Prima pagină Ediția din: 10.10.2003
Știri
Două zile pentru referendum
      În ședința de Guvern de ieri, 9 octombrie, s-a luat hotărârea ca referendumul privind revizuirea Constituției să se desfășoare timp de două zile, în 18-19 octombrie. Efectul scontat prin această mă­su­ră este cel al unei mai bune reprezentări din partea e­le­cto­ra­tului, știut fiind faptul că, pentru ca referendumul să fie validat este necesar să se prezinte la vot peste 8 milioane de români. (I.H.)
Drame familiale
A dispărut de acasă pentru că tatăl său i-a reproșat că bea prea mult
      Aurel Socaciu, de 42 de ani din Ocna Mureș, a sesizat poliția că fiul său, Robert, de 17 ani, a dispărut de la domiciliu în 22 septembrie a.c. El le-a spus polițiștilor că Robert a plecat de acasă, după ce cu o seară înainte a fost certat pentru că era sub influența băuturilor alcoolice. De altfel între tată și fiu au mai fost astfel de neînțelegeri care au dus la plecarea lui Robert de acasă. Ultima dată, fiul risipitor a fost găsit la niște rude din Târgu Mureș. Tânărul nu a mai dat nici pe la școală. Crezând că are de-a face cu o nouă rătăcire de-a fiului său, Aurel Socaciu nu a anunțat poliția decât în 7 octombrie a.c. Acum Robert este căutat în toată țara, pentru că tatăl lui îl așteaptă acasă. Soția lui Aurel este plecată la muncă în străinătate.(N.T.)
Vernisaj
      Astăzi, 10 octombrie, ora 15.00, la sediul Eurom Bank din Alba Iulia (Piața Iuliu Maniu), va avea loc vernisajul expoziției per­so­nale de pictură a talentatei și originalei artiste Sorina Țibacov. Expoziția va fi prezentată de poetul Ion Mărginean. (M.L.M.)
Decedatul de la Sântimbru a fost identificat
      Așa cum v-am mai informat, la Sântimbru, în locul cunoscut de localnici sub denumirea de "Tău", a fost găsit cadavrul unui bărbat, rămas într-o prima fază ne­i­den­ti­ficat. Din cercetări a rezultat că decedatul este Vasile Zubașcu, de 38 de ani, ce domicilia în Totoi. Victima a fost internată cu puțin timp în urmă la secția de neuro­logie a spitalului județean. Se pare că el a părăsit spitalul pentru a se întoarce acasă. Cauza morții este epilepsia pe fondul unei crize pu­ter­nice. Pe corpul decedatului s-au găsit și unele urme violacee, dar nu o eventuală agresiune an­te­ri­oară a dus la deces, mai spun medicii. De altfel, moartea nu a fost violentă.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vizită fulger a ambasadorului SUA la Alba Iulia
Michael Guest: "Sunt fascinat de istoria acestui oraș"
      GuestÎn cursul după-amiezii de ieri ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Ro­mâ­nia, Michael Guest, a efectuat o vizită de circa 2 ore în mu­ni­cipiul Alba Iulia. Domnia-sa, care se află într-un turneu în această parte a țării, a răs­puns astfel invitației a­dre­sate de prefectul județului Alba, dr.ing.,ec. Liviu Mugurel Sâr­bu. În prima parte a vizitei, Michael Guest s-a întâlnit la sediul Prefecturii cu prefectul Mugurel Sârbu, pre­șe­din­tele CJ Alba Eugen Popa și cu primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, cu care a discutat despre diversele oportunități pe care le oferă județul nostru. Mai mult decât atât, Mircea Hava a vorbit despre necesitatea demarării cât mai grabnice a investiței de la Roșia Montană, fapt ce ar reprezenta un important punct de pornire în atragerea investitorilor străini în țara noastră.
    Ulterior, ambasadorul SUA, însoțit de oficialitățile locale, a fost oaspetele Centrului Național de Restaurare a Cărții Vechi din Alba Iulia, unde a fost întâmpinat de către d-na Sofia Știrban, directorul Muzeului Național al Unirii. Aici, lui Michael Guest i-au fost arătate opere valoaroase restaurate de către specialiștii Centrului, între care și fotografia originală a Marii Adunării Populare de pe Câmpia Libertății de la Blaj. În final, Michael Guest a răspuns cu amabilitate câtorva întrebări ale ziariștilor prezenți în număr foarte mare. După ce a menționat în prealabil că se află pentru a doua oară la Alba Iulia ("sunt fascinat de istoria acestui oraș") și că a sosit de la Cluj, unde a participat la un festival de muzică americană, diplomatul american a făcut o succintă referire și la mult vehiculata problemă a corupției, asupra căreia domnia-sa a mai insistat și cu alte prilejuri."Este un fapt arhicunoscut că țara dvs. se confruntă cu fenomenul de corupție. Au fost făcuți însă pași importanți în eliminarea acestui flagel, chiar astăzi (adică ieri - n.r.), în ședința guvernului știu că se va discuta despre subiectul respectiv. Sunt convins că lucrurile se vor îndrepta și noi suntem total deschiși în a da o mână de ajutor". Chestionat în legătură cu alegerea celebrului actor Arnold Schwarzeneger în funcția de guvernator al statului California, Michael Guest a răspuns cu umor: "America este o țară ciudată" după care a devenit serios: "Am urmărit și eu la televizor campania electorală și știu că au existat numeroase probleme de ordin economic pe timpul fostului guvernator. Îi doresc mult succes lui Arnold și cred că va ști să se înconjoare de consilieri profesioniști care să-l ajute în dificila misiune ce îl așteaptă. Oricum întreaga lume are în memorie mai mult imaginea Terminatorului ( nr - superproducția americană avându-l ca erou principal pe Arnold Schwarzeneger) și se va obișnui greu cu postura acestuia de guvernator".
    În jurul orei 17.00, după ce a primit oficial din partea prefectului Mugurel Sârbu invitația de a participa și la manifestările ocazionate de Ziua Națională de la 1 Decembrie, Michael Guest a părăsit Alba Iulia plecând spre Orăștie.
Răzvan JURCĂ

La Alba Iulia
Primăria cumpără telefoane pentru referendum
      De parcă nu are destule cheltuieli, administrația albaiuliană s-a trezit cu una în plus - achiziționarea a 25 de aparate telefonice. Ele sunt necesare secțiilor de votare care vor fi amenajate în municipiul Alba Iulia pentru referendumul din 19 octombrie. Viceprimarul Marius Rotar ne-a informat că Romtelecom (conform reclamei "de la om la om"?!?) nu mai închiriază aparate de telefon, astfel apărând obligativitatea cumpărării. Dar în tot răul e și un bine pentru că anul viitor secțiile de votare vor fi din nou activate pentru alegerile locale și generale și vor avea nevoie de telefon. De precizat că în municipiul Alba Iulia vor fi amenajate 46 de secții de votare, dar pentru că în unele școli sunt amenajate câte două sau chiar trei secții de votare, ele vor folosi un singur telefon, în scopul reducerii cheltuielilor. În plus, telefoanele respective vor fi contorizate separat și vor fi restricționate, funcționând doar pentru numere din municipiul Alba Iulia. Măsura a fost luată pentru că, la alegerile din anul 2000, s-au înregistrat cazuri în care membri ai secțiior de votare au dat telefon unde au avut chef, chiar și în străinătate (în interesul bunei desfășurări a alegerilor desigur!), iar primăria a fost bună de plată. Marius Rotar a precizat că, din punctul de vedere al primăriei albaiuliene, amenajarea secțiilor de votare merge bine și nu vor fi și probleme.
Anca DINICĂ

Aurel Pantea la "vârsta înțelepciunii poetice"
A apărut cel de-al șaptelea volum al autorului, doctor în științe filologice
      Aurel Pantea este un nume care spune ceva oricărui iubitor român de poezie și de literatură în general. Binecunoscutul profesor de la Universitatea "1 Decembrie 1918", din Alba Iulia, (doctor în științe filologice din anul 2002), întemeietorul prestigioasei reviste culturale "Discobolul" și criticul (daymonic) prin excelență al acestei părți din raiul transilvan, pare să fi ajuns la "vârsta înțelepciunii poetice". Spun asta pentru că, după șase volume de versuri apărute sub semnătura sa ("Casa cu retori", "Persoana de după amiază", "La persoana a treia", "Negru pe negru", "O victorie covârșitoare" și "Aceste veneții, aceste lagune"), îl aflăm zilele acestea scoțând de sub tipar volumul de critică "Poeți ai transcendenței pline (epifanii ale in­de­ter­mi­natului)".
    Și, cum în viziunea marilor mistici numărul 7 este "numărul înțelepciunii", putem considera că poetul Pantea a atins "vârsta înțelepciunii poetice", odată cu apariția acestui volum. Rămâne să vă convingeți de acest fapt dumneavoastră înșivă, studiindu-l cu atenția studentului "însetat" de "lumina adâncului", aceea singura ce se vede din cer. Și recomand studierea volumului cu atenție pentru că el este nu doar o carte, ci o provocare aruncată de un critic, de la limita trăirii poetice. (I.H.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.