Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Referendum în stil elvețian
      Guvernul a hotărât ca referendumul pentru revizuirea Constituției să se desfășoare în două zile, astfel că românii vor putea vota în 18 și 19 octombrie, drept pentru care unii s-au găsit să catalogheze măsura Guvernului "lovitură de teatru la Palatul Victoria". O fi într-adevăr o premieră pentru România, dar în nici un caz o lovitură de teatru din moment ce în multe țări, când este vorba de o asemenea crucială acțiune electorală, guvernele au grijă ca totul să fie pus la punct, astfel ca cetățeanul să poată avea la dispoziție nu câteva ore, ci câteva zile bune pentru a-și exprima votul. Țara referendumurilor este Elveția. Aici, aproape că nu există problemă de interes general care să nu fie supusă unui referendum, începând de la construcția unui tunel, mărirea lefurilor parlamentarilor ori acordarea subvenției pentru crescătorii de animale și alegerea directorilor de școli. Iată, de exemplu, am avut prilejul să fiu martor la un asemenea referendum când s-au supus votului tuturor elvețienilor tocmai probleme precum cele de mai sus. Au fost trei zile de scrutin electoral: vineri, de la ora 17.00 la ora 19.00; sâmbătă de la ora 8.00 la ora 14.00 și duminică între orele 12.00-17.00. Iar cei care nu au dorit să vină la urne, au putut expedia prin poștă opțiunea lor electorală. A fost atunci și pentru mine o surpriză, mai ales că se desfășurau concomitent și alegeri locale, unde pentru postul de primar era, la o comună, un singur... candidat, în timp ce la noi erau de la 10 în sus. Dar, în patria referendumurilor, partidele și liderii lor nu se bat ca chiorii pentru ciolan, ci au în vedere performanțele alesului, iar dacă un primar este considerat bun, atunci partidele ajung la un consens și își dau mâna în a impune pe cel mai puternic dintre candidați încă din startul campaniei electorale.
    Revenind la Referendumul din 18-19 octombrie, nu putem decât saluta această premieră, atât pentru faptul că se renunță la o tradiție de tip oarecum stalinist, când voturile se numărau în grabă și mai ales noaptea, după formula "votează toată lumea și iese cine trebuie", cât și pentru faptul că se acordă cetățeanului mai multă libertate de mișcare și lejeritate în spațiul electoral. Cât privește participarea la vot, îndemnul nostru este, judecând tot după experiența trăită în Elveția, că adevăratul cetățean, responsabil și atașat țării sale, este acela care participă la decizie, adică la vot, nu doar asistă sau comentează, mai bine zis bârfește, pe tema unui asemenea moment extrem de important. Adică își asumă responsabilitatea și cetățeanul ca parte a comunității. Revizuirea Constituției este, oricum, un pas înainte pe calea democrației, dacă ne gândim fie și numai la noul statut al proprietății, care este temelia unui stat puternic și curat democratic. Ce să mai vorbim de noile reglementări privind separația puterilor în stat și cele legate de privarea de libertate și drepturile omului.
    Desigur că sunt și multe scăpări, că mulți dintre noi ar fi dorit mai puțini senatori (ori deloc) și deputați, ca republica să fie prezidențială sau parlamentară și nu așa, amestecată, că limba în justiție trebuie să fie națională și nu multinațională, că pământul țării este sfânt și nu trebuie vândut, chiar dacă este în paragină etc. etc.
    Una peste alta, însă, Constituția României, ediția 2003, este mai bună, mai democratică și mai europeană decât aceea a lui Iorgovan și de aceea îndemn pe toți cetățenii noștri să dea undă verde, adică să spună "DA" pașaportului nostru constituțional spre Uniunea Europeană.
Gheorghe CIUL