele studențești, s-a afirmat că se va proceda la o selecție în sistem computerizat. Calculatorul nu are, dom'le, sentimente, nu are prieteni, cunoștințe, relații, nu are carnet de partid, nu poate fi mituit, deci nu vor fi discuții ulterioare.
    Se vede, însă, că în România e posibil orice și computerul (sau "com-puterea" care n-a dispărut încă) a făcut o selecție "eronată". Astfel, studentele abia admise în anul I (cu medii de 9,36 sau 9,55, de exemplu), au fost repartizate în Căminul nr.6. Acesta este internatul Liceului mecanic din Ampoi I (aproape la ieșire din oraș), a cărui destinație pentru cazarea studenților a fost stabilită abia cu o săptămână înainte de începerea anului universitar și, în consecință, n-a putut fi amenajat corespunzător într-un timp atât de scurt: camerele din acest "cămin" sunt fără parchet, holul nu are ușă ci doar un toc deteriorat, dulapurile sunt sparte, saltelele și paturile se află într-o stare mizerabilă iar instalația electrică e descompletată. Tocmai aici au fost trimise studentele din anul I, numai fete, cu cele mai mari medii. Adică în cel mai îndepărtat cartier față de Universitate, de unde nu există nici un mijloc de transport în comun spre zona unde funcționează aceasta. Lăsăm deoparte faptul că la Liceul mecanic anul trecut a fost nevoie de pază cu jandarmii și de intervenția Poliției. Facem abstracție și de vecinătatea căminului destinat "boboacelor" cu o zonă unde proliferează "flora și fauna" scandalagiilor și a prostituatelor. Dar cum se vor deplasa tinerele studente la iarnă, de la Universitate la cămin, pe jos, prin zloată și ninsoare, după orele de curs care vor ține uneori până la căderea întunericului? Desigur, potrivit "computerului", acolo au fost repartizate doar "bo­boa­cele" admise cu medii mari, după cum spuneam. Cele cu medii de 8,08, 8,26 sau 8,28 au fost repartizate la căminele nr.3 și nr.4, la doi pași de Universitate, unde există "termopane", mașini de spălat, calculatoare cu acces la internet etc. Păi atunci care au fost criteriile ce au stat la baza selecției? Ce program ai folosit dom' Computer? Dar, mă rog, asta nu s-a întâmplat doar în cazul celor din anul I, ci și în cazul celor mai mari. (Suntem curioși câți studenți au contestat anul acesta corectitudinea repartizării în cămine?)
    Pe de altă parte, în mijlocul unei efervescențe a luptei pentru un loc în cămin, în mijlocul unei competiții febrile între "descurcăreții" cu experiență, Universitatea ne asigură că... totul e corect, perfect legal, că nimeni n-a fost "mituit" etc. (Dar să nu uităm că mita poate să fie de altă natură decât financiară, și că "micile" favoruri se practică aproape la vedere.) Noi bănuim exact contrariul și, în acest context, propunem acordarea unei noi distincții universitare: "Nihil sine... șpa­ga" ("Nimic fără șpagă"). Așa ceva nu se întâmplă, însă, doar la Alba Iulia. Poate prin alte părți este și mai rău, iar abuzurile sunt mai evidente. Grav este faptul că acesta este doar un mărunt semnal cu privire la criza din învățământul superior românesc. Unul dintre motivele care determină ieșirea din facultățile românești (flămânde de bani) a unor nulități, pe bandă rulantă, o viitoare generație de "conducători" deformați ai acestei națiuni triste (știe ea națiunea de ce-i cea mai tristă dintre toate țările de pe mapamond). Gândiți-vă ce impact au asupra mentalității studenților din anul I, care fac primul pas într-o instituție de învățământ superior, astfel de situații. Ce gândesc ei când văd că, la facultate, dacă înveți bine stai la marginea orașului, iar dacă "te descurci" (sau dacă te "descurcă" părinții) stai într-un cămin confortabil? Ce idee își vor face despre întreaga societate românească (a cărei oglindă perfectă este mediul universitar), când vor vedea că de cele mai multe ori "dreptul tău" nu înseamnă nimic, putând fi oricând încălcat de "puternicii zilei"? Ce tip de mentalitate își va forma un viitor intelectual, văzând că dreptul său perfect legal îi este acordat de "superiorii" săi așa, ca o favoare? În fine, ce fel de tineri vrea să formeze învățământul superior românesc? "Des­cur­că­reți" bazați pe relațiile și averea părinților, sau tineri demni, valoroși, cu conștiință și frică de Dumnezeu? O masă omogenă de "clienți politici" onctuoși și obedienți, sau niște caractere bine conturate, puternice și verticale?
Ioan HĂNȚULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.